Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Міжнародні фінанси.

Функціонуючи в міжнародній сфері, фінанси вплив. на ек. інтереси учасників міжнарод. зв'язків, опосеред­ков. міжнародний інтеграційний процес, сприяючи його роз­витку і поглибленню. Міжнародні фінанси — це сукупн. перерозподільних від­носин, що виник. у зв'язку з формув.м і використ.м на світовому або міжнародному рівнях фондів фін. ресур­сів. Тобто за допомогою міжнарод. фінансів здійсн. міждержавний перерозподіл фін. ресурсів. Глобальною системою акумулюв. вільних фін. ресурсів та над. їх позичал.м є міжнародний фін. ринок. Міжнародні фін. відносини являють собою досить скла­дну систему руху грош. потоків. Вони можуть бути згрупо­вані за такими напрямами: • взаємовідносини між суб'єктами господарюв. різних країн;

• взаємовідносини держави з юр. і фізичними особа­ми інших країн; • взаємовідносини держави з урядами інших країн та міжна­родними фін.и організаціями;

• взаємовідносини держави і суб'єктів господарюв. з між­народними фін.и інституціями. У сфері міжнарод. фінансів, крім національних суб'єктів — держави, підприємств і громадян, виділяються наднаціональні суб'єкти — міжнародні організації і міжнародні фін. інсти­туції. Фінанси міжнарод. організацій, міжнарод. фін. інституцій та міжнародний фін. ринок є складовими міжнарод. фінансів. Розглянемо кожну з цих складових більш детально. Діял. міжнарод. фін. організацій пов'я­зана з викон.м певних функцій, які визнач. їх статутами. Фін. забезпеч. викон. цих функцій здійсн. через фонди грош. коштів, що форм. цими організаціями; Провідними міжнародними організаціями є: Організація Об'єдна­них Націй та Європейський Союз. Міжнародні фін. інституції створ. на світовому і регіональному рівнях для сприяння економічному розвиткові країн — засновників цих організацій. їх основним завд.м є мобілізація коштів і над. допомоги на кредитних засадах для здійсн. важливих ек. проектів.

  1. Група Світового банку.

Група Світового банку - кредитна установа, головна мета якої полягає у над. допомоги країнам для їх інтеграції у світову економіку та сприянню тривалому економічному зрост. і зниженню рівня бідності у країнах, що розвив. До структури Світового банку входять Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Міжнародна фін. корпорація (МФК), Міжнародна асоціація розвитку (МАР) і Багатостороннє агентство гарантій та інвестицій (БАГІ). 

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР)

Головною установою Світового банку є Міжнародний банк реконструкції та розвитку, що був створений у 1944 році. Це одна з найбільших і найвпливовіших у світі міжнарод. фінансово-кредитних установ.

Згідно зі статей Угоди метою банку є:

  • сприяння реконструкції і розвиткові територій його членів шляхом інвестув. капіталу для відродж. економік, зруйнованих війною; 

  • сприяння інвестув. іноземного капіталу шляхом гарантув. або участі у позиках та інших інвестиціях, що здійсн. іноземними інвесторами;

  • сприяння довгостроковому збалансованому зрост. міжнародної торгівлі та підтримки рівності і збалансованості у розрахункових балансах шляхом заохоч. міжнар1 інвестув. у розвиток виробничих ресурсів своїх членів. 

Членство у МБРР є відкритим для всіх членів МВФ. 

Організаційна структура МБРР

 

 

Україна вступила до МБРР 3 вересня 1992 року відповідно до ЗУ від 3 червня 1992 року №2402-XII “Про вступ Укр. до Міжнар1 валютного фонду, Міжнар1 банку реконструкції і розвитку, Міжнародної фін. корпорації, Міжнародної асоціації розвитку та Багатостороннього агентства по гарантіях інвестицій”. 

Міжнародна фін. корпорація (МФК)

Міжнародна фін. корпорація поряд з МБРР входить до групи Світового банку. Ця міжнародна організація була створена 1956 року з ініціативи США.

Корпорація має на меті сприяти економічному розвиткові шляхом підтримки зрост. продуктивності приватного підприємництва у країнах-членах корпорації, передусім у найменш розвинених регіонах, що доповнює діял. МБРР. У співпраці з приватними інвесторами корпорація допомагає фінансувати створ., вдосконал. і розшир. приватних підприємств з високою продуктивністю, що сприятиме розвиткові країн-членів корпорації завдяки капіталовклад.м без гарантій їх погаш. відповідними урядами.

Членами корпорації можуть бути лише члени МБРР. 

МФК за організаційною структурою і методами управл. побудована аналогічно до МБРР. 

МФК має Раду керуючих, Раду директорів, голову Ради директорів, президента і персонал для викон. зобов’язань корпорації. 

Міжнародна асоціація розвитку (МАР)

Міжнародна асоціація розвитку була створена як філія МБРР у 1960 році.

Метою асоціації є підтримка ек. розвитку, збільш. продуктивності і життєвих стандартів життя у менш розвинутих країнах світу, що є членами асоціації, в особливості запровадж. фінансув. для задовол. важливих потреб їх розвитку на сприятливіших умовах для балансу платежів, ніж над. звичайними кредитами і таким чином продовж. завд. розвитку МБРР та підтримки його діял. 

Для досягн. поставленої мети МАР надає безпроцентні кредити на 35-40 років. Погаш. кредитів почин. з 11-го року після початку їх використ. МАР стягує 0,75% комісійних.

Членами асоціації можуть бути лише члени МБРР.

МАР за організаційною структурою та методами управл. побудована аналогічно до МБРР. 

Асоціація має Раду керуючих, виконавчих директорів, президента і персонал, необхідний для викон. визначених зобов’язань. 

Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій (БАГІ)

Країни-члени Світового банку створили у 1988 році Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій, що страхує капіталовклад. від політичного ризику, на випадок експропріації, війни, зриву контрактів, інших форс-мажорних обставин. 

Головним завд.м БАГІ є стимулюв. потоку інвестицій на виробничі цілі між країнами –членами та особливо в країни, що розвив., доповнюючи таким чином діял. МБРР, МФК та інших міжнарод. фін. організацій. 

Членами БАГІ можуть бути лише члени МБРР. 

БАГІ за організаційною структурою і методами управл. побудована аналогічно до МБРР. 

Агентство має Раду керуючих, Раду директорів, президента і персонал для викон. зобов’язань БАГІ.