Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні установи - перелік предметів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
291.33 Кб
Скачать

Анотація дисципліни «історія європейської цивілізації»

1. Метою опанування дисципліни є набуття фактичних знань студентів з основ історії, політичного, соціокультурного, релігійного розвитку європейського суспільства та сприяння формуванню ними власного світосприйняття європейської цивілізації як цілістного і водночас багатополюсного, багатоаспектного явища існуючої світ-системи. Курс «Історія європейської цивілізації» покликаний поширювати світогляд та загальноосвітній інтелектуальний рівень студентів, давати уявлення про загальні і водночас специфічні риси розвитку європейських країн, соціально-економічних і політичних систем, тенденцій культурного розвитку європейських народів, а за цим – полегшувати вичення студентами кола інших (у тому числі обов’язкових) дисциплін гуманітарного й економічного профілю, які викладаються в університеті. Серед таких – «Історія українського суспільства», «Історія міжнародних відносин і зовнішньої політики ХХ – початку ХХІ ст.», «Історія держави і права україни», «Історія держави і права зарубіжних країн», «Економічна історія», «Політична економії», «Розміщення продуктивних сил», Політологія».

2. Курс «Історія європейської цивілізації» базується на засвоєнні студентами значного фактологічного матеріалу, основних історіографічних джерел, а також головних наукових концепцій з історії та культури європейських народів. Це має стати основою для набуття студентською молоддю таких компетенцій як вміння критично аналізувати історичні джерела; осмислювати процеси і події, розуміти їх суть та виділяти існуючі причинно-наслідкові зв'язки; порівнювати історичні процеси і події в різних регіонах та хронологічних періодах; логічно висловлюватися і обґрунтовувати власну позицію; провадити самостійний науковий пошук.

3. Реалізація набутих знань з історії європейської цивілізації має універсальне спрямування, оскільки пов’язана із підготовкою високоосвічених інтелектуальних спеціалістів економічного і юридичного профілю, здатних брати активну участь у теоретичній підготовці та практичній реалізації соціально-економічних і політичних програм України в контексті як національних, так і загальноєвропейських тенденцій сучасного розвитку.

4. Курс «Історія європейської цивілізації» включає в себе теми, які висвітлюють історичний, політичний, культурний розвиток Європи від часів античності до сучасності, включно з проблемами, які характеризують найновітні політичні й соціально-економічні концепції і тенденції розвитку європейського простору.

5. Дисципліна читається усім професорсько-викладацьким складом кафедри політичної історії, представленим двома докторами історичних, одним доктором політичних наук, 13-ма кандидатами історичних наук.

6. Рекомендована література:

Джеджора О. Історія європейської цивілізації. Частина І /До кінця ХVIII ст. – Львів: Вид-во ЛБЛ, 1999.

Павленко Ю.В. Історія світової цивілізації. Соціокультурний розвиток людства. Навчальний посібник. – К.: Либідь, 1999.

Дворнік Ф. Слов’яни в європейській історії та цивілізації. – Київ: Дух і літера, 2000.

Кузык Б.Н., Яковец Ю.В. Цивилизации: теория, история, диалог, будущее. В 2-х т. – М.: Институт стратегий, 2006.

Дэвис Н. История Европы. – М.: АСТ; Астрель, 2007.