Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні установи - перелік предметів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
291.33 Кб
Скачать

Основна література:

  1. Кравець М. С., Семашко О. Піча В. М. та ін. Культурологія: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / За заг. ред. В. М. Пічі – Л., 2003.

  2. Культорологія: Навч.посіб. / Упорядники О. І. Погорілий, М. А Собуцький. – К.: Вид. дім “КМ Академія”, 2003.-

  3. Культурологія: Навч. посіб. / В. І. Абрамов, Б. Г. Мачульський, Т. С. Пітякова та ін. – К.: КНЕУ, 2007. – 376 с.

  4. Культурологія: Навч. посіб./ За ред. І. І. Тюрменко. – К.: Центр навч. літ-ри, 2004. – 368 с.

  5. Українська та зарубіжна культура: Навч. посіб. / М. М. Закович, І. А. Зязюн, О. М. Семашко та ін.. За ред. М. М. Заковича . – 4-те вид., стер. – К.: Т-во Знання , КОО , 2003. – 557 с.

  6. Українська та зарубіжна культура: Навч.метод. посіб. Для самост. вивчення дисципліни (за ред. Вечірко Р. М.).  К.: КНЕУ, 2003.  367 с.

Анотація дисципліни спецкурс по політології “сучасні ідейно-політичні течії”

У політичному житті суспільства надзвичайно важливе місце належить різним ідейно-політичним течіям. Сучасні ідейно-політичні течії в суспільному житті поєднують одночасно теорію і практику, роздуми та дії, які сприяють формуванню в людині належної орієнтації у політичних процесах.

  1. Метою вивчення політологічного спецкурсу “Сучасні ідейно-політичні течії” є отримання студентами сучасної політичної освіти, формування у них зрілої політичної свідомості і демократичної політичної культури, необхідних навичок політичної діяльності. Даний вибірковий курс з політології взаємопов’язаний з такими дисциплінами, як соціологія, політична історія.

  1. Перелік компетенцій, яких набуває студент після опанування даної дисципліни:

  • Засвоєння знань про політичні концепції, сучасні політичні течії;

  • Формування у майбутніх спеціалістів умінь виділяти теоретичні та прикладні компоненти політологічного знання і використовувати їх у практичній діяльності;

Набуття студентами таких компетенцій, як:

      • Знати, як отримати доступ до глобальних джерел інформації;

      • Оволодіти навичками самостійного набуття знань;

      • Оволодіти комунікативними здібностями, вміти працювати в команді;

      • Набути компетентнісних навичок необхідної участі у суспільному житті, прийнятті і реалізації політичних рішень, аналізі політичних процесів в Україні та світі;

      • Поділяти демократичні цінності необхідні для того, щоб жити в умовах громадянського суспільства, бути його відповідальним громадянином, оволодіти необхідними громадянськими та політичними компетенціями.

  1. Сфера реалізації набутих знань і вмінь в майбутній професії: теоретична й аналітична робота по підготовці доповідей, звернень та повідомлень для керівництва та цільових аудиторій, участь в підготовці та проведенні ділових переговорів, зустрічей, конференцій, налагодження відносин з державними установами, органами місцевого самоврядування тощо.

  1. Зміст дисципліни, що пропонується для вивчення студентами за модулями та темами. Дисципліна складається із 10 тем, які поділяються на модулі. Перший модуль включає теми: сутність політичних течій, критерії їх типології та функції в сучасному світовому політичному процесі. Соціальна база основних політичних течій. Політична ідеологія, її сутність і функції. Другий модуль складається з наступних тем: лібералізм і консерватизм як політичні течії, соціалізм, його соціально-політична сутність, ідеологія і політика, сучасний соціал-демократизм, його сутність, соціальна база і особливості політики, правий і лівий екстремізм, тероризм – крайня форма екстремізму.

  1. Викладацький склад: доцент, канд. філос. наук Брегеда А.Ю., доцент, канд. політ. наук Манелюк Ю.М., асистент Ковтун-Стеценко К.К., асистент Лисенко Ю.В.