Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

24. Томас мен про голландію XVII ст. (1664 р.)

Tомас Мен (1571 – 1641) – відомий англійський купець-економіст, меркантиліст. Автор багатьох економічних творів, у яких він обгрунтував принципи меркантилізму. Ф.Енгельс називав його основну працю «Багат­ство Англії у зовнішній торгівлі...» «євангелієм меркантилізму»1. Як один з директорів англійської Ост-Індської компанії, він уважно вивчав еконо­мічне становище Голландії, цієї головної суперниці Англії; через це пере­казувані ним відомості про Голландію становлять особливий інтерес.

1 К. Марксі Ф. Енгельс, Твори, т. ХІІ. – стор. 234.

Як достаток і могутність роблять народ порочним і неперед­бачливим, так злигодні і нужда роблять його розумним і працьо­витим. Щодо останнього я міг би навести як приклад різні дер­жави християнського світу, які, маючи мало або зовсім не маючи власних територій, все ж добивалися великого багатства і могут­ності своєю жвавою торгівлею з чужоземцями. Серед них Сполу­чені провінції Нідерландів є тепер великим і славним прикладом. З того часу як вони скинули з себе ярмо іспанського рабства, як чудесно вони розвинули всі свої здібності Які великі засоби здобули вони, щоб захищати свою свободу проти могутності такого великого ворога! І чи не сталося все це завдяки їх невпинній наполегливості в торгівлі? Чи не е їх провінції складами товарів для більшості країн християнського світу, завдяки чому їх багат­ство, судноплавство, моряки, ремесла, народ, а тому й суспільні доходи та акцизи виросли до нечуваної висоти? Якщо ми порів­няємо часи їх поневолення з їх теперішнім становищем, вони здадуться нам іншим народом.

Хто не знає, яка нужда, заворушення і безпорядки були в цих провінціях в часи іспанського панування, що приносило іспанцям швидше великі витрати, ніж задоволення їх честолюбства? Не­важко було б також сусіднім государям за короткий час привести Нідерланди до їх колишнього стану, якби безпека цих держав вимагала цього, як безперечно було б, якби іспанці були єдиними володарями Нідерландів. Але наш нарис не має на меті показати всі шляхи і засоби цих змін: наша мета – показати головні причини багатства і величі Голландії. Всьому світові здасться-чудом, що така маленька країна, навіть менша за два кращі графства, маючи мало природних багатств, харчових припасів,, лісу або інших необхідних запасів для війни або миру, незва­жаючи на це, має все це в такій величезній кількості, що, крім своїх власних потреб (які дуже великі), вона може постачати і дійсно постачає і продає іншим державам судна, артилерійські гармати, снасті, зерно, порох, кулі і т. д. і все, що тільки гол­ландці збирають з усіх кінців світу завдяки своїй невтомній тор­гівлі. В цій справі вони не менш шкідливі для інших (особливо для Англії), витісняючи їх з ринків, ніж дбайливі у зміцненні свого становища. А для того щоб досягти всього цього і навіть більше-того (їх війна з Іспанією), вони мали незначні засоби, крім рибальства, яке їм дозволене в морях його величності. Воно дійсно стало для них засобом неймовірного збагачення і їх сили і на морі і на суші, як про це писав Роберт Гічкок, Тобіас Джентльмен та інші для тих, хто хотів читати. І самі генеральні штати у своїй прокламації прямо описують цінність рибальства в таких словах:

Частина прокламації штатів, датованої в Гаазі 19 липня 1624 р.

«Велике рибальство і ловля оселедців є головним заняттям і основною золотоносною жилою Сполучених провінцій; завдяки їм багато тисяч господарств, родин, ремесел, торговельних справ і занять процвітають і працюють, причому особливо високо ціниться судноплавство і мореплавство як всередині, так і за межами цих провінцій. Крім того, завдяки рибальству ми ді­стаємо багато грошей, що збільшує наші засоби, наш флот, мита і доходи провінцій»... – і багато чого іншого, що яскраво виражене в прокламаціях генеральних штатів на захист збереження рибальства, без якого вони не зможуть довго зберігати свій суверенітет, бо якщо цей фундамент обрушиться, то впаде вся будова їх багатства і сили як на морі, так і на суші. Тоді значна частина їх судноплавства відразу ж загине, їх доходи і мита стануть незначними, їх країна обезлюдіє через брак роботи і заробітку, а внаслідок цього при­пиниться надходження податків і зборів, і їх торгівля з Ост-Ін­дією та іншими країнами занепаде. Таким чином, слава і могут­ність нідерландців полягає в ловлі оселедця, миня і тріски в мо­рях його величності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]