Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Бюджетні інструменти фін. Регулюв.

Провідне місце в системі регулюв. ек. держави, створ. сприятливого фін. середовища для швидкого розвитку ринкових відносин, забезпеч. макро-економічної рівноваги в економіці належить бюджету. Він є невід'ємною частиною ринкових відносин і одночасно важливим інструментом реалізації державної політики. Бюджет як одна з ланок фін. системи відображ. виробничі відносини, відтворює відносини розподілу, опосередковує рух грошової маси. Бюджетові належить важлива роль у фін.й системі держави. Через бюджет здійсн. фінансув. заходів ек. і соціального розвитку, що м. загальнодержавне знач., а також стос. міждерж. відносин. За його допомогою перерозподіляється частина фін. ресурсів між адміністративно-територіальними одиницями Укр. з метою вдосконал. структури суспільного виробництва і забезпеч. соціальних гарантій населенню. Бюджет є важливим інструментом держави, через який забезпеч. контроль за станом виробництва в цілому.

Бюджетні відносини, що відображ. зміст Держ. бюджету, функціон. у визначених формах — суспільних і організаційних. І саме завдяки організаційним формам стає важливим використ. бюджету як інструменту управл. економікою. Завдяки організаційним формам внутрішньобюджетних відносин стає можливим використ. бюджету для забезпеч. міжтериторіального розподілу суспільного продукту, регулюв. нар1сподар. пропорцій, управл. ек.и процесами на макро- і мікрорівнях.

Формув. дієвого механізму державного регулюв. ек. та забезпеч. умов її ефективного функціонув. здійсн. за активного використ. бюджетної системи. Державний бюджет — основний метод державного фін. регулюв. Він передбачає забезпеч. поділу і перерозподілу валового внутрішнього продукту між регіонами держави, галузями ек., виходячи із стратегії її ек. розвитку, фін. політики та потреб ринкового механізму, зважаючи на те, що в кризових умовах ринковий механізм менш ефективний, і тому державі необхідно розширювати втруч. в процес перерозподілу фінансів. Саме за допомогою цього методу визнач. розміри платежів до бюджету, обсяги бюджетного фінансув., обчисл. фін. ресурси, що перерозподіляються між окремими видами бюджетів.

У разі виникн. дефіциту бюджету важелем державного регулюв. ек. країни м. бути дані про те, з яких джерел уряд бере кошти для покриття дефіциту.

До держ. фінансів належать також позабюджетні фонди цільового признач. Вони форм. за рахунок спеціальних внесків або відрахувань і за економ. сутністю є цільовими прямими або опосередкованими податками. Серед позабюджетних фондів найбільший за розмірами є центральний пенсійний. У ньому нагромадж. обов’язк. внески підприємств і найманих осіб; інколи сюди надходять державні дотації для забезпеч. в подальшому виплат пенсій. Спеціальні позабюджетні фонди викон. кілька функцій, доповнюючи державний бюджет у сфері регулюв. ек., зокрема: - не залежать від стану бюджету і викон. цільову роль навіть у разі дефіциту Держ. бюджету їх видатки не можна скорочувати. Вони гарант. викон. деяких важливих завдань державного регулюв. розвитку ек. (будівництво й утрим. шляхів, виплата пенсій); - д. змогу маніпулювати показниками викон. бюджету, зокрема приховувати частину або весь дефіцит бюджету в спеціальних фондах. Нерідко саме цим поясн. те, що деякі позабюджетні фонди витрач. не за признач.м; - не підзвітні парламентам, а відтак не д. додаткових можливостей виконавчій владі для маневрув., роблять її більш незалежною від парламентських намірів.

На стан ек. значною мірою вплив. державні дотації на житлове будівництво. Вони не лише збільш. попит на земельні ділянки, будівельні матеріали, а й викон. роль місткого ринку для деяких підгалузей промисловості (виробництво підйомно-трансп., телевізійного, електропобутового обладн., труб, санітарно-технічних виробів, паркету та ін.). Житлове будівництво є генератором попиту на меблі, кухонне обладн., побутові прилади тривал. користув. тощо.

Видатки Держ. бюджету на потреби нар1 господарства здійсн. у вигляді держ. кредитів, субсидій, замовлень і закупок. Вони витрач. насамперед за такими напрямками: інфраструктура, сільське господарство, дотації державному сектору ек., підтримка експортерів товарів, послуг і капіталу.