Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Збір за спеціальне використ. Лісових ресурсів, його хар-ка та роль.

Основним признач.м збору за спеціальне використ. лісових ресурсів та користув. земельними ділянками лісового фонду (лісового доходу) є мобілізація коштів для відтвор. лісового фонду, поліпш. його якісного складу, забезпеч. правильної експлуатації лісів.

До спеціального використ. лісових ресурсів належить:

заготівля деревини під час рубок головного користув.;

заготівля живиці;

заготівля другорядних лісових матеріалів (пень, луб, кора, деревна зелень тощо

побічні лісові користув.

Деревина від рубок головного користув. і живиця належить до лісових ресурсів державного знач. Такси на ці ресурси затвердж. КМУ. Другорядні лісові матеріали та лісові ресурси, віднесені до побічних лісових користувань, належать до лісових ресурсів місцевого знач., такси на які встановл. обласними адміністраціями.

Спеціальне використ. лісових ресурсів здійсн. на наданій земельній ділянці лісового фонду за спеціальним дозволом - лісорубним квитком.

Плата (збір) справляється за встановленими таксами або у вигляді орендної плати чи доходу, одержаного від реалізації лісових ресурсів на конкурсних основах.

Такси на деревину лісових порід, що відпуск. на пні, застосов. з урахув.м розподілу лісів за лісотаксовими поясами і розрядами, видами основних порід лісу, якістю деревини та сортаментом ділової древесини.

У разі застосув. конкурсних умов реалізації лісових ресурсів збір за них встановл. не нижче діючих такс.

Розмір орендної плати визнач. за узгодж.м сторін у договорі оренди, але не нижче встановлених такс.

Державні та громадські лісозаготівельні організації й підпр-ва сплач. плату за відпуск деревини на пні вісім разів на рік : 15 лютого - 15%, 15 березня - 10%, 15 квітня - 10%, 15червня - 10%, 15 липня - 10% , 15 вересня - 15%, 15 листопада -15% і 15 грудня - 15% річної суми платежу. Колективні, приватні під-ва і громадіни вносіть до бюджету ці платежі при одерж. лісорубного квитка (ордера).

  1. Збір за спеціальне використ. Водних ресурсів, його хар-ка та роль.

 Платниками платежів за спеціальне використ. водних ресурсів (плати за воду) є всі суб'єкти підприємн. діял., крім тих, що використов. воду виключно для задовол. власних питних і санітарно-гігієнічних потреб; підпр-ва гідроенергетики та підпр-ва в1 транспорту, які експлуат. річкові водні шляхи.

Об'єктом обчисл. плати за спеціальне використ. водних ресурсів є фактичний обсяг води, яку водоспоживачі використов. з урахув.м обсягу втрат води в їх систамах водопостач.

Нормативи збору за спец.викор-ня поверхневих водних об¢єктів та підземних вод встановл. в копійках за куб.метр.

На спец.викор-ня водних ресурсів встановл. ліміти, які визнач. у дозволах на поставку води.

У межах встановленого ліміту платежі відносяться на валові витрати виробництва, а за понадлімітне їх використ. стяг. у п¢ятикратному розмірі і відноситься за рахунок прибутку, що залиш. у розпорядж. водокористувача.

Плата за спеціальне використ. водних ресурсів не справляється:

за воду, що використов. для задовол. питних і господарсько-побутових потреб насел.;

за воду, що викор-ся для протипожежних потреб;

за воду, що викор-ся для потреб зовнішньго благоустрою тер-рій міст та інш.населенних пунктів тощо.

Збір за спец.викор-ня водних ресурсів загальнодерж.знач. в розмірі 80% за рах-ся до ДБУ і 20% - до бюджетів територіальних громад.

Розрахунок збору за спец.викор-ня водних ресурсів под. до органів держ.подат.служби за місце-знаходж.м платника щоквартально наростаючим підсумком з початку року протягом 40 днів наступних за звіт.кварталом.