Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

6. З листа мартіра до фернандо талабре, архієпископа гранадського

З Вальядоліда, 1 лютого 1494 р.

Король і королева, після того як Колумб повернувся в Бар­селону із славетної подорожі, надали йому титул адмірала моря-океану і запросили сісти у своїй присутності на знак поваги до його знаменитих подвигів. Відзначення це, як вам відомо, вважається у наших государів найбільшою шаною і ласкою. Тепер вони знов послали його в ті країни, віддавши під його командування флот з 18 кораблів. Все віщує великі відкриття в західній півкулі.

7. З листа мартіра до помпонія лето1

З Алькали де Генарес, 9 грудня 1494 р.

Іспанія панує, поширює свою зверхність, ім’я і славу до да­леких країн антиподів. З вісімнадцяти кораблів, посланих моїми государями з адміралом Колумбом під час другої його подорожі в західну півкулю2, повернулися тепер дванадцять і привезли з собою бавовну, величезні куски красильного дерева і багато інших коштовних в Європі речей, які дає природа цього невідо­мого досі нам світу, і крім того велику кількість золота. Кажуть, що в цих країнах знаходять на поверхні землі куски самородного золота надзвичайної величини, так що деякі з них важать до 250 унцій, і, судячи з розповідей жителів, іспанці сподіваються знайти ще більші куски цього металу. Неможливо більше сум­ніватися в існуванні Лістрігонів і Поліфемів, які їли людське м’ясо. Пливучи від Щасливих островів, які тепер називаються Канарськими, до Іспаньйоли3, Колумб взяв напрям трохи далі на південь і ввійшов у групу численних островів, населених дикими (людьми), яких називають канібалами або караїбами. Ці люди, хоч і зовсім голі, дуже войовничі і хоробрі вхбоях. Вони майстерно володіють луком і булавою, мають човни, видовбані з цілого стовбура, часто великих розмірів. В цих човнахвони чинять свої жахливі наскоки на сусідні острови, населені більш миролюбними племенами. Караїби нападають на їх селища і беруть чоловіків в полон для того, щоб їх пожирати.

1Помпоній Лето – римський гуманіст, народився в 1425 p., помер в 1497 р.

2 Про відрядження цієї експедиції говориться в попередньому листі.

3 Так називали іспанці острів Гаїті. Іспаньйола – «Маленька Іспа­нія».

8. Із заповіту колумба (4 травня 1506 p.)

В ім’я пресвятої трійці, яка збудила в мені думку і згодом цілком прояснила її для мене, що я можу, відпливши з Іспанії на захід і перепливши океан, досягти Індії, – думку, яку я пе­реказав королю дону Фердінанду і королеві доны Ізабеллі го­сударям нашим, їм благоугодно було забезпечити мене потрібною кількістю людей і кораблів і надати мені звання адмірала зга­даного океану на всьому його просторі, що лежить на захід від уявної лінії, проведеної від одного полюса до другого, за сто миль на захід від островів Зеленого Мису і Азорських, І дати мені титул віце-короля та губернатора всіх земель і островів, які я відкрию за цією лінією, з правом передати згадані вище звання і титули старшому синові моєму, а потім його спадкоєм­цям на вічні часи, і дарувати мені разом з тим десяту частину з усього, що буде здобуте в країнах, якими я буду управляти, і з усіх доходів та прибутків, які з них одержуватимуться, І крім того восьму частину всіх земель і всього іншого, з окладом платні відповідно до моїх звань адмірала і віце-короля та губер­натора і з усіма іншими вигодами й привілеями, тим званням наданими, на підставах, докладно перелічених у договорі моєму з їх величностями, ними схваленому і затвердженому.

І було угодно всемогутньому господу, щоб я в 1492 р. відкрив Індійський материк1 і велику кількість островів, серед них Іспаньйолу, яка зветься індійцями Гаїті, а моніконгосами – Чіпанго. Після цього я повернувся в Кастілію, до їх величностей, які наказали мені, відповідно до моїх планів, здійснити другу по­дорож2 для нових відкриттів і будівництва селищ у знайдених мною землях. І послав мені Господь перемогу на острові Іспаньйолі, який простягається на 600 миль довжиною, і підкорив я його, а жителів зробив данниками. І за 700 миль від цього остро­ва на захід я відкрив багато інших островів, на яких живуть людожери, і серед них Ямайку, названу нами Сант-Яго, і крім того 333 милі материкової землі, яка простягається на півден­ний захід, не рахуючи 107 миль на північ, відкритих мною під час першої подорожі. Крім того, я відкрив багато островів, що можна ясніше бачити з моїх листів, записок і карт.

1 3 цього місця заповіту видно, що Колумб так і помер, не знаючи, що він відкрив Новий Світ. Він, відправляючись на. захід, шукав морський шлях в Індію і відкриті землі вважав за частину Індії. Ця помилка була потім закріплена в назвах Вест-Індії та індійців.

2 Про яку говорилося в листах Мартіра, див. вище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]