Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Облік податків і неподаткових платежів в органах Державної податкової служби Укр.

З метою обліку нарахованих і сплачених платежів ДПІми щорічно відкрив. особові рахунки. Особові рахунки (ОР) відкрив. на кожен вид платежу платника. При цьому номери ОР юридичних і фіз. осіб (підприємців) повинні відповідати ідентифікаційним кодам Державного реєстру. ОР ведуться на комп'ютерах Нарахув. платежів в ОР платників проводяться на підставі таких документів:

· податкових декларацій, звітів, розрахунків, платіжних повідомлень, довідок платників про авансові платежі;

· рішень начальника державної податкової інспекції за актами перевірок, проведених інспекторами ДПІ, та інших.

Подані платниками документи про нарахув. платежів реєстр., після чого перед. до відділу обліку та звітності для провед. відповідних нарахувань у картках ОР. Документами, що надходять до органів ДПС як підтвердж. сплати платежів до бюджету, є одержані від:

1) органів держ казнач-ва: відомості про зарахув. платежів до бюджету, про поверн. надмірно сплачений сум у вигляді елект реєстру розрах-х документів, копії розрах-х документів про сплату платежів до держ бюджету за безготів розрахунком тощо;

2) фін органів: реєстр розрах-х документів про, сплату платежів до місцевого бюджету; копії розрах-х документів про сплату до місцевого бюджету за безготівковим розрахунком та ін.

Для забезп-ня прав-ті зарах-ня платежів згідно з бюджетною клас-ю ДПІ 1 грудня кожного року под. відповідним установам банків списки, платників кожного району, міста із зазна-м виду платежу, а також підрозділів бюджетної клас-ї доходів, символів звітності НБУ та номерів рахунків, на які повинні зарах-ся платежі. На 1 січня ДПІми провод звірка розрах-в з бюджетами всіх платників за всіма податками та неподатковими платежами. При збігу сальдо розрахунків за даними платника з даними ДПІ, розрахунки на 1 січня вваж. звіреними і акт звірки розрахунків не склад. Якщо сальдо розрахунків з бюджетом на 1 січня за даними платника не збіг. з даними ДПІ, звірка розрахунків оформляється склад.м акта.

  1. Фін. Санкції, які наклад. Органами податкової служби.

1) Платник податку, що не подає податк декларацію вчасно, сплачує штраф у розмірі 10 неоп мінім-в за кожне таке непод. або затримку. Крім того платник додатково сплачує штраф у розмірі 10% суми податк зобов-ня за кожний місяць затримки декларації, але не більше 50% суми податк зобов-ня та не менше 10 неопод мінім-в.

2) Якщо дані документальних перевірок свідчать про заниж. суми податк зобов-нь, заявлених у деклараціях, платник сплачує штраф 5% від суми недоплати за кожний з податк періодів, установлених для такого податку, починаючи з періоду, на який припадає така недоплата, та закінчуючи періодом отрим. платником податкового повідомл., але не більше 25% такої суми та не менше 10 неоп мінім-в.

3) Якщо податк органи виявляють помилки у поданій декларації платник сплачує штраф у розмірі 5% суми донарах-го податк зобов-ня, але не менше 1 н.м.

4) Якщо платника засуджено за злочин щодо ухил. від сплати податків або він декларує занижені податк зобов-ня у великих розмірах, штраф становить 50% від суми недоплати, але не менше 100 неоп мінім-в.

5) Якщо платник не сплачує узгоджену суму податк зобов-ня, він сплачує штраф у таких розмірах:

· При затримці до 30 календ днів – 10%

· Від 31 до 90 календ днів – 20%

· Більше 90 днів – 50% суми узгодженого под зобов-ня.

Крім вищеназваних штрафів, на суму подат боргу нарахов. пеня у розмірі 120% річної облікової ставки

6) Якщо платник, активи якого перебув. у податк заставі, відчужив такі активи без згоди податк органу, платник сплачує штраф у розмірі 100% суми податк боргу щодо якого виникла податк застава.

7) Якщо платник здійснює продаж товарів або здійснює грош виплати без попереднього нарах-ня та сплати податку, якщо таке нарах-ня є обов’язковим, штраф сплач-ся у по2йному розмірі від суми зобов-нь.

8) Якщо платник до початку перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниж. податк зобов-ня, погашає суму недоплати та штраф у розмірі 10% від суми такої недоплати, штрафи. Визнач. підпунктом 2-7 а також адмін штрафи не застосов-ся.