Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні установи - перелік предметів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
291.33 Кб
Скачать

2 Курс цикл гуманітарної підготовки анотація дисципліни «психологія спілкування»

Дисципліна « Психологія спілкування» є невід’ємною частиною циклу психолого-педагогічних дисциплін за вибором, вивчення якого є підставою для отримання другої спеціальності «викладач економіки».

Предметом дисципліни є психологічні особливості спілкування, його загальні закономірності, етапи, стилі взаємодії та шляхи її оптимізації.

Метою дисципліни “Психологія спілкування” є: засвоєння студентами понятійно-категоріального апарату; формування навичок свідомого використання цього апарату з метою підвищен­ня ефективності процесу спілкування; розвиток вміння аналізувати конкретні ситуації взаємодії, визнача­ти позитивне та негативне у спілкуванні, висловлювати судження щодо можливостей використання психологічних засобів спілкування в певних умовах діяльності взагалі та навчання зокрема; набуття студентами практичних навичок спілкування, самопрезентації; опанування психологічними основами організації виступу в аудиторії, ведення дискусії; формування навичок вико­ристання активних методів навчання під час проведення занять; формування умінь використовувати засвоєне з метою підготовки та реалізації навчальних занять в різних освітньо-вікових групах.

Відповідно, завданнями дисципліни є: формування у студентів вміння здійснювати психологічну характеристику сутності основних понять і категорій процесу спілкування, його функцій та стилів, а також процесів взаємодії; оволодіння ними психологічними методами оптимізації процесу спілкування взагалі та у конкретній діяльності зокрема, а також вміннями аналізувати вплив різноманітних факторів на ефективність процесу спілкування та психологічні закономірності взаємодії.

Реалізація поставлених завдань передбачена на основі закріплення лекційного матеріалу на практичних заняттях шляхом використання інноваційних методів і форм активізації навчального процесу. Велике значення для виконання зазначених завдань має самостійна робота студентів, а також індивідуально-консультативна робота з ними.

З метою поглиблення професійної підготовки майбутніх викладачів економіки, навчальним планом підготовки бакалавра передбачено паралельно також виконання курсової роботи та проходження педагогічної практики в навчальних закладах. Вивчення дисципліни “Психологія спілкування” та інших дисциплін циклу завершується державним іспитом.

Література:

  1. Андреева Г.М. Социальная психология. – М.: — Аспект Пресс, 2008. — 363 с.

  2. Ильин Е. П. Психология общения и межличностных отношений. – СПб.: Питер, 2010. – 576 с.

  3. Коваленко А. Б. Корнєв М. Н. Соціальна психологія. – 2-ге вид. – переробл. та доп. – К.: Геоприн, 2006. – 400 с.

  4. Майерс Д. Социальная психология. - 7-е изд.. — СПб.: Питер, 2007. — 794 с.

  5. Москаленко В. В. Соціальна психологія. – 2-ге вид., виправлене та доповнене – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 688 с.

  6. Парыгин Б. Д. Социальная психология. - СПб.: СПбГУП, 2003. - 616 с.

  7. Філоненко М. М. Психологія спілкування. – К. : ЦУЛ, 2008. – 223 с.

  8. Цимбалюк І. М. Психологія спілкування.- К.: ВД "Професіонал", 2004.- 304с.