Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

28. Мюнцер про світську владу і організацію общин

Найсмиренніший кум Лейзетретер [«тихохід»] твердить, що я хотів підняти повстання, вичитавши це з мого послання гір­никам. Він говорить про це, але замовчує найголовніше, те, що я ясно сказав князям. Я заявив їм, що всій общині належить сила меча, так само як і ключ до відпущення, і що на підставі тексту Данила (7), Апокаліпсису (7) і послання до римлян (13, 1) князі є зовсім не пани, а слуги общини.

За старим добрим звичієм, народ повинен бути присутнім там, де над ким-небудь чиниться справедливий суд по закону бо­жому. Навіщо? Коли власті захочуть ухвалити неправильний вирок, то присутні християни повинні вчинити опір і не допустити цього, тому що бог покарає за невинну кров.

Коли, якою заповіддю бог дав князям таку владу, що ми, бідняки, повинні проводити на панщині всі хороші дні і можемо працювати у себе на полі тільки в дощ, обливаючись кривавим потом? У своїй справедливості бог не потерпить, щоб нас завжди примушували косити їхні луки, обробляти поля, сіяти, вири­вати, чистити, мняти, мити, тіпати, чесати і прясти льон, лущити горох, збирати моркву і спаржу... Прокляття їх ганебній владі і розбійницьким правам! Що сказати про тих тиранів і лихо­діїв, які привласнюють собі всі податки, мита і збори і безсоромно прогулюють їх, тоді як вони повинні йти в загальну казну і йти на користь усій країні ? Коли хто-небудь захоче поморщитись з приводу цього, до нього відразу ж ставляться, як до зрадника: ведуть на тортури, стинають голову, четвертують. Його жаліють менше, ніж скаженого собаку... Так, їх влада не від бога, вони сподвижники диявола, їх володар – сатана. Повалити цього Моаба і Бегемота – дійсно богоугодна справа; святе письмо на­зиває їх не слугами божими, а зміями і вовками...

Якщо досі ви сплачували подушні податі і були кріпаками, то тепер ви станете справжніми рабами, позбавленими всякого права над собою і своїм добром... Вас будуть, як в Туреччині, продавати, наче худобу, коней і волів... Горе, лихо вашим ді­тям, яким ви залишите таку нещасну спадщину!

29. Лист мюнцера мансфельдським рудокопам (травня 1525 р.)

Страх божий насамперед. Дорогі брати, як довго ви спите! Ви забули волю божу, кажучи, що бог забув вас. Але хіба я не вчив вас багато разів, що так і повинно бути. Бог не може біль­ше показуватися людям. Ви самі повинні бути стійкими, інакше даремні всі ваші жертви, що крають серце. Ви повинні будете, перетерпіти ще страждання. Коли не хочете постраждати в ім’я боже, то постраждаєте в ім’я диявола. Бійтеся цього. Не зане­падайте духом, будьте бадьорі. »Не лестіть безумним мрійникам. і безбожним лиходіям. {Беріться за справу божу і виходьте на -боротьбу. Час настав! Переконуйте ваших братів не зневажати слів божих, інакше їм загрожує загибель. Уся Німеччина, Фран­ція і Італія уже повстали.) Господь хоче взятися до справи;

лиходії повинні загинути. На великодні свята зруйновано чотири монастирські церкви в Фульді. Селяни Клетгау, Гегау І Шварц­вальду повстали в кількості 30 тис., і рать їх росте з кожним днем. Я боюсь тільки, щоб нерозумних людей не спокусили фальши­вими договорами, в яких вони не помітять лихого наміру. Коли вас буде хоч троє, які твердо вірують в бога І пройняті одним бажанням прославити його ім’я і честь, ви не боятиметесь і сотні тисяч чоловік. Отже, до діла! Пора, лиходії злякались, як пси. Закликайте ваших братів порозуміватися і умовляйте їх озбро­юватись. Давно, дуже давно пора, швидше ж, швидше, до діла, до діла! Не піддавайтесь, якщо навіть вороги будуть звертатися до вас з добрим словом. Не зважайте на бідування безбожників. Вони благатимуть вас і плакатимуть перед вами, як діти, але не жалійте їх. Сам бог наказав так через Мойсея (Другозаконня, 7). Нам він послав знамення про те саме. Піднімайте села і мі­ста, особливо ж гірників-підмайстрів та інших славних хлопів. Ми не повинні більше спати. Дивіться, поки я писав ні рядки, до мене надійшла звістка із Зальцу, що народ хотів викинути із замка амтмана, герцога Георга, за те, що він мав намір таємно погубити трьох. Селяни Ейхфельду справились із своїми дворя­нами, вони не хочуть жити з їх ласки. Звідусіль перед вами багато прикладів, беріться ж до діла, пора, Балтазар і Бартель! Крумпф, Фельтен і Бішоф, беріться кожен за свою роботу. Передайте цей лист вашим товаришам-гірникам. Хотів би так наставити всіх братів, щоб їх мужність була твердішою за всі замки безбожних лиходіїв в усій країні! До діла, до діла! Залізо гаряче, куйте його!

Хай ваші мечі не холонуть від теплої крові! Поки лиходії живі, ви не позбудетесь людського страху. Вам не можна говорити про бога, поки вами управляють. Отже, до діла, поки час ще не прогаяний. Вас веде бог, ідіть за ним.

Прочитайте, що сказано у Матвія (24). Не бійтеся ж, з вами бог, написано в 2-й хроніці. Бог говорить нам: не бійтеся, вам нічого боятися юрби. Не ваша йде війна, а господня. Не за себе боретесь ви. Будьте мужні! Ви побачите над собою руку гос­подню. Коли Іосафат почув ці слова, він упав ниць. Не бійте­ся ж і ви людей, а віруйте, твердо віруйте в бога, – він укріпить вас. Амінь.

Писано в Мюльгаузені в 1525 р. Томас Мюнцер,

божий воїн проти безбожних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]