Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом (методические материалы).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
248.32 Кб
Скачать

3.4. Методичні рекомендації щодо підготовки та захисту магістерської дипломної роботи

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою університету

Протокол № __від __ ______2008 р.

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ПІДГОТОВКУ І ЗАХИСТ МАГІСТЕРСЬКОЇ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

КИЇВ 2008

ЗМІСТ

Вступ

І Магістерська дипломна робота, її мета і завдання

ІІ. Етапи підготовки та захисту магістерської дипломної роботи

2.1. Формування тематики магістерських дипломних робіт

2.2. Наукове керівництво магістерськими дипломними роботами

2.3. Вибір і затвердження теми магістерської дипломної роботи

2.4. Формування і затвердження індивідуального завдання на підготовку магістерської дипломної роботи

2.5. Графік виконання магістерських дипломних робіт та контроль за його дотриманням

2.6. Попередній розгляд ( захист) МДР

2.7. Рекомендація МДР до захисту кафедрою

2.8. Зовнішнє рецензування магістерських дипломних робіт

2.9. Порядок захисту магістерської дипломної роботи

2.10.Критерії оцінювання магістерської дипломної роботи

ІІІ. Вимоги до змісту магістерської дипломної роботи

3.1. Вимоги до структури

3.2.Вимоги до теоретичного розділу

3.3. Вимоги до аналітичного розділу

3.4. Вимоги до конструктивного розділу

3.5. Вимоги до висновків

IV Вимоги до оформлення магістерської дипломної роботи

4.1. Текст

4.2. Таблиці

4.3. Ілюстрації

4.4. Формули

4.5. Цитування та посилання на використані джерела

4.6. Додатки

4.7. Бібліографічний опис використаних джерел

4.8. Зовнішнє оформлення

ВСТУП

“Положення про підготовку і захист магістерської дипломної роботи(далі - Положення) є внутрішнім нормативним документом університету, що регламентує організацію навчального процесу на завершальному етапі професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр”. Положення розроблено відповідно до Закону України “Про вищу освіту” від 17 січня 2002р. №2984, інших нормативно-правових актів, галузевих стандартів вищої освіти, вимог Болонського процесу, “Положення про організацію навчального процесу в умовах індивідуалізації та впровадження кредитно-модульної системи”, затвердженого Вченою радою університету (протокол №9 від 30.03.2006р.), “Положення про магістерську програму”, затвердженого Вченою радою університету (протокол №10 від 29.03.2007р.)

Положення є документом рамкового характеру, який регламентує загальні та найбільш принципові питання підготовки та захисту магістерських дипломних робіт (далі - МДР).

На підставі цього Положення випускові кафедри складають методичні рекомендації щодо підготовки МДР з урахуванням специфіки спеціальностей.

1. Магістерська дипломна робота, її мета і завдання

Магістерська дипломна робота – це самостійне теоретико-прикладне дослідження, що виконується студентом на завершальному етапі здобуття повної вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем “магістр”. Вона є кваліфікаційним документом, на підставі захисту якої державна екзаменаційна комісія визначає рівень теоретичної та практичної підготовки випускника, його здатність до самостійної роботи за фахом, і приймає рішення про присвоєння відповідної кваліфікації та видачу диплома.

Як теоретико-прикладне дослідження МДР повинна містити глибоке теоретичне осмислення актуальної організаційно-управлінської або соціально-економічної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв’язання, виконаний на основі ретельно проведеного аналізу діяльності конкретної організації-замовника (бази практики).

Метою підготовки МДР є поглиблення студентом теоретичних і практичних знань з обраного напряму спеціалізації, виробничих завдань; сприяння розвиткові пошуку сучасних наукових досягнень у певній сфері та уміння їх самостійно застосовувати при вирішенні прикладних проблем; виявлення ступеня підготовки випускників до самостійної практичної діяльності.

Працюючи над МДР, студент має засвоїти навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань дослідження, побудови логічного плану і оптимальної структури, роботи з літературними джерелами та статистичною інформацією, аналізу та оцінки різних аспектів діяльності організації, обґрунтування власних узагальнень, висновків та пропозицій.

Конкретні завдання МДР залежать від її орієнтації (практична чи науково-дослідницька) та об’єкта дослідження. Робота магістра повинна мати переважно практичну орієнтацію, коли головним завданням є пошук та обґрунтування ефективних методів митної діяльності конкретної фірми, підприємства, митної установи.

Окремим студентам за погодженням із науковим керівником і керівником магістерської програми надається право виконувати МДР науково-дослідницької орієнтації. У такому випадку головне завдання полягає у поглибленому вивченні відповідних теоретичних моделей, пошуку шляхів їх адаптації до умов розвитку міжнародного бізнесу в Україні, а головним критерієм оцінки стане наявність елементів наукової новизни.

Основними завданнями дипломної роботи є:

  • вивчення (або поглиблення) та узагальнення теоретико-методологічних засад з обраного напряму дослідження;

  • проведення всебічної діагностики ситуації із застосуванням сучасного інструментарію;

  • розробка та оцінка альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;

  • обґрунтування запропонованих рішень з використанням ситуаційного аналізу;

  • підготовка доповіді та наочних матеріалів, що передають основний зміст роботи та пропозиції автора, з подальшим їх публічним захистом.

Повнота й особливості реалізації цих завдань залежать від напряму дослідження, сфери діяльності об’єкта дослідження та його специфічних рис.