Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Місцеві фінанси.

Місцеві фінанси (МФ) – являють собою систему ек. відносин, через яку розподідяється, перерозподіляється і використов. націонпльний доход (НД) на економ. і соціальний розвиток адміністративних територій.

МФ (територіфльні фінанси) – важлива ланка фін. системи. На МФ перепадає значна частка НД держави. Наприклад, місцеві бюджети в зведеному бюджеті Укр. в різні роки мали питому вагу 35 - 48%.

До МФ в Укр. відносяться:

=фінанси АРК

=фінанси областей

=фінанси міст

=фінанси районів

=фінанси в містах

=фінанси селищ і сіл

За обсягом і термінами росту в окремі періоди МФ можуть випережати державні фінанси.

Ланками системи місцевих фінансів є:

=місцеві бюджети

=місцеві позабюджетні фонди

фінанси місцевих підприємств та інших підприємств в частині коштів, що використов. ними на фінансув. соціально-культурних і житлово-комунал. об'єктів, а також економ. розвиток території.

Головна ланка МФ – місцевий бюджет, який включає основні доходи і видатки місцевих органів держ. влади та самоврядув. Фінансув. заходів соціально-культурного розвитку теритоій здійсн. з місцевих бюджетів в межах планових субвенцій, а також з урахув.м залучених коштів.

Кошти місцевих бюджетів можуть використовуватись на інвестиції, власні цільові програми, спільні програми з органами влади інших адміністративно-територіальних одиниць, на зовнішньоекономічну діял., заходи щодо охорони навколишнього природнього середовища, відновл. памяток природи і культури, що знаходяться від. місцевих органів влад, на благоустрій міст, утрим. і капітальний ремонт житлового фонду і об'єктів капітального признач., мережі шляхів місцевого підпорядкув., установ та заходів освіти, охорони здоровя, фіз. культури і спорту, масмедіа, на утрим. місцевих органів влади, захист справ споживачів.

Друга ланка МФ – місцеві позабюджетні фонди, які м. переважно цільовий характер і створ. в межах законодавства органами місцевого самоврядув. для розвяз. будь-яких соц. і екон. проблем на пі2домчий території.

Полож. про порядок формув. і використ. місцевих позабюджетних фондів затвердж. відповідними радами. Кошти цих фондів перебув. на спеціальних рахунках в банках.

Основні місцеві позабюджетні фонди:

=фонд приватизації об'єктів та підприємств комунальної власності виробнич. і невиробнич. характеру

=фонд фінансув. шляхових робіт

=фонд охорони навколишнього природнього середовища

=валютний фонд

Крім цих фондів органи місцевого самоврядув. відповідно до чинного законодавства м. право створювати:

=комерц. банки та фінансово – кредитні установи

=випускати місцеві позики, лотереї та ц. папери

=отримувати кредити в банк. установах

=виступати гарантом кредитів закладів комерційної власності.

Джерела формув. позабюджетних фондів:

доходи від місцевих позик, місцевих грошово-речових лотерей, аукціонів

штрафи, які можуть встановлюватися ріш.ми ради для фіз. та юридичних осіб за влаштув. смітників в невідведених для цього місцях, забрудн. вулиць, площ, інших територій ради, місцевого транспорту, закладів культури тощо, знищ. або пошкодж. зелених насаджень, клумб тощо, поруш. правил торгівлі, поруш. правил паркув. автомобілів,

поруш. громадянського спокою, використ. гучномовців або потужних освітлювальних приладів, орендна плата за землю

доходи від продажу майна ліквідованих підприємств та об'єктів місцевого господарства, які належать до комерційної власності, штрафи за адміністративні правопоруш., вчинені на відповідній території, добровіл. внески чи пожертвув. фіз. та юридичних осіб, інші позабюджетні кошти.

Джерела формув. місцевих валют. фондів:

доходи від власної зовнішньоекономічної діял.

добровіл. внески та пожертув. юридичних осіб і громадян

надходж. від реалізації товарів, робіт, послуг іноземним юридичним особам і громадянам

інші незаборонені законом джерела.

Кошти валют. фондів перебув. на спеціальних рахунках, які відкрив. в установах банків, витрач. за розсудом відповідного органу самоврядув. і вилученню не підляг.

Третя ланка МФ – фінанси місцевих підприємств та інших підприємств в частині коштів, які використов. ними на фінансув. соціально – культурних і житлово – комунал. об'єктів, а також на економ. розвіток території.

В першу чергу до місцевих підприємств відносяться:

комунальні дорожно – транспортні підпр-ва

підпр-ва газо - , енерго - , водопостач.

житлові та місцеві господарства.

З фондів соціального розвитку підприємств, організацій і установ пропорційно виділяються суми коштів на соціальний розвиток тих житлових масивів, селищ, сіл, в яких прожив. відповідна кількість їх працівників. Крім того вони буд. і куп. для своїх працівників житлові будинки, квартири, дитячі, дошкільні установи, медичні заклади та об'єкти для відпочинку та оздоровл. МФ допомаг. державі здійснювати вирівн. рівннів соціально – ек. розвитку територій, які відстали в розвитку від інших територій держави, при цьому джерелами регіональних програм розвитку є доходи бюджетів територій, відрахув. від загальнодерж. податків, дотацій, субвенції, а також місцеві позики, гарантовані центральним урядом. Крім того в умовах децентралізації соціально – ек. процесів посил. роль місцевих фінансів, а також зростає сфера їх застосув.