Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Загальна хар-ка місцевих податків і зборів.

До складу місцевих податків і зборів включ. досить різнопланові надходж., серед яких можна виділити загальнодерж. податки, які повністю зарах-ся до місцевих бюджетів, такі, як податок на промисел або податок з власників ТЗ, а також місцеві і збори. Як правило, ост. не м. суттєвого бюджет. знач. і виступ. доповн.м до загальнодерж. податків і зборів. Особливістю цих податків є те, що місцеві органи влади м. більше повноважень щодо їх встановл. і стягн., ніж по інших податках і платежах, хоча перелік цих податків і макс. розмір ставок регул-ся на загальнодерж. рівні. До місцевих податків і зборів належать:

Податок з реклами, Комунальний податок, Готельний збір, Збір за припоркув. автотранспорту, Ринковий збір, Збір за видачу ордера на квартиру, Курортний збір, Збір за участь на перегонах на іподромі, Збір за виграш на перегонах на іподромі Збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі, Збір за право користув. місцевої символіки, Збір за право провед. кіно- і телезйомок, Збір за провед. місцевого аукціону, конкурсного рожпродажу і лотерей, Збір за роїзд по тер-рії прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон, Збір за видачу дозволу на розміщ. об¢єктів торгівлі та сфери послуг, Збір з власників собак

Екскурсійно-туристичний збір

Ці збори м. неоднакове бюджет.знач. Білше 70% від заг.суми місцевих податків і зборів надходить від комунального податку, приблизно 13% - від готельного збору, біля 10% - від збіру за видачу дозволу на розміщ. об¢єктів торгівлі, 2% від курортного збору . надходж. по інших місцевих податках і зборах не перевищує 3%

Комунальний податок- платниками є всі юр.особи за винятком бюджет.і планово-дотаційних установ та орга-цій, с/г під-в. об¢єктом оподаткув. є фонд з/п. Ставка податку не повинна перевищувати 10% річного фонду з/п, обчисленого виходячи з неоподат.мін.доходів громадан.

Готельний збір – платниками є особи, які прожив. у готелях. об¢єкт оподаткув. – добова вартість найманого житла, а ставки не повинні перевищувати 20% визначеного об¢єкта оподаткув.

Збір за видачу дозволу на розміщ. об¢єктів торгівлі - платниками є юр.особи і громадяни, які реаліз. с/г, промислову продукцію та інші товари. Ставка не повинна перевищувати 20 неоподат.мін.доходів громадян для суб¢єктів, що постійно здійсн. торгівлю у спец.відведених для цього місцях, і 1 неоподатк. Мінімуму – за одноразову торгівлю.

Курортний збір – палтниками є громадяни, які прибув. у курортну місцевість. Ставка не може перевищувати 10% неоподат.мін.доходів громадін. Деякі категорії громадін звільняються від сплати курортного збору, серед них: діти віком до 16 років, інваліди, особи, які прибули за путівками.

Збір за парковку автотранспорту- платниками є юр.та фіз.особи, які парк. автомобілі в спец.обладнаних або відведених для цього місціях. Ставка встановл. за 1 годину парковки і її розмір не повинен перевищувати 3% неоподат.мінімумів в сец.обладнаних місцях та 1% у відведених місцях.

Ринковий збір – це плата за торгові місця на ринках і в павільйонах, що справляється з юр.і фіз.осіб, які реаліз. с/г та промислову продук-цію. Цей збір справляється за кожний день торгівлі, його граничний розмір не повинен перевищувати 20% мінімумів з/п для фіз.осіб і 3-х мін.з/п для юр.осіб.

Податок з реклами - об¢єктом опода-ня є вартість послуг за встановл. ірозміщ. реклами. Він сплач. з усіх видів оголошень та рекламних повідомлень. Їх граничний розмір не повинен перевищувати 0,1% вартості послуг за розміщ. оноразової реклами та 0,5% за розміщ. реклами на тривалий час.

Екскурсійно-туристичний збір – платниками є суб¢єкти турист.дія-ті, що використов. пам¢ятки з метою їх екскурсійного ві2дув. Граничний розмір не повинен перевищувати 10% прибутку суб¢єктів тур.дія-ті.