Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

МОДУЛЬ 1. Державні фінанси

  1. Об'єктивні передумови виникн. І розвитку фінансів.

Термін "фінанси" з'явився у XIII столітті. Він походить від середньовічного латинського терміна "financia", що означає обов'язкову сплату грошей. У XVIII столітті трактув. поняття фінансів як державного господарства мало подальший розвиток. Державні утвор. різного рівня стали називатися союзами публічного змісту, а фінанси — формами та методами добув. коштів і їх витрач. цими союзами при викон. покладених на них функцій. У XIX столітті спостеріг. бурхливий економ. розвиток. Поглибл. і саме розум. фінансів. Від спрощеного поняття фінансів як державного господарства переходять до розум. фінансів як самостійної галузі знань, що охоплює нові сфери їх функціонув. і впливу. Це, зокрема, фінанси сфери виробництва, викон. робіт і над. послуг. Виник. фін. ринки, набуває розвитку державний кредит й інші фін. інститути. Виникн. та розвиток фінансів зумовлювалися зрост.м продуктивних сил у суспільстві, насамперед товарно-грош. відносин як необхідної форми ек. життя для досягн. певного рівня суспільного добробуту. Своїй досконалості й завершеності фінанси зобов'язані також появою та прогресом різних видів держ. утворень. Тому є підстави стверджувати, що фінанси — це продукт розвитку товарно-грош. відносин і держави. Найвищого розквіту фінанси досягли у XX столітті, коли функц. держави набагато розширилися і вдосконалилися, а товарно-грош. відносини посіли головне місце в ек. системах. Фінанси перетворилися на універсальний і надзвичайно активний елемент ек. життя, розвинулися методи і форми мобілізації коштів та їх розподіл у державі з метою задовол. потреб насел., удосконал. виробничих та соціальних процесів. Фінанси за своїм ек. змістом дуже непроста, багатогранна складова ек. явищ і процесів, економічної системи в цілому. Зарубіжна фін. наука трактує фінанси досить широко, не обмежуючись конкретними чіткими рамками. Де існ. товар і гроші, там є й фінанси. Отже, фінанси слід розглядати як економічну категорію, що відображ. створ., розподіл і використ. фондів фін. ресурсів для задовол. потреб господар. діял., над. різноманітних послуг населенню з боку держави, забезпеч. викон. державою її функцій. У кінцевому підсумку метою функціонув. фінансів є досягн. високого рівня добробуту як держави, так і окремого громадянина. Свого найвищого розвитку й досконалості фінанси досяг. в умовах ринкової ек., фундаментальною основою якої є різні форми власності. Признач. фінансів — забезпечити необхідні умови для створ., розподілу та використ. валового внутрішнього продукту в країні. Це досяг. завдяки організації різноманітних фондів фін. ресурсів на всіх етапах діял. держави, підприємницьких структур і кожного громадянина.

  1. Фінанси як ек. Категорія, їх внутрішні ознаки. Поняття фінансів, їх суспільне признач., функц. Та роль.

Фінанси як ек. категорія – це грош. відносини, які виник. з приводу розподілу і перерозподілу вартості ВВП його частини національного. доходу, в окремих випадках частини вартості національного багатства з приводу формув. розподілу та використ. фін. ресурсів у суб’єктів господарюв. і держави з метою задовол . суспільних потреб та інтересів.

Фінанси є об'єктивною категорією, функціонув. якої не залежить від нашої свідомості, але залежить від нашої свідомої діял.

Об’єктом фін. відносин на макрорівні є вартість ВВП, на мікрорівні – є виручка, дохід і прибуток підпр-ва.

Суб’єктом фін. відносин – держава, юр. особи і громадяни.

Роль і суспільне признач. фінансів:

- забезпеч. розподілу ВВП для потреб суб’єктів господарюв.

- забезпеч. кругообігу фін. ресурсів, а через це безперервність відтвор. виробництва;

- за допомогою фінансів здійсн. первинний і вторинний доходів між галузями, регіонами, соціальними верствами насел., окремими юр. і фізичними особами;

- вплив. на інтереси суб'єктів розподільних відносин і регул. різні напрями соціально-ек. розвитку;

- відігр. провідну роль у системі ек. методів керув. економікою країни;

- утвор. систему фін. показників, які відігр. роль індикаторів стану і розвитку економічної та соціальної сфер суспільства;

- забезпеч. всеохоплюючий контроль між суб'єктами обмінно-розподільчих відносин за формув.м і використ.м фін. ресурсів.

Характерні ознаки фінансів:

  • обмінно-розподільчий характер;

  • рух вартості від 1 суб'єкта до іншого;

  • грошова форма відносин;

  • формув. доходів і здійсн. видатків;

  • еквівалентний характер обміну та розподілу та нееквівалентний перерозподілу.

Відмінності категорії фінанси від інших ек. категорій.

1. Фінанси і гроші це різні ек. категорії. Гроші – це більш узагальнене поняття, хоча без грошей не можуть існувати фінанси.

2. Фінанси відрізн. також і від категорії ціна, адже ціна – це грошовий вираз вартості товару, тобто ціна не відображ. відносини розподілу і перерозподілу вартості, як фінанси.

3. Фінанси також відрізн. від категорії кредит, адже кредит це також не відносини розподілу і перерозподілу.

Функц. будь-якої економічної визнач. в залежності від її признач., яке хар-є її сутність.

Існ. 2 основні функц. фінансів: