Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

37. Кельнська війна і лютер, «звернення з мирними пропозиціями» (квітень 1525 р.)

Доктора Мартіна Лютера «.Звернення з мирними пропозиціями

на основі 12 статей»

...Ніхто на світі не був в такій же мірі причиною нинішніх безпорядків і заворушення, як ви, князі і пани, особливо ж ви, засліплені єпископи, божевільні попи і монахи... Меч пристав­лений до вашого горла, а ви все ще думаєте, нібито так міцно І сидите в сідлі, що ніхто не може вас вибити з нього. Ця упевненість і уперта зарозумілість приведе вас до того, що ви скрутите собі в’язи – ви це побачите... Знайте, через те що ви причина гніву божого, то, без сумніву, він обрушиться на вас, якщо ви не виправитесь з часом. Знамення на небі і чудеса на землі стосуються до вас, панове; вони не віщують вам нічого хорошого, і нічого хорошого вас не чекає... Знайте, бог зробив так, що на­род не може і не хоче більше терпіти вашого злочинства. Ви по­винні змінитись і додержуватися слова божого; якщо не зробите цього добровільно і охоче, то зробите з примусу і з втратами для себе... Проти вас, панове, повстали не селяни, а сам бог, який хоче покарати вас за ваші злочинства.

Але Лютер запевняє, що він зовсім не стоїть на боці селян. Він тільки просить князів зробити селянам деякі поступки. На його думку, можна вести переговори з селянами, взявши за основу «12 статей». Деякі з них цілком справедливі, наприклад, перша, яка вимагає, щоб селяни мали пра­во обирати священиків і читати євангеліє. Далі він говорить:

Інші статті, які вимагають матеріальних полегкостей, також справедливі, бо власті поставлені для того, щоб приносити під­даним користь і чинити добро. Але тепер гніт став нестерпним. Хіба допомогло б селянинові, якби на його полі росло стільки гульденів, скільки на ньому стеблин і колосків з зерном? Для того щоб бідній людині залишилося що-небудь, слід було б об­межити розкіш і скоротити витрати...

Тому я з добрим наміром радив би обрати з-поміж дворян кілька графів і панів, від міст – кілька радників і обговорити й уладнати справу миром. Ви – панове, повинні облишити свою погордливість; однаково, добровільно чи ні, вам доведеться від­мовитись від неї, вам слід було б трохи обмежити свою тиранію і свій гніт, щоб бідні люди також дістали досить повітря і місця в житті. З другого боку, треба, щоб селяни порозумілися і від­мовилися б від деяких статей з надто великими вимогами, отже справа хоч і не була б зроблена по-християнському, але все-таки була б уладнана за законами людськими... Отже, совість моя спокійна, тому що я дав вам християнську і братню пораду. Дай боже, щоб порада ця допомогла вам. Амінь.

38. З памфлета лютера «проти розбійних і грабіжницьких зграй селян» (1525 р.)

Три роки жахливих гріхів проти бога і людей несуть собі ці селяни, через це вони заслужили багато разів смерть, і тілес­ну і духовну.

По-перше, вони клялися своїм панам у вірності і відданості, бути покірними і слухняними, як велить бог, кажучи: «Дайте кесареві кесареве». [Римл. 13, 1] і «Кожен хай кориться владі». Але тому що вони свавільно і зухвало порушують цю покору, і до того ж повстають проти своїх панів, то вони заслужили кару для тіла і душі, поводячись як невірні, клятвопорушники, бреху­ни, непокірні негідники і лиходії. Через це і св. Павло [Римл. 13, 2] висловлюється про них так: «Той, хто чинить опір владі, заслужує кари». Цей вислів здійсниться, нарешті, рано чи пізно на селянах, тому що бог цінить відданість і вірність.

По-друге, оскільки вони вчиняють заколот, зухвало розкра­даюсь і грабують монастирі і замки, які їм не належать, то вже за одно це вони двічі підлягають смерті тілесній і душевній, як придорожні грабіжники і убивці. Кожний заколотник, якого можуть обвинуватити в цьому, уже підпадає під опалу божу і імператорську, отже кожен, хто раніше за інших зможе таку людину задушити, зробить справедливо і добре. Бо щодо поруш­ника миру кожен є найвищим суддею і катом, подібно до того як під час пожару кожен, хто раніше за всіх гасить, найкраща людина…

Тому кожен, хто може, повинен їх [селян] бити, душити, колоти таємно або явно і пам‘ятати, що не може бути нічого отруй­нішого, шкідливішого, нічого більш диявольського, ніж зако­лотник. Його треба убивати, як скаженого собаку: якщо ти його не уб’єш, то він уб’є тебе і разом з тобою цілу країну.

По-третє, підлягають смерті за те, що такі жахливі; великі гріхи прикривають євангелієм, називають себе християнськими братами, складають присягу у [вияві] відданості і змушують людей разом з ними підтримувати ці страхіття. За те, що вони нечувані богохульники і ганьбителі святого імені божого, і за те, що визнають диявола і служать йому під виглядом єванге­лія, вони десять раз заслуговують смерті тілесної і душевної, бо я не чув про страхітливіший гріх. Зверни увагу на те, що диявол відчуває близькість страшного суду, бо він береться просто за нечувану справу. Він начебто хоче сказати: це – ос­таннє, тому повинно бути найгіршим, треба збовтати осадок і виламати дно. Хай не допустить цього бог. Подивись, який мо­гутній князь – диявол, як він тримає в своїх руках світ і як все може перемішати, якщо він спроможний за такий короткий час спокусити, звабити, засліпити, зробити жорстокими, під­бурити стільки тисяч селян і вчинити з ними все, що надумає його несамовита лють.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]