Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Поняття бюджетного процесу, його етапи та їх хар-ка.

БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС - це регламентована нормами права діял., пов'язана із склад.м, розглядом, затвердж.м бюджетів, їх викон.м і контролем за їх викон.м, розглядом звітів про викон. бюджетів, що склад. бюджетну систему Укр.

Бюджетний кодекс Укр. визначає 4 стадії бюджетного процесу:

1) склад. проектів бюджету;

2) розгляд та прийняття закону про Державний бюджет Укр. та рішень про місцеві бюджети;

3) викон. бюджету та внес. в разі необхідності змін до закону про Державний бюджет, чи рішень про місцеві бюджети;

4) підготовка га розгляд зніту про викон. бюджету та прийняття рішень щодо нього.

Стадії бюджетного процесу можна розділити на 2 групи: 1) бюджетне планув. (склад., розгляд, затвердж.); 2) викон. бюджету.

ВР Украiни не пiзнiше 15 червня поточного року розробляє i надсилає Президентовi Украiни спецiальну постанову (бюджетну резолюцiю) про основнi напрями бюджетноi полiтики на наступний рiк. Кабiнет Мiнiстрiв Украiни органiзує склад. проекту Держ. бюджету вiдповiдно до тих засад державного регулюв. економiчного i соцiального розвитку Украiни на плановий рiк, якi визначенi у бюджетнiй резолюцii.

Попереднiй проект зведеного бюджету Украiни складає Мiнiстерство фiнансiв на основi прогнозних макроекономiчних показникiв економiчного i соцiального розвитку Украiни на плановий рiк i доводить вiдповiднi прогнознi показники до мiнiстерств, вiдомств та iнших органiв державної влади, якi розгляд. цi показники i в двотижневий термiн под. Мiнiстерству фiнансiв пропозицii з вiдповiдними розрахунками i обгрунтув.ми. Мiнiстерство фiнансiв пiсля розгляду пропозицiй готує проекти зведеного та Державного бюджетiв Украiни i подає iх на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв разом з викладом питань, якi не вдалося узгодити з мiнiстерствами i вiдомствами.

Кабiнет Мiнiстрiв розглядає на своєму засiданнi проекти зведеного i Державного бюджетiв, приймає остаточне рiш. щодо проекту закону про Державний бюджет Украiни i подає останнiй на розгляд Президентовi Украiни, котрий розглядає його i, в разi згоди, вносить до Верховноi Ради Украiни.

Другою ланкою бюджетного процесу i розгляд Верховною Радою проекту Закону про Державний бюджет Украiни. З доповiддю про проект Закону виступає Мiнiстр фiнансiв. Проект Держ. бюджету до винес. його на пленарне засiд. Верховної Ради розгляд. в ii постiйних комiсiях. ВР затверджує:

- граничний розмiр дефiциту Держ. бюджету та джерела його покриття;

- суми доходiв Держ. бюджету вiдповiдно до бюджетноi класифiкацii;

- суми видаткiв Держ. бюджету щодо кожного розпорядника коштiв вiдповiдно до бюджетноi класифiкацii;

- суми дотацiй, субвенцiй та розмiри вiдрахувань вiд регульованих доходiв до бюджетiв Автономноi Республiки Крим, областей, мiст Києва i Севастополя;

- розмiр оборотноi касовоi готiвки Держ. бюджету.

Четвертою ланкою бюджетного процесу є викон. бюджетiв. Касове викон. Держ. бюджету здiйсн. через установи Нацiонального банку Украiни, Державне Казначейство (органiзовує викон. Держ. бюджету i здiйснює вiдповiдний контроль).

Завершальною, п'ятою ланкою бюджетного процесу i склад. i затвердж. звiту про викон. Держ. бюджету, бюджету Автономноi Республiки Крим та бюджетiв мiсцевих рад народних депутатiв. Звiт про викон. Держ. бюджету складаi Мiнiстерство фiнансiв Украiни, а по нижчих бюджетах бюджетноi системи це роблять вiдповiднi фiнансовi органи. До звiту про викон. Держ. бюджету Украiни та iнших бюджетiв в обов'язковому порядку додаiтеся пояснювальна записка щодо всiх вiдхилень вiд затвердженого бюджету як по доходах, так i видатках.

Доповiдь по звiту про викон. Держ. бюджету на засiданнi Верховноi Ради робить Мiнiстр фiнансiв Украiни. По звiту приймаiться постанова про його затвердж.