Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

14. Лист герцога альби філіпу II (1573 р.)

Герцог Альба, захопивши і нещадно пограбувавши Гарлем, вважав, проте, що він поставився до міста Гарлема «надто м’яко» і дорікав собі на надмірну великодушність, бо він не побачив з боку городян, яким «по­дарував» життя, ніякого вияву «вдячності» і «прихильності»; він вирішив «винагородити» себе, маючи намір поголовно винищити населення міста Алькмаара. Цей свій намір герцог і викладає в листі до короля. Хай ваша величність не думає, що добротою можна що-не-будь зробити з цим народом. Справи дійшли вже до того, що багато людей, які народилися в цій країні і які досі стояли за милосердя, тепер прозріли і призналися в своїй помилці. Вони такої думки, що в Алькмаарі не треба залишити жодної живої душі, а що треба перебити всіх до останнього.

Ваша величність можете бути певні, що жодна людина на світі не хоче більше ніж я йти шляхом милосердя, незважаючи на мою особливу ненависть до єретиків і зрадників.

Але, якщо я візьму Алькмаар, я вирішив не лишити там жод­ної живої людини. Ніж буде встромлений в кожне горло. Оскіль­ки приклад Гарлема був марний, може, приклад жорстокості змусить інші міста опам’ятатися.

[Місто Алькмаар вчинило героїчний опір іспанським військам. Після того як був відбитий перший штурм, солдати відмовились удруге йти на приступ міських стін.

Іспанці були змушені зняти облогу, довідавшись, що на прохання об­ложених принц Оранський дав розпорядження відкрити греблі і затопити водою океану всю навколишню місцевість].

15. Французька інтервенція в нідерланди

а) 3 листа герцога Алансонсъкого1

Наша мета – добитися доброго рятівного миру і приборкати та винищити єресі й нові секти, які, як це видно, щодня розмно­жуються в цих провінціях.

б) 3 виступу депутата Мондусе на асамблеї генеральних штатів (березень 1578 р.)

Відмова прийняти допомогу герцога Алансонського поставить нас перед небезпекою побачити народ, який повстане по всій країні.

в) Дії французьких солдатів загонів герцога Алансонського З мемуарів католика Монтіньї

Як тільки вони перейшли Ліс, то не думали більше про те, щоб слухатись своїх воєначальників. Вони втратили всяку пова­гу до своїх безпосередніх капітанів, вдаючись до всякого роду злочинств, грабуючи, убиваючи, спалюючи, чинячи насиль­ства... змушуючи неймовірними тортурами велике число селян давати викуп за життя. У одних для цього пекли ноги і руки до кісток, других підвішували на 3–4 дні, третіх морили голодом і спрагою.

г) 3 виступу Вільгельма О райського на засіданні генеральних штатів (липень 1579 р.)

В усьому християнському світі немає принца, який був би такий прихильний до нас, як герцог Алансонський.

Ми вже обіцяли герцогу, що в разі зміни суверена віддамо перевагу йому. Герцог спирається на значні сили у Франції і може вважатися прийнятною фігурою і для валлонців, які вже одного разу закликали його до себе. Треба тільки обставити його закли­кання відповідними умовами, з яких головними є такі: сформу­вання авторитетного і правомочного уряду з жителів країни, непорушне додержання вільностей і привілеїв провінцій і прого­лошення «релігійного миру» при рішучому усуненні крайностей,

д) 3 листа герцога Алансонського принцу Оранському (лютий 1580 р.)

Я вас запевняю, що ви завжди матимете пайку в тому успіху, яким я буду користуватися.

е) Відповідь короля Генріха III братові – герцогу Алансонському на прохання підтримати нідерландську експедицію

(З донесення венеціанського посла)

Фламандці так само ненавидять французів, як і іспанців. Якщо вони й закличуть герцога сувереном, то поставлять у такі принизливі умови, що він не буде справжнім правителем країни.

Для самої Франції ця війна не буде корисна, бо, як показав досвід недавнього минулого, французькі солдати принесли біль­ше зла Пікардії і Нормандії, ніж іспанцям, і повернулися з по­ходу біднішими, ніж були до нього.

Міжнародна обстановка значно складніша і менш сприятлива для Франції, ніж це уявляє герцог, а на допомогу англійської королеви розраховувати не доводиться. Вона боїться францу­зького сусідства не менше, ніж іспанського, і вважатиме за краще посварити ці держави між собою, щоб самій користуватися бла­гами миру.

1 Герцог Алансонськпй – французький принц, син Ка­терини Медічі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]