Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Порядок визнач. Амортиз. Відрахувань для цілей оподаткув.

Для визнач. суми амортиз. відрахувань в законі визнач. витрати які підляг. амортизації (наприклад, придб. основних фондів для виробнич. використ.) та які не підляг. амортизації (наприклад, витрати на придб. невиробничих фондів). Основні фонди, в залежності від напрямку їх використ. розподіляються на чотири групи. До першої групи основних фондів віднесено: будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої; до другої - автомобільний транспорт та запасні частини до нього; меблі та інше офісне обладн.; до третьої - будь-які інші основні фонди, не включені до груп 1, 2 і 4; до четвертої - електронно-обчислювальні машини, їх програмне забезпеч., телефони, мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних предметів.

 Балансова вартість групи основних фондів на початок кварталу визнач. за формулою:

Б(а) = Б(а-1) + П(а-1) - В(а-1) - А(а-1), де:

Б(а) - балансова вартість групи на початок розрахункового кварталу;

Б(а-1) - балансова вартість групи на початок кварталу, що передував розрахунковому;

П(а-1) - сума витрат, понесених на придб. основних фондів, здійсн. капітального ремонту та інших поліпшень основних фондів, що підляг. амортизації, протягом кварталу, що передував розрахунковому;

В(а-1) - сума виведених з експлуатації основних фондів протягом кварталу, що передував розрахунковому;

А(а-1) - сума амортиз. відрахувань, нарахованих у кварталі, що передував розрахунковому.

Норми амортизації встановл. у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на початок кварталу в такому розмірі (в розрахунку на квартал):

група 1 - 2%;

група 2 – 10%;

група 3 - 6%;

група 4 - 15%.

  1. Особливості оподаткув. Результ.В діял., що здійсн. За довгострок. Контрактом, податком на прибуток підприємств.

-оподаткув. доходів від викон. довгострок. договірних зобов'язань. Платник податку може вибрати особливий порядок оподаткув. результ.в діял., що здійсн. за довгострок. договором. Чому для таких операцій введено особливий порядок оподаткув.? Тому що отрим. доходів у виконавця розірвано у часі з витратами. В результ., лише по завершенню такого Д. можна підрахувати прибуток від такої операції.

 Під терміном "довгострок. договір " розуміють будь-який договір на виготовл., будівництво або монтаж основних фондів замовника, а також на створ. нематеріал. активів (наприклад, конструкторські роботи), пов'язаних з такими операціями, за умови, якщо такий контракт не план. завершити раніше ніж через 9 місяців з моменту здійсн. перших витрат або отрим. авансу.

Виконавець самостійно визначає доходи, нараховані протягом звітного періоду у зв'язку із викон.м довгострокового Д., використовуючи оціночний коеф. Він визнач. як співвіднош. суми фактичних витрат звітного періоду до суми загальних витрат, що план. виконавцем при викон. довгострокового контракту.

Валовий доход виконавців у звітному періоді визнач. як добуток загальнодоговірної ціни довгострокового Д. на оціночний коеф. викон. дострокового контракту.

Валові витрати виконавця у звітному періоді визнач. на рівні фактичних витрат у такому звітному періоді.

Після заверш. довгострокового Д. виконавець здійснює перерахунок сум податкових зобов'язань, попередньо визначених ним за наслідками кожного податкового періоду протягом строку викон. такого довгострокового Д. Для цього він визначає фактичні коеф.и викон. довгострокового Д. як співвіднош. витрат відповідних попередніх звітних періодів до загальної суми фактично понесених витрат. Ці коеф.и він застосовує до кінцевої договірної ціни об'єкта довгострокового Д. і отримує таким чином перераховану суму валового доходу за кожний із попередніх звітних періодів.

У разі коли за наслідками перерахунку виявляється, що платник податку завищив або занизив суму податкових зобов'язань до суми визначеної різниці застосов. процент, що = 120% ставки Національного банку Укр., що діяла на момент здійсн. такого перерахунку, за строк дії такої переплати чи недоплати.

Такий порядок оподаткув. застосов. також для операцій з передплати періодичних видань, оперативного лізингу, оренди землі та оренди жилих приміщень у разі попередньої оплати таких операцій на строк, що перевищує звітний період;