Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Платники, ставки і об’єкт оподаткув. З податку на додану вартість.

Платник податку – особа (юридична – суб’єкти підприємицької діял. та особи, що не є суб’єктами підприємицької діял., чи фізична ), яка згідно з ЗУ “ Про ПДВ” зобов’язана здійснювати утрим. та внес. до бюджету податку, що сплач-ся покупцем, або особа, яка ввозить (пересилає) товари на митну територію Укр. До осіб, що зобов’язані утримувати та вносити ПДВ до бюджету відносять:

особа, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) якої протягом будь-якого періоду з ост.х 12 календарних місяців перевищував 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Особа, яка ввозить (пересилає) товари на митну територію Укр. або отримує від нерезидента роботи (послуги) для їх викор-ня або спожив. на митній території Укр., за винятком фіз. осіб, не зареєстрованих як платники податку, в разі коли такі фізичні особи ввозять (пересил.) товари (предмети) в обсягах, що не підляг. оподаткув. згідно з законодавством.

Особа, яка здійснює на митній території Укр. підприємницьку діял. з торгівлі за готівкові кошти незалежно від обсягів продажу, за винятком фіз. осіб, які здійсн. торгівлю на умовах сплати ринкового збору в порядку, встановленому законодавством. 

Особа, яка на митній тер-ї Укр. надає послуги, пов’язані з транзитом пасажирів або вантажів через митну територію Укр.

Особа, яка відповідальна за внес. податку до бюджету по об’єктах оподат-ня на залізн. транспорті, що визначена у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів Укр. 

Особа, яка надає послуги зв’язку і здійснює консолідований облік доходів та витрат, пов’язаних з над.м таких послуг та отриманих (понесених) іншими особами, що знаходяться у підпорядкув. такої особи.

Суб’єкти підприємицької діял. зобов’язані зареєстр-ся як платники ПДВ за місцем знаходж-ня в податк. органі не пізніше 20-го календар. дня наступного за ост.м днем 12 – місячного періоду, в якому обсяг оподаткованих операцій досягнув 3600 неоподатк. мінімумів. 

Під час здійсн. бартерних операцій на території Укр. ПДВ справляється за повною ставкою, в тому числі під час обміну товарами, роботами, послугами, операції з продажу яких звільняється від льготної ставки.

Обєкт оподаткув. вказує на те, що саме оподатков. тим чи іншим податком. Він має бути стабільним, піддаватись чіткому обліку, мати безпосередне віднош. до платника тощо. Обєктом оподаткув. ПДВ є:

· продажу товарів (робіт, послуг) на митній території Укр., в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оперативної оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погаш. кред. заборг. заставодавця;

· ввез. (пересил.) товарів на митну територію Укр. та отрим. робіт (послуг), що над. нерезидентами для їх використ. або спожив. на митній території Укр., в тому числі операції з ввез. (пересил.) майна за договорами оренди (лізингу), застави та іпотеки;

· вивез. (пересил.) товарів за межі митної території Укр. та над. послуг (викон. робіт) для їх спожив. за межами митної території Укр.

База оподаткув. – це оборот у вартісному виразі, до якого застосов. ставка ПДВ для визнач. сум ПДВ. Для різних видів операцій встановлений свій свій порядок визнач. бази оподаткув.:

база оподаткув. операцій з продажу товарів, робіт та послуг визнач., виходячи з їх договірної (контрактної) вартості з урахув.м акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодерж. податків та зборів (обов’язкових) платежів, за винятком податку на додану вартість, що включ. в ціну товарів (робіт, послуг).

(МВ +М+АЗ+…)*0,2 – ПДВ імпортних товарів, де МВ – митна вартість, М – мито, АЗ – акцизний збір;

((С+П)+АЗ)*0,2 – ПДВ для вітчизняних товарів, де С – собіварт., П – прибуток.

У разі продажу товарів (робіт, послуг) без оплати або з частковою оплатою їх вартості коштами у межах бартерних (товарообмінних) операцій, здійсн. операцій з безоплатної передачі товарів (робіт, послуг), натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебув. у трудових відносинах з платником податку, передачі товарів (робіт, послуг) у межах балансу платника податку для невиробнич. використ., витрати на яке не відносяться до валових витрат виробництва (обігу) і не підляг. амортизації, а також пов’язаній з продавцем особі чи суб’єкту підприємн. діял., який не зареєстрований як платник податку, база оподаткув. визнач. виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни.

Для товарів, які ввозяться (пересил.) на митну територію Укр. платниками податку, базою оподаткув. є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менша митної вартості, зазначеної у ввізній митній декларації з урахув.м витрат на транспортув., навантаж., розвантаж., перевантаж. та страхув. до пункту перетину митного кордону Укр., сплати брокерських, агентських, комісійних та інших витрат. Визначена вартість перерахов. в українські гривні за валютним (обмінним) курсом Національного банку Укр., що діяв на момент виникн. податкових зобов’язань.

Для робіт (послуг), які викон. (над.) нерезидентами на митній території Укр., базою оподаткув. є договірна (контрактна) вартість таких робіт (послуг) з урахув.м акцизного збору, а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включ. у ціну продажу робіт (послуг) згідно із законами Укр. з питань оподаткув.

Для готової продукції, виготовленої на території Укр. з давальницької сировини нерезидента, у разі її продажу на митній території Укр., базою оподаткув. є договірна (контрактна) вартість такої продукції з урахув.м акцизного збору, ввізного мита, а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включ. у ціну такої готової продукції згідно із законами Укр. з питань оподаткув.