Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Поняття та хар-ка цп.

нструментами забезпеч. обороту фін. ресурсів на фондовому ринку є ц. папери. Ц. папери — грош. документи, що засвідч. право волод. або відносини позики, визнач. взаємовідносини між особою, яка їх випустила та їх власником і передбач., як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а також можливість перед. грош. та інших прав, що виплив. з цих документів, іншим особам. Розрізняють капітальні та грош. ц. папери. Серед капі­тальних, що є засобом залуч. капіталу, найбільш поширені акції та облігації. Капітальні ц. папери, у свою чергу, поділяються на пайові, що вираж. частку у власності та валовому капіталі, та борго­ві, що вираж. відносини позики. Пайові ц. папери: акції, інвестиційні сертифікати, привати­заційні папери. Боргові ц. папери: облігації, казначейські зобов'яз. та ін., за якими емітент несе зобов'яз. повернути у відповідний строк кошти, інвестовані в його діял., виплатити дохід у ви­гляді фіксованого %. До грош. ЦП належать різні векселі (комерц., фін., прості, переказні), депозитні сертифікати, комерц. папери та ін. Грош. ц. папери активно використов. в обороті між фірмами, банками, між банками та казначейством. Також ц. папери можуть бути іменними або на пред'явника. Ім. ц. папери перед. через повний індосамент (переда­вальним записом, який засвідчує перехід прав за цінним папером до іншої особи), або в них спеціально не вказано, що вони не підляг. передав. Ц. папери на пред'явника оберт. вільно. Ще в червні 1991 р. Верховною Радою Укр. було прийнято за­кон «Про ц. папери і фондову біржу», який визначає умови і поря­док випуску ЦП, а також регулює посередницьку діял. в організації обігу ЦП в Укр. Відповідно до цього закону можуть випускатися в обіг такі види ЦП:

• акції;

• облігації внутрішніх республіканських та місцевих позик;

• облігації підприємств;

• казначейські зобов'яз. держави;

• ощадні сертифікати;

• векселі;

• приватизаційні папери.

Крім ЦП першого порядку, існ. похідні ц. папери, до яких належать опціони, ф'ючерси, бони, варанти тощо.

  1. Фондовий ринок, його сутність і роль. Фін. Інструменти фондового ринку.

Ринок ЦП або фондовий ринок - це особлива сфера ринкових відносин, де завдяки продажу ЦП здійсн. мобілізація фін. ресурсів для задовол. інвест. потреб суб'єктів економічної діял.

Основним об'єктом фондового ринку є ц. папери.Ц. папери - це документи, які здійсн. обіг на фондовому ринку (ринку ЦП), вираж. майнові відносини і підтвердж. право на будь-яке майно або грош. кошти. Учасниками ринку ЦП е: емітенти - юридичні особи, державні органи, органи місцевої адміністрації, які випуск. ц. папери і несуть від свого імені за ними відповідал. перед власниками цих паперів.інвестори - громадяни або юридичні особи, які куп. ц. папери від свого імені і за свій рахунок;інвестиційні інститути - юридичні особи у будь-якій формі, що дозволяється законодавством Укр.Згідно із Законом, в Укр. можуть випускатися такі види цінних аперів:1)Акція - це ЦП без встановленого строку обміну, який свідчить про часткову участь у статутному фонді акціонер. товариства, підтверджує членство у цьому акціонерному товаристві, дає право її власнику на одерж. частини прибутку у вигляді дивідендів, а при ліквідації акціонер. товариства - на участь урозподілі майна.2)Облігація - це ЦП, який свідчить про внес. її власником грош. коштів і підтверджує зобов'яз. емітента відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу у передбачений у ньому строк з виплатою фіксованого відсотку.3)Казначейське зобов'яз. - це різновид ЦП, який засвідчує внес. їх одержувачами грош. коштів до бюджету І дає право на отрим. фіксованого доходу протягом усього строку волод. цінними Паперами. 4)Ощадиш сертифікат - це письмове свідоцтво банка про депонув. грош. коштів, яке підтверджує право вкладника на одерж. після закінч. встановленого строку депозиту та відсотків за ним.5)Інвестиційний сертифікат - це ЦП, що випуск. виключно інвестиційним фондом або інвестиційною компанією та дає право його власнику на одерж. доходу у вигляді дивідендів. 6)Вексель - це ЦП, який засвідчує безумовне письмове грошове зобов'яз. векселедавця виплатити пред'явнику векселя до наст. строку його погаш., зазначену у ньому суму.Ринок ЦП підрозділясться на первинний і вторинний. На первинному ринку відбув. початкове розміщ. вперше випущених ЦП серед інвесторів. Вторинний ринок охоплює стадію обігу фін. ресурсів, на ньому прод. і куп. раніше випущені ц. папери.