Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Порядок оподаткув. Податком з доходів фіз. Осіб доходів від підприємн. Діял.

Кожна особа, будь то громадянин Укр., іноземець чи фізична особа без громадянства, має право займатися в Укр. підприємницькою діяльністю. Одночасно закон надає можливість фізичним особам бути засновниками (власниками) підприємств, установ або здійснювати підприємницьку діял. без створ. юр. особи.

Для цього платник повинен подати до ДШ заяву із зазнач.м видів діял., якими він передбачає займатися. Існуюча система оподаткув. надає можливість громадянам, за наявності певних умов, самостійно обрати спосіб оподаткув. доходів, а саме:

• за фіксованим розміром сплати податку шляхом придб. патенту9;• за спрощеною системою оподаткув. шляхом отрим. свідоцтва про сплату єдиного податку;• за загальною (звичайною) системою оподаткув. При цьому фіз. осіб — платників фіксованого податку

або єдиного податку звільнено від сплати податку на доходи фіз. осіб. Проте якщо платник фіксованого чи єдиного податку протягом календарного року має будь-які інші доходи, отримані не в межах власної підприємн. діял. та які не підляг. обклад. фіксованим або єдиним податком, він зобов’яз., згідно з пп. 8.1.3, п. 8.1, ст. 8 Закону, самостійно внести суму цих доходів до складу загал. річного оподатковуваного доходу, подати річну декларацію з податку на доходи фіз. осіб та сплатити в установлені законодавством строки.

Оподаткованим доходом фіз. осіб — підприємців, які використов. загальну систему оподаткув., вваж. чистий дохід, що розрахов. у вигляді різниці між валовим доходом (виручка у грош.й та натуральній формах) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов'язаними з одерж.м валового доходу у звітному періоді

Фізичні особи-підприємці под. щоквартально наростаючим підсумком з початку року декларації, які м. бути складені на підставі даних Книги обліку доходів та витрат, а також шляхом відображ. у декларації доходів, прямо не пов'язаних з їх підприємницькою діяльністю.

Декларації м. бути подані до ДПІ протягом 40 календарних днів, наступних за ост.м календарним днем звітного податкового кварталу, а саме:• декларація за перший квартал — не пізніше 10 травня;• декларація за І півріччя — не пізніше 9 серпня;• декларація за 9 місяців — не пізніше 9 листопада;• річна декларація — не пізніше 9 лютого наступного року.

У декларації зазнач. загальні суми одержаного доходу, витрат і сплаченого податку за звітний податковий період, за який здійсн. оподаткув. Громадяни, які займ. підприємницькою діяльністю на умовах сімейного бізнесу та знаходяться на загальній системі оподаткув., м. право розподіляти оподатковувані доходи на членів сім'ї, але частка кожного з них не повинна перевищувати розміру, пропорційного кількості осіб, що беруть участь у підприємницькій діял., якщо один з них має право на пільгове оподаткув.

  1. Спрощена система оподаткув. Суб'єктів малого підприємництва. Особливості у нарахув. І сплаті єдиного податку для фіз. Осіб - суб'єктів підприємн. Діял.

  2. Спрощена система оподаткув. Суб'єктів малого підприємництва. Особливості у нарахув. І сплати єдиного податку для юридичних осіб-суб'єктів малого підприємництва.

З метою державної підтримки малого бізнесу, згідно з Указом Президента Укр. «Про спрощену систему оподаткув., обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 22 червня 1999 р. №746/99, для суб'єктів малого підприємництва запроваджено спрощену систему оподаткув., обліку та звітності1. Вона пошир. на суб'єктів підприємн. діял. (СПД):

— фіз. осіб, у трудових відносинах з якими, включаючи членів їхніх сімей, протягом року перебуває не більше 10 громадян та обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 500 тис. грн.;

— юридичних осіб будь-якої організаційно-правової форми та форми власності — середньооблікова чисельність працюючих у яких не перевищує 50 фіз. осіб і обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік — не перевищує 1 млн. грн.

СПД — юр. особи перевищив 1 млн. грн., то такий платник податків не може застосовувати у поточному році спрощену систему оподаткув., обліку та звітності.

Поверн. до раніше встановленої системи оподаткув. СМП можуть здійснювати з початку наступного кварталу у разі под. заяви до податкових органів не пізніше ніж за 15 днів до закінч. звітного кварталу.

З 1 липня 2005 року до прийняття ЗУ «Про спрощену систему оподаткув.» спрощена система оподаткув., обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва не пошир. на:

• суб'єктів підприємн. діял., які провадять діял. у сфері грального бізнесу (в т. ч. діял., пов'язану із влаштув.м казино, інших гральних місць (домів), гральних автоматів з грошовим або майновим виграшем, провед.м лотерей (у т. ч. держ.) та розіграшів з видачею грош. виграшів у готівковій або майновій формі), здійсн. обмін інозем. валюти;

• суб'єктів підприємн. діял., які є виробниками підакцизних товарів, здійсн. господар. діял., пов'язану з експортом, імпортом та оптовим продажем підакцизних товарів, оптовим та роздрібним продажем підакцизних паливно-мастильних матеріалів;

• суб'єктів підприємн. діял., які здійсн. операції у сфері обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного кам., що підляг. ліцензув. відповідно до ЗУ від 01.06.2000 р. № 1775-ІП «Про ліцензув. певних видів господар. діял.» (зі змінами та доповн.ми).

