Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

141. Особливості функціонув. Фінансів мікрорівня. Сутність і признач. Фінансів суб’єктів господарюв., характер, напрями і форми фін. Відносин.

Фінанси підприємств як складова частина фін. системи займ. визначальне місце у структурі фін. відносин суспільства. Вони функціон. у сфері суспільного виробництва, де створ. валовий внутрішній продукт, матеріальні та нематеріал. блага, національний дохід – основні джерела фін. ресурсів. Саме тому від стану фінансів підприємств залежить можливість задовол. суспільних потреб, фін. стійкість країни.

Фінансам підприємств, як і фінансам у цілому, властиві певні загальні та специф. ознаки. Треба брати до уваги також і особливості, зумовлені функціонув.м фінансів у різних сферах ек. Загальною ознакою фінансів підприємств є те, що вони вираж. сукупн. ек. (грош.) відносин, пов’язаних із розподілом вартості валового внутрішнього продукту. Специф. ознаки фінансів підприємств вираж. грош. відносини, що залежать від первинного розподілу вартості валового внутрішнього продукту, формув. та використ. грош. доходів і децентралізованих фондів. Особливості фінансів підприємств, зумовлені їхнім функціонув.м у різних галузях ек., розглянемо далі.

Фінанси підприємств безпосередньо пов’язані з рухом грош. коштів. Саме тому досить часто поняття „фінанси підприємств” ототожн. з грошовими коштами, наявними фін.и ресурсами. Однак самі кошти чи фін. ресурси не розкрив. поняття „фінанси”, якщо не з’ясувати суті економічної природи ост.х. Такими суттєвими/загальними властивостями, які лежать в основі фінансів, є закономірності відтворювального процесу та грош. відносини, що виник. між учасниками суспільного виробництва на всіх стадіях процесу відтвор., на всіх рівнях господарюв., у всіх сферах суспільної діял. Однак не всі грош. відносини належать до фін. Грош. відносини перетвор. на фін., коли рух грош. коштів стає відносно самостійним. Таке відбув. в процесі формув., розподілу, використ. грош. доходів та фондів згідно з цільовим признач.м у формі фін. ресурсів.

До фінансів належать такі групи фін. відносин:

  • пов’язані з формув.м статут. фонду суб’єктів господарюв.;

  • пов’язані з утвор.м та розподілом грош. доходів: виручки, валового та чистого доходу, прибутку, грош. фондів підприємств;

  • що виник. у підприємств з державою з приводу податкових та інших платежів у бюджет та цільові фонди, бюджетного фінансув., одерж. субсидій;

  • які виник. між суб’єктами господарюв. у зв’язку з інвестув.м у ц. папери та одерж.м на них доходів здійсн.м пайових внесків та участю в розподілі прибутку від спільної діял., одерж.м і сплатою штрафних санкцій;

  • які форм. в підприємств з банками, страховими компаніями у зв’язку з одерж.м та погаш.м кредитів, сплатою відсотків за кредит та інші види послуг, одерж.м відсотків за розміщ. та зберіг. коштів, а також у зв’язку зі страховими платежами та відшкодув.ми за різними видами страхув.;

  • що форм. в підприємств у зв’язку з внутрішньовиробничим розподілом доходів. Отже, об’єктом фінансів підприємств є ек. відносини, пов’язані з рухом коштів, формув.м та використ.м грош. фондів.

Суб’єктами таких відносин можуть бути підпр-ва та організації, банківські установи та страх. компанії, позабюджетні фонди, інвестиційні фонди, аудиторські організації, інші суб’єкти господарюв., які є юр. особами. 142. Формув. і кругообіг фін. ресурсів як основа організації фінансів господарюючих суб'єктів.

Фінанси є суттєвим складовим елементом системи управл. економікою. Без фінансів неможливо забезпечити індивідуальний кругооборот виробничих фондів на розширеній основі, запроваджувати науково-технічні досягн., стимулювати інвестиційну діял., регулювати структурну перебудову ек.

Обов'язковими передумовами ефективного функціонув. фінансів підприємств є:

  • різноманітність форм власності;

  • свобода підприємництва та самостійність у прийнятті рішень;

  • вільне ринкове ціноутвор. та конкуренція;

  • самофінансув. підприємництва;

  • правове забезпеч. правил економічної поведінки всіх суб'єктів підприємн. діял.;

  • обмеж. і регламентація державного втруч. в діял. підприємств.

