Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Плата за землю, її хар-ка та роль

Об’єктом плати за землю виступає земельна ділянка, яка перебуває у власності, користув., в тому числі на умовах оренди. Платниками є власники землі та землекор-чі, в тому числі і орендарі.

Плата за землю стяг. в двох формах: земельний податок; орендна плата.

В залежності від признач. землі розрізняють ставки, що встановл. щодо земель сільськогосподарського і несільськогосподарського признач. В свою чергу ставки плати за землю несільськогосподарського признач. диференці. для земель населених пунктів і земель промисловості, транспорту, тощо за межами населених пунктів. Щодо земель сільськогосподарського признач., ставки встановл. у відсотках від грошової оцінки 1 гектара сільськогосподар. угідь і диференці. для ріллі, сіножатей та пасовищ і для багаторічних насаджень.

Податок за земельні ділянки на територіях та об'єктах природоохоронного, оздоровчого та рекреаційного признач., зайняті виробничими, культурно-побутовими, господарськими будівлями і спорудами, що не пов'язані з функціональним признач.м цих об'єктів, справляється у п'ятикратному розмірі відповідного земельного податку. Податок за частину площ земельних ділянок, наданих підпр-вам, установам і організаціям (за винятком сільськогосподар. угідь), що перевищ. норми відвед., справляється у п'ятикратному розмірі.

Щодо земель , розташованих поза межами населених пунктів, ставки земельного податку встановл.:

- для підприємств промисловості, транспорту, зв’язку та іншого признач. - з розрахунку 5 % від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області;

- для залізничного транспорту, Збройних сил Укр. - у розмірі 0,02 % від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області та інше.

Податок за земельні ділянки, надані в тимчасове користув. на землях природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного признач. справляється у розмірі 50 % від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області. Податок за земельні ділянки, що входять до складу земель лісового фонду і зайняті виробничими, культурно-побутовими, жилими будинками та господарськими будівлями і спорудами, справляється у розмірі 0,3 % від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Від земельного податку звільняються:

1) заповідники, в тому числі історико-культурні, національні природні парки,

2) вітчизняні дослідні господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю та професійно-технічних училищ;

3) органи державної влади та органи місцевого самоврядув., органи прокуратури, заклади, установи та організації, які повністю утрим. за рахунок бюджету (за винятком Збройних Сил Укр. та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства Укр.), спеціалізовані санаторії Укр. для реабілітації хворих згідно із списком, затвердженим Міністерством охорони здоров'я Укр., дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади Укр., підпр-ва, об'єдн. та організації товариств сліпих і глухих Укр., громадські організації інвалідів Укр. та їх об'єдн.;

4) вітчизняні заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпеч., фіз. культури та спорту, спортивні споруди, що використов. ними за цільовим признач.м;

5) зареєстровані релігійні та благодійні організації, що не займ. підприємницькою діяльністю.

Не справляється плата за сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій і хімічно забруднені сільськогосподарські угіддя, на які запроваджено обмеж. щодо вед. сільського господарства; автомобіл. доріг загал. користув.; за земельні ділянки держ., колективних і фермерських господарств, які зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодонош., за землі кладовищ; за земельні ділянки, , інвалідів I і II груп, громадян, які вихов. 3-х і більше дітей, та громадян, члени сімей яких проходять строкову військову службу, пенсіонерів, а також інших осіб, які корист. пільгами .

До бюджету цей податок виробниками сільськогосподар. та рибної продукції і громадянами сплач. до 15 серпня і 15 листопада рівними частками, а всіма іншими платниками - щомісячно, протягом 30 днів наступних за звітним місяцем.