Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

11. Ставлення герцога альби до «кривавої ради»

Головним судилищем, яке прирікало тисячі громадян на смерть, обви­нувачуючи їх в єресі і протиурядовій діяльності, була так звана «Рада хви­лювань».

Ця «Рада хвилювань» дістала від сучасників вірнішу назву «Кривавої ради». Всі її члени вибирались герцогом Альбою, який до того ж лишав за собою право остаточного вирішення всіх справ.

У листі до короля Альба пояснює причини, які спонукали його обме­жити повноваження Ради і підпорядкувати її своєму контролю.

Уривок з листа герцога альби королю філіпу II

...Дві причини змусили мене обмежити владу цього судилища: перша – та, що, не знаючи членів, я легко можу бути обма­нутим ними; друга – та, що законники засуджують тільки за доведені злочини, тимчасом вашій величності відомо, що державні справи ведуться за правилами, дуже не схожими на закони, які вони тут мають...

12. Донесення альби філіппу II про облогу гарлема

12 липня 1573 р. після тривалої облоги місто Гарлем було змушене здатися на ласку переможця. Перед цим Альба обіцяв милостиво постави­тись до захисників Гарлема. Після здачі міста 2300 солдатів французьких, валлонських і англійських були розстріляні і 6 видатних громадян міста страчені. На населення була накладена контрибуція в 100 тис. екю. Нижче подається уривок, який стосується днів облоги Гарлема.

Не знайшлося жодної людини, яка захотіла б нести морську службу: всі матроси були заодно з повстанцями... Захисники міста поводилися, як справжні солдати... їх інженери робили нечувані речі... Ніколи не бачили так добре укріпленого пункту... Це найбільш кривава війна, якої давно вже не було... Якби це була війна проти якого-небудь іншого государя, то вона вже дав­но була б закінчена, але зростання числа цих зрадників, – це справжнє чудо!.. Особливо збиває мене з пантелику, коли я бачу, з якими труднощами ви, ваша величність, дістаєте нові підкріплення і з якою легкістю люди віддають своє життя і своє добро в розпорядження цих бунтівників.

13. Циркуляр герцога альби, виданий в утрехті (26 липня 1573 р.)

Після облоги і взяття міста Гарлема герцогу Альбі стало ясно, що йому доведеться вести ще ряд найважчих облог, бо міста Нідерландів виявили свою готовність усіма засобами чинити опір іспанським військам. Через це Альба вирішив звернутися до непокірних міст з відозвами і спробувати зробити їх таким чином покірними.

Вам добре відомо, що король не раз виявляв бажання при­йняти своїх дітей, хоч би в якому тяжкому стані повернулись блудні сини.

Його величність ще раз запевняє вас, що ваші гріхи, хоч би які чорні вони були, простяться і забудуться у великій коро­лівській благості, якщо ви розкаєтесь і вчасно повернетесь в обійми його величності. Незважаючи на ваші численні злочини, його величність ще старається, як курка, що скликає своїх курчат, зібрати вас усіх під батьківське крило. Цим король ще раз пере­стерігає вас, щоб ви віддали себе в його королівські руки і не чекали його люті, жорстокості, несамовитості і приходу його армії.

Але коли ви знехтуєте цією пропозицією милосердя, якщо приймете її з закритими вухами, як було досі, ми вас пересте­рігаємо, що немає суворості, немає жорстокості, навіть най­більшої, яких вам не довелося б чекати; ми принесемо вам спу­стошення, голод і меч, так що ніде не залишиться й сліду того, що тепер існує; його величність розорить і до краю обезлюдить країну і примусить її заселитися знову чужоземцями, тому що інакше його величність не може повірити, щоб воля божа і його величності була виконана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]