Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

Лист короля філшпа II генералові варгасу, командуючому кастільською армією

Після одержання цього листа наказую вам арештувати дона Хуана де-Луна, і я повинен узнати про його смерть одночасно з повідомленням про його арешт. Негайно накажіть йому від­тяти голову, причому глашатай повинен кричати: «Ось право, яке наказав наш государ вчинити над цим рицарем за то, що він викликав заворушення в королівстві і підніс прапор проти свого короля. Кожен, хто зробить так, буде покараний таким же способом».

ЛИСТ ІЗ САРАГОССИ ВІД 11 ЛИСТОПАДА 1592 р.

19 жовтня о 3 годині пополудні тут стратили: Хуана де-Луна, дона Діего де-Хередіа, Франціско де-Айєрбе, Діонісіо Перес де-Сан Хуан і Педро де-Фуердес.

За старим звичаєм їх спочатку возили по Сарагоссі на конях: і дона Діего і дона Франціско, одягнутих в чорне шерстяне тра­урне вбрання і довгі плащі, їх коні також були вкриті чорними покривалами поверх сідел.

Так само були одягнуті і Айербе і Діонісіо Перес, але коні їх були без покривал. Дона Педро де-Фуердес перед цим тягли на оберемку соломи. На ринковій площі спорудили дерев’яний поміст з невеликим підвищенням посередині, перед яким стра­чувані повинні були стояти на колінах. Увесь поміст був обтяг­нутий чорним сукном. Дону Хуану де-Луна відтяли голову уда­ром спереду, дону Дієго – ударом ззаду. Двом іншим Перерізали горло і кинули на поміст, па якому вони в судорогах і по­мерли. Дона Педро де-Фуердес задушили вірьовкою. Коли він був мертвий, його четвертували на помості, і всі чотири частини тіла потім вивісили на різних вулицях Сарагоси. Голову дона Хуана де-Луна виставили над королівським будинком, голову дона Дієго – над міськими воротами, голову Франціска де-Айєрбе – біля тюрми, бо він звідти вивів силою Антоніо Переса. Голову Педро де-Фуердес виставили біля міських воріт.

На другий день, 20-го, на згаданій ринковій площі відбувся допит, учинений інквізицією. Він тривав з 7 години ранку до Зго­дний вечора. Перед інквізицією стало 8 чоловік, які були за­суджені до страти за участь у повстанні, їх стратили 24-го. Під час допиту був виставлений портрет Антоніо Переса і разом з ін­шими спалений, бо Переса обвинувачували в єресі і аморальності. Крім цього, від 20 до 25 чоловік були виведені з міста, покарані різками і заслані на галери.

14. Занепад іспанії в кінці XVI 1 на початку XVII ст. З твору іспанського економіста дона Херонімо де-Устаріца «Теорія і практика торгівлі і мореплавання».

Твір знаменитого іспанського меркантиліста Устаріца був надрукова­ний вперше в Мадріді в 1724 р. В ньому, підводячи сумні підсумки еконо­мічного і політичного занепаду Іспанії, який став явним з кінця XVI ст., автор хотів перекопати дворянсько-абсолютистську державу в тому, що її порятунок полягає лише в піднесенні промисловості, в заохоченні бу­дівництва мануфактур і в підтримці національної буржуазії. «Відсутність власного виробництва і необхідність купувати товари за кордоном, – доводив автор, – ведуть за собою невпинний відплив дорогоцінного металу, який, потрапляючи в Іспанію з її американських володінь не затримується, проте, в Іспанії, а переходить в руки її більш працьовитих сусідів, збагачуючи їх і будучи в той же час причиною розорення іспанців».

ПРО ПРИЧИНИ ЗАНЕПАДУ ТОРГІВЛІ, ПРОМИСЛОВОСТІ

В ІСПАНІЇ І ПРО ОСНОВНІ ЗАСОБИ ДО П ВІДНОВЛЕННЯ,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]