Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Види бюджетів, їх признач. І хар-ка.

Сукупн. всіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи за доходами та видатками є зведеним бюджетом.

Бюджет АР Крим об’єднує республіканський бюджет та бюджети районів і міст республіканського підпорядкув. АР.

До місцевих бюджетів належать: обласні, міські, районні, районні в містах, селищні і сільські.

Бюджет області об’єднує обласний бюджет і бюджети районів і міст обласного підпорядкув.

Бюджет району об’єднує районний бюджет бюджети міст районного підпорядкув., селищні та сільські.

Селищні та сільські бюджети створ. за ріш.м районних, міських Рад народних депутатів за наявності необхідної фін. бази.

Бюджет міста , яке має районний поділ, об’єднує міський бюджет та бюджети районів, що входять до його складу.

У випадках коли міській, районній у місті Раді народних депутатів адміністративного підпорядкув. інші міста, селища чи сільські насел. пункти, бюджети цих міст, селищні, сільські бюджети об’єдн. відповідно у бюджеті міста або бюджету району в місті, Радам народних депутатів яким підпорядковані зазначені населені пункти.

Районний бюджет у місті – бюджет, який склад., затвердж., викон. органами районного у місті самоврядув.(крім районів у міст. Києві та Севастополі.) У Києві та Севастополі бюджет склад. і викон. відповідними держадміністраціями.

Місцевий бюджет – сукупн. бюджетів які склад. і затвердж., викон. відповідними органами держвлади і місцевого самоврядув.

Районний бюджет – бюджет, який склад., затвердж. і викон. районними органами держвлади.

Бюджет області – сукупн. доходів і видатків обласного бюджету а також бюджетів районів і міст обласного підпорядкув.

Бюджет міста з районним поділом - сукупн. доходів і видатків міського бюджету та бюджетів районів у складі міста (різновид зведеного бюджету)

  1. Бюджетна система Укр., її склад, хар-ка та принципи побудови.

Бюджетна система Укр. визначена Законом Укр. “Про бюджетну систему”. Його друга редакція прийнята у 1995 році. Перша редакція Закону, прийнята у 1991 році одночасно з проголош.м незалежності, юридично зафіксувала створ. власної бюджетної системи, яка є одним із атрибутів держави.

Відповідно до вказаного Закону бюджетна система Укр. включає:

 Державний бюджет;

 Республіканський бюджет АР Крим;

 Місцеві бюджети.

Місцеві бюджети поділяються за рівнем адміністративного поділу на:

 обласні;

 міські (міст державного та обласного підпорядкув. з районним поділом);

 районні;

 бюджети міст (обласного і районного підпорядкув. без районного поділу);

 сіл;

 селищ;

 районів у містах.

Згідно з фін. термінологією централізовані види бюджетів познач. прикметниками (обласний, районний, міський), а децентралізовані – іменниками у родовому відміннику (бюджети міст, селищ, районів).

В основі побудови бюджетної системи лежить адміністративно-територіальний поділо даної країни. При цьому виділ. бюджетів здійсн. за наявності відповідного органу управл.

Бюджетний устрій грунт. на принципах єдності, повноти, достовірності, гласності, наочності та самостійності усіх бюджетів, що входять до бюджетної системи Укр. Принцип єдності бюджету означає існув. єдиного розрахунку доходів і видатків кожної ланки бюджетної системи. Він забезпеч. єдиними правовою базою, бюджетною класифікацією, формами бюджетної документації і т.д. Принцип повноти полягає у відображ. у бюджеті всіх доходів та видатків. Принцип достовірності - це формув. бюджету на основі реальних показників, науково обгрунтованих нормативів. Принцип гласності забезпечує висвітл. в засобах масової інформ. показників бюджетів і звітів про їх викон. Принцип наочності – це відображ. показників бюджетів у взаємозв?язку з загальноек.и показниками шляхом використ. засобів maxї інформативності результ.в порівняльного аналізу, визнач. темпів та пропорцій ек. розвитку. Принцип самостійності бюджетів, що забезпеч. наявністю джерел закріплених та власних доходів, надходжень від яких достаньо для здійсн. своїх функцій, та правом визнач. напрямків їхнього використ. відповідно до бюджетного законодавства.