Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Мито: ек. Сутність і роль. Платники мита, об'єкт оподаткув. І ставки, пільги та порядок сплати.

Мито є непрямим под.,що стяг. з товарів, які переміщ. через митний кордон У, т.б. ввозяться, вивозяться чи прям. транзитом.

Запровадж. мита може переслідувати кілька цілей: фіскальні, екон(захист вітч товарів від конкуренції імпортними), політ. На відміну від ін податків політиа в сфері митного обклад. спрямована здебільшого на форм-ня раціон структури імпорту та експорту в умовах відсутності прямого втруч. держави в регул-ня цих процесів. Запровадж. мита може мати на меті здійсн. екон тиску на відповідні держави або над. їм режиму найбільшого сприяння з політ мотивів. Фіскальне знач. мита має дещо другорядне знач.

Сплач. мито при переміщ-ні через митний кордон У. Перелік товарів, що підляг. митному обклад-ню, набагато ширший, ніж у АЗ.

Особливістю справляння мита є також те, що контроль за правильністю та своєчасністю його сплати до бюджету здійс-ть митні органи Укр., а не податкові органи. Митні органи перерах одержані суми мита на рахунок Держ митної служби, яка в свою чергу щоденно перерах їх на рахунки бюджету.

Платниками мита є б-я юр. або фіз. ос., які здійсн. переміщ. ч/з митний кордон У-ни товарів або інших предметів, що підляг. опод-ню згідно з чинним закон-вом.

Об¢єктом опод-ня є митна вартість товарів або інших предметів, які переміщ. ч/з митний кордон У-ни, або їх кількісні пок-ки.

Для визн. митної вартості валюта контракту перерах-ся в нац. валюту У-ни за курсом НБУ, що діє на момент под. митної декл-ї. При встановл. митної вартості до неї включ. ціна товару, зазначена в рахунках- фактурах, а також витрати на трансп-ня (навантаж-ня, розвант., перевант. та стр-ня) до пункту перетин. митного кордону, комісійні, бркерські послуги тощо. За наяаної невідповідності заявленої митної вартості реальним цінам її величину встан-ть митні органи, виходячи з цін на ідентичні товари чи інші предмети, що діють у провідних країнах-експортерах зазначених товарів.

Види мита: ввізне, вивізне.

24. Мито: ставки, пільги, порядок сплати.

Мито- непрямий податок, що стяг. з товарів, які переміщ. через митний кордон Укр., тобто ввозяться, вивозяться чи прям. транзитом.

Запроваджено 2 види ставок, за якими обчисл. сума мита,що підлягає сплаті до бюджету:

- у % до митної в-сті товарів;

- у встановленому грошовому виразі на одиницю товару.

У свою чергу, процентні ставки, відповідно до Єдиного митного тарифу Укр. та ін. законодавчих актів Укр., залежно від країни походж. товарів розподіл-ся на преференційні, пільгові та повні(загальні ставки).У встановленому грошовому виразі(євро) на одиницю товару ставки запроваджені по підакцизних товарах.

При справлянні мита встановлена розгалужена система пільг. Так, наприклад, від сплати мита повністю звільняються :

- транспортні засоби, на яких здійсн. регулярні міжнар. перевез. вантажів;

- валюта Укр., іноземна валюта та ц. папери;

- товари, що підляг. поверненню у власність держави;

- товари та предмети, що стали в результ. пошкодж. непридатними для використ. та ін.

Сума мита, належна до сплати, перерахов. платниками на рахунки митних органів, що здійсн. митне оформл. товарів чи майна, або вноситься готівкою в касу митного органу, після чого в установлені строки ці суми перерахов. до бюджету.

Документом, який є підставою для внес. мита платником, є вантажна митна декларація або її копія. Митні органи перерах. одержані суми на рахунок Держ. Митної Служби не пізніше як за 3 банк. дні з дати повного оформл. митної декларації. ДМС в централізованому порядку щоденно перераховує кошти на відповідні рах-ки держказначейства. ДМС щодекадно звітує перед держказначейством про розрах-ки з держбюджетом. ДМС проводить з Держкакзначейством щомісячну та щодекадну звірку надходжень до бюджету непрямих податків, яка щоквартально оформл. відповідними актами. Сума надмірно стягненого мита підлягає поверненню власникові товарів на його вимогу протягом року з моменту митного оформл.