Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

8. Формула повноважень, даних вільгельмом оранським людвігу нассауському для набору військ

(Уривок)

Щоб висловити нашу любов до монарха і його спадкових провінцій, відвернути розорення, яке тяжіє над країною через лютість іспанців, підтримати привілеї, яким присягнули його величність і його попередники, запобігти викорененню едиктами всякої релігії і врятувати синів і дочок країни від принизливого рабства, ми просимо нашого улюбленого брата Людвіга Нассауського набрати стільки військ, скільки він вважатиме потрібним.

19. Лист про пожертви, вручений вільгельмом оранським дітріху сонуа

Щоб не допустити активної участі народних мас у боротьбі з іспанськими поневолювачами, всіляко чинячи опір створенню демократичних збройних сил, Вільгельм Оранський прагнув до використання найманих загонів, зокрема, німецьких ландскнехтів, яких він розраховував навербувати з допомогою пожертв, одержаних від найбагатших представників нідерланд­ського купецтва і знаті.

Тепер необхідно, щоб і інші, крім мене, взяли участь у пожерт­вах. Бо, хоч все в руках божих, і хоч він створив усе з нічого, він, проте, наділив різних людей різними здібностями, з допомо­гою яких, як з допомогою різних знарядь, він досягає своїх цілей.

Для цього він дав одним тілесну силу, другим мирське багат­ство, іншим ще різні дари, які всі повинні бути вжиті їх власни­ками на його честь і славу, коли вони не хочуть бути покараними як недостойний раб, що закопав в землю свій талант...

Тепер ви легко можете бачити, що принц не може більше вести цю велику справу сам один, бо він втратив землі, васалів і майно і уже віддав на справу все, що у нього залишилось, а крім того, дуже заборгував.

10. Уривок з «промови»

За вказівками Оранського була написана велика відозва. Цей агітацій­ний твір прибрав назву «Промови».

Хоч відозви, з якими звертаються до принца, відмінні у своїй суті і різноманітні у своїх висловлюваннях, проте всі вони праг­нуть до збільшення слави божої і до визволення батьківщини. Саме це дає силу йому і тим, хто так думає, як він, терпіти голод, спрагу, холод, спеку і всі нещастя, які бог захоче послати...Наші вороги не шкодують ні своїх грошей, ні своїх зусиль. Невже ж ви будете холодніші і тупіші, ніж наші вороги? Нехай же кожна церковна конгрегація подає приклад іншим. Ми читаємо, що цар Саул, коли захотів звільнити жителів Іавіса з рук Нааса, пору­бав ярмо на куски і послав по всьому Ізраїлю, кажучи:«Так само роблять з тілом того, хто не піде по стопах Саула і Самуїла» ... і страх божий пройняв народ, він повстав, і жителі Іавіса були визволені.

Тут для вас така ж пересторога – стережіться знехтувати нею, щоб гнів божий, якого уникали люди ізраїльські своєю швидкою покорою, не упав на ваші голови...

Ви, може, скажете, що ви – вигнанці; це правда, але цим ви не позбавлені всякої здатності бути корисними.

Крім цього, вашої допомоги просить людина, яка поверне вас у ваші доми. Ви, може, скажете, що у вас пограбували все, що ви мали, але у багатьох з вас ще лишилося дещо, і від цього малого ви повинні принести кожен свою лепту. Ви говорите, що ви уже багато давали. Це правда, але ворог знов стоїть у полі, жадаючи підкорити вас, підтримуваний щедротами своїх прихильників. Невже ви будете менш мужні, менш щедрі, ніж ваші вороги?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]