У процесі відтвор. (виробництво, розподіл, обмін та спожив.) відбув. розподіл вартості валового внутрішнього продукту за цільовим признач.м, а також розподіл його між державою та суб'єктами господарюв., кожен з яких одержує свою частку виробленого продукту в грош.й формі. Відтак гроші створ. умови для появи фінансів як самостійної сфери грош. відносин, як системи виробничих відносин. Безпосередньою сферою фін. відносин підприємств є процеси первинного розподілу вартості валового внутрішнього продукту (с + v + m), коли вона розподіляється на вартість матеріал. витрат (с), необхідного продукту (v), додаткового продукту (m). При цьому утвор. різні фонди грош. доходів. З допомогою фінансів у суспільному виробництві відбув. рух грош. коштів, які набир. специфічної форми фін. ресурсів, що форм. в суб'єктів господарюв. та в держави. Фінанси підприємств - це ек. відносини, що пов'язані з рухом грош. потоків, формув.м, розподілом і використ.м доходів і грош. фондів суб'єктів господарюв. в процесі відтвор.

У процесі відтвор. фінанси підприємств як ек. категорія проявляються та вираж. свою суть, свою внутрішню властивість через такі функц.:

- формув. фін. ресурсів у процесі виробничо-господар. діял.;

- розподіл та використ. фін. ресурсів для забезпеч. операційної виробничої та інвестиційної діял., для викон. своїх фін. зобов'язань перед бюджетом, банками, господарюючими суб'єктами;

- контроль за формув.м та використ.м фін. ресурсів у процесі відтвор. Формув. фін. ресурсів на підпр-вах відбув. під час формув. статут. фонду, а також у процесі розподілу грош. надходжень у результ. поверн. авансованих коштів у основні та оборотні фонди, використ. доходів на формув. резервного фонду, фонду спожив. і фонду накопич. У зв'язку з цим поняття "формув." та "розподіл" доцільно розглядати як єдиний процес у суспільному виробництві. Утвор. грош. фондів завжди передбачає розподіл валових доходів. Формув. та використ. фін. ресурсів на підпр-вах - це процес утвор. грош. фондів для фін. забезпеч. операційної та інвестиційної діял., викон. фін. зобов'язань перед державою та іншими суб'єктами господарюв.

Рух грош. потоків кількісно відображ. всі стадії процесу відтвор. через формув., розподіл та використ. грош. доходів, цільових фондів. Відтак фінанси є безвідмовним індикатором виникн. вартісних диспропорцій: дефіциту грош. коштів, неплатежів, нецільового використ. коштів, збитків та інших негативних явищ у процесі фінансово-господар. діял. підприємств. Тобто фінансам властива потенційна можливість контролювати фінансово-господар. діял. підприємств. Завд. фін. служб підприємств полягає в якнайповнішому використ. цих властивостей фінансів для організації дійового фін. контролю.

Контроль за формув.м та використ.м фін. ресурсів випливає з притаманної фінансам здатності об'єктивно відображати кількісні й вартісні пропорції виробництва та реалізації продукції, робіт, послуг. Зокрема, напрямки та використ. фін. ресурсів пов'язані з викон.м зобов'язань підприємств перед фінансово-кредитною системою та суб'єктами господарюв. Грошовий контроль взаємовідносин між підпр-вами та організаціями в процесі оплати поставлених товарів, наданих послуг, виконаних робіт дає змогу негайно встановити, чи дотримано умови господар. угод. За умов ринкової ек., коли підпр-ва мусять самостійно вирішувати проблеми фін. забезпеч. власної виробничо-господар. та інвестиційної діял., значно зростає роль фінансів підприємств. До найважливіших завдань ост.х належить забезпеч. стабільності ек. та суспільного життя в країні. Це досяг. в процесі оптимізації розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту як на рівні підприємств, так і на загальнодержавному рівні. На макроекономічному рівні фінанси підприємств забезпеч. формув. фін. ресурсів країни через бюджет та позабюджетні фонди.