Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

260

  1. З «листа» космографа тосканеллі фернандо мартшесу, придворному короля альфонса V португальського (15 червня 1474 р.)

Христофор Колумб (1451 [? – 1506), переселившись з Ге­нуї, звідки він був родом, в Португалію, як видно, близько 1476 p., багато займався питанням про морський шлях в Індію через західний (Атлантич­ний) океан. Існує легенда, що друг Колумба Мартінес, придворний короля португальського Альфонса V, зацікавив цим проектом короля, який до­ручив Мартінесу запитати відомого флорентинського астронома і космографа Паоло Тосканеллі про можливість такого шляху. Незважаючи на те, що подана нижче «відповідь Тосканеллі» є, найімовірніше, фальшивкою» все ж вона добре передає географічні уявлення XV –XVI століть.

Найласкавіший король1 бажає, щоб я висловився з приводу цього питання або, скоріше, наочно усвідомив його, так щоб навіть люди, мало освічені, могли узнати і зрозуміти цей шлях. Хоч я добре знаю, що існування такого шляху може бути дове­дене на підставі кулястої форми землі, все ж, щоб зробити пи­тання більш ясним і полегшити справу, я вирішив показати шлях на мореплавній карті. Тому посилаю його величності на­креслену мною власноручно карту, на якій показано ваші береги і острови, звідки ви повинні почати плавання безперервно на захід, і місця, куди ви припливете, і як далеко ви повинні дер­жатися від полюса або від екватора, і який простір або скільки миль ви повинні проплисти, щоб досягти місць, де в найбільшій кількості є всілякі прянощі і дорогоцінне каміння. Не дивуй­тесь, що я називаю заходом країни, де ростуть прянощі, тоді як їх звичайно називають сходом, бо люди, які пливуть усе на за­хід, потрапляють у ці країни, пливучи по другий бік земної ку­лі... Я позначив на карті різні місця, куди ви можете приплисти, до відома мореплавців на той випадок, коли через вітер або якусь іншу несподіванку вони пристануть до якого-небудь місця, куди не мали наміру приставати, – а почасти для того, щоб вони могли довести жителям тих місць, що вони дещо знають про їх країну, а це, звичайно, буде корисно. Розповідають, що на тих островах немає жителів, крім купців, бо кількість мореплавців з їх това­рами така велика, що в усьому світі не знайдеться їх стільки, скільки в одному дивовижному порту, який зветься Зайтоном. Розповідають, що в цьому порту щороку розвантажуються сто великих кораблів, на яких привозять прянощі. Ця країна густо населена і дуже багата; там багато провінцій, королівств і багато­людних міст, які перебувають під владою одного государя, що зветься Великим ханом, тобто царем царів, які живуть здебіль­шого в провінції Китаї. Його попередники 200 років тому хотіли вступити в союз з християнським світом. Вони посилали до нас просити вчених богословів, щоб дістати від них освіту2.

Але посланці, натрапивши в дорозі на перешкоди, повернулись. На­віть в часи Євгенія3 до нього прийшов звідти один чоловік і говорив про їх велику прихильність до християн. І я довго го­ворив з ним про різні речі, про їх величезні царські палаци, про нечувану довжину і ширину їх річок, так що на одній річці стоїть до 200 міст з мармуровими мостемрі, дуже довгими, широкими і оздобленими колонами. Країну цю латинянам варто пошукати не тільки тому, що звідти можна добути великі скарби – золото, срібло і різне дорогоцінне каміння та прянощі, але й ради її вчених людей, філософів і досвідчених астрологів, а також ради того, щоб узнати, як управляється така могутня і блискуча краї­на і як вона веде свої війни. Ось моя відповідь на вимогу його королівської величності, наскільки дозволили мені короткий строк і мої заняття. Надалі я готовий відповідати його велич­ності, коли він захоче.

Флоренція, 15 червня 1474 р.

Примітки:

1 Альфонс V Португальський.

2 Мова йде, очевидно, про посольство Хубілай-хана (1259 – 1294 рр.) до папи.

3 Папи Євгенія IV (1431 – 1447 рр.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]