За спрощеною системою оподаткув. також можуть працювати фізичні особи— суб'єкти підприємн. діял. Для цього кожна особа, будь то громадянин Укр., іноземець або фізична особа без громадянства, повинні подати заяву до ДПІ за місцем прожив. із зазнач.м видів діял., якими він передбачає займатися. Одночасно фізична особа має право на самостійне обр. способу оподаткув. доходів, а саме:

• за фіксованим розміром сплати прибуткового податку з громадян шляхом придб. патенту;

• за спрощеною системою оподаткув. шляхом отрим. свідоцтва про сплату єдиного податку;

• за загальною (звичайною) системою оподаткув.

Законодавчими актами для фіз. осіб—підприємців, які баж. отримати свідоцтво про сплату єдиного податку встановлені певні умови:

• протягом календарного року в трудових відносинах з платником, включаючи членів їхніх сімей, має перебувати не більше 10 осіб;

• обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. грн.;

• не проводиться торгівля лікеро-горілчаними, тютюновими виробами та паливно-мастильними матеріалами;

• фізична особа не є виробником та імпортером підакцизних товарів, не здійснює діял. у сфері грального бізнесу;

• платник не застосовує при розрахунках бартерні (товарообм.) операції.

Ставка єдиного податку для суб'єктів малого підприємництва — фіз. осіб встановл. місцевими радами за місцем їх державної реєстрації у фіксованому розмірі залежно від виду діял. в межах від 20 до 200 грн. на місяць, який збільш. у разі використ. найманої особи, включаючи членів його сім'ї на 50 відсотків за кожну особу. Розмір єдиного податку не залежить від розміру чистого доходу підприємця. За умови, що обсяг виручки платника єдиного податку на календарний рік перевищив 500 тис. грн., підприємець повинен перейти на загальну систему оподаткув.

Право сплати єдиного податку за звітний період залишено за платником. Отже, підприємець може сплачувати його як за квартал, півріччя, рік, так і щомісяця. У разі щомісячної сплати сплата здійсн. не пізніше 20 числа місяця, наступного за тим, в якому здійснювалася попередня сплата єдиного податку. Тобто до 20 грудня підприємець сплачує податок за січень, до 20 січня — за лютий і т. д. Якщо він здійснює декілька видів діял., для яких встановлено різні ставки єдиного податку, то при-дбаває одне Свідоцтво і сплачує податок за цими видами діял. за більшою ставкою.

Для платника єдиного податку—фіз. особи встановл. звітні періоди, що дорівн. кварталу. Протягом п'яти днів після закінч. звітного періоду (кварталу) платник подає до податкового органу звіт встановленої форми, в якому, зокрема, зазнач.:

• види підприємн. діял., які здійснювалися протягом звітного кварталу;

• фактична чисельність працівників у звітному кварталі;

• сума фактично сплаченого єдиного податку у звітному кварталі;

• обсяг виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) за звітний квартал наростаючим підсумком з початку терміну дії Свідоцтва про сплату єдиного податку в календарному році.

Об'єктом оподаткув. для юридичних осіб є сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахув. A3, а також ПДВ залежно від ріш. платника єдиного податку щодо ставки.

Фізичні особи м. право самостійно обирати спосіб оподаткув. за єдиним податком, отримуючи свідоцтво про сплату єдиного податку. Ставка податку встановл. місцевими радами за місцем державної реєстрації СПД, залежно від виду діял., в межах від 20 до 200 грн. на місяць. У разі якщо фізична особа здійснює підприємницьку діял. з використ.м найманої праці, ставка податку збільш. на 50 % за кожну особу.

Щодо переваг справляння єдиного податку з фіз. осіб необхідно відзначити зокрема, що такі особи звільняються від нарахув., відрахув. та перерахув. зборів до держ. цільових фондів, пов'язаних з виплатою заробітної плати працівникам, які перебув. у трудових відносинах з фізичною особою.

У разі сплати єдиного податку платник та особи, які перебув. з ним у трудових відносинах, не долуч. до складу сукупного оподаткованого доходу за підсумками звітного року доходи, отримані від здійсн. підприємн. діял., а також не здійсн. перерахунок сплаченої суми єдиного податку.

Важливою перевагою для СМП, який сплачує єдиний податок, є звільн. від сплати таких видів податків і зборів:

1) ПДВ (крім платників—юридичних осіб, які сплач. єдиний податок за ставкою 6 %);

2) податку на прибуток підприємств;

3) податку на доходи фіз. осіб (для фіз. осіб — СПД);

4) плати (податку) за землю;

5) збору за спеціальне використ. природних ресурсів;

6) збору до Державного інноваційного фонду;

7) збору на обов'язкове соціальне страхув.;

8) відрахувань і зборів на будівництво, реконструкцію, ремонт та утрим. автодоріг;

9) комунального податку;

10) податку на промисел;

11) збору на державне пенсійне страхув.;

12) збору за видачу дозволу на розміщ. об'єктів торгівлі та сфери послуг;

13) внесків до Фонду соціального захисту інвалідів;

14) збору до Фонду для здійсн. заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту насел. Крім того, якщо у попередньому звітному календарному році підпр-во сплачувало фіксований сільськогосподар. податок (ФСП), то обравши інший спосіб застосув. спрощеної системи оподаткув. у вигляді єдиного податку, сільськогосподарське підпр-во звільняється від сплати ФСП.

СПД — юр. особа має право самостійно обирати одну з наступних ставок єдиного податок:

1)6% від суми виручки від реалізації продукції без урахув. A3 у разі сплати ПДВ;

2) 10 % від суми виручки від реалізації продукції, за винятком A3, якщо ПДВ не сплачуться.