Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні установи - перелік предметів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
291.33 Кб
Скачать

Анотація дисципліни "історія міжнародних відносин "

1. Мета дисципліни: Розширення світогляду й інтелекту студентів, з'ясування суті сучасних міжнародних відносин, місця і ролі України в сучасному світі, подолання почуття меншовартості на тлі розвинутих країн.

Історія міжнародних відносин взаємопов’язана з історією сучасного світу, розширює і доповнює її, а також з історією України, як органічною складовою світової спільноти.

2. У результаті опанування даної дисципліни студент набуде глибокого розуміння суті національних інтересів кожного суб’єкта міжнародних відносин, у тому числі України, її трансформації з урахуванням новітніх тенденцій у міжнародній політиці в умовах постбіполярного світу і локалізаційних процесів, їх вплив на формування напрямків і змісту зовнішньої політики конкретних країн світу, вміння оцінити доцільність і своєчасність тих чи інших зовнішньополітичних концепцій і настанов голів держав і урядів.

3. З приєднанням України до Болонського процесу, глобалізація всіх суспільних процесів, зокрема економічного співробітництва країн, взаємозалежність країн і народів сучасного світу відкривають можливості застосування набутих фахових і гуманітарних знань як у нашій країні, так і за рубежем у сфері економічної і фінансової діяльності, у бізнес структурах національних, зарубіжних або спільних, а також в українських державних і урядових установах.

4. Зміст дисципліни розкривається у чотирьох модулях, кожен з яких охоплює по три теми.

5. Склад викладачів, який забезпечує читання даної дисципліни: проф. Салабай В.Ф., доценти Дудко І.Д., Довганик Н.М., Ніколаєва Г.М., Покотило О.П., Чуб М.П., ст. викл. Сацький П.В.

6. Основна література:

– В.Ф. Салабай, І.Д. Дудко, М.В. Борисенко, М.П. Чуб. Історія міжнародних відносин і зовнішньої політики. XX – поч. XXI ст. – Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 2006.

– Дюрозель Ж.-Б. Історія дипломатії від 1919 року до наших днів: Пер. з фр. – К.: Основи, 1999.

    1. Копель О.А., Пархомчук О.С. Міжнародні відносини XX століття. – Навч. посібник. – К.: Школяр, 1999.

Анотація дисципліни “історія політичної думки”

1. Мета опанування курсу.

Метою курсу «Історія політичної думки» є ознайомлення студентів з основними етапами розвитку як світової, так і вітчизняної політичної думки, зокрема з найбільш значимими політичними концепціями та теоріями, що мали вагомий вплив на розвиток політичних процесів у світі, формування у студентів умінь і навичок аналітичних досліджень теоретичної спадщини політологічного змісту, сприяння становленню політичної свідомості і демократичної політичної культури молодого покоління українських громадян. Вибіркова дисципліна «Історія політичної думки» взаємопов’язана з дисциплінами соціально-гуманітарного напрямку: «Політологією», «Філософією», «Соціологією», «Всесвітньою історією», «Історією України», «Основами теорії держави і права».