Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Роль і місце бюджету у перерозподілі частини вартості національного продукту.

Роль і місце бюджету в суспільстві визнач. фін. моделлю країни.

З точки зору послідовності розподілу ВВП існ. 2 варіанти:

1) в умовах ринкової ек.;

2) у межах адміністративної ек.

У ринковій економіці створений ВВП спочатку розподіляється між його виробниками. Робітники і службовці отрим. ЗП, підприємці- прибуток. Після цього здійсн. формув. бюджету шляхом оподаткув. доходів юридичних та фіз. осіб.

При адміністративній економіці держава спочатку централізує в бюджеті необхідну частину ВВП, а залишок розподіляється між його виробниками.

За рівнем централізації ВВП в бюджеті умовно виділяють три моделі:

1) американська (25-30%);

2) західноєвропейська (30-40%);

3) скандинавська (50-60%).

Бюджет як ек. категорія хар-є рух грош. коштів між державою

та юр. і фізичними особами. Цим відносинам притаманний суперечливий характер.Є 2 способи виріш. цих протиріч:

1.Встановл. оптимальних пропорцій розподілу ВВП та його централізації в бюджеті. Критерії оптимальності – забезпеч. ек. зрост. та всановл. соціальної гармонії в суспільстві. З 1 боку, бюджет не повинен підривати фінансову базу юридичних і фіз. осіб, з іншого,- створювати утриманські тенденції у суспільстві.

2. Зрост. ВВП – основний показник, що зхар-є економіку держави.Економ. розвиток дає можливість забезпечувати постійне зрост. доходів усіх суб’єктів фін. відносин. Разом з тим, оскільки потреби держави відносно стабільні, то в разі зрост. ВВП її відносна частка може зменшуватись.

Поняття “бюджет” в учбовій, науковій літературі вжив. як ек. категорія. Як ек. категорія бюджет можна розглядати з матеріального і суспільного боків.

З матеріального боку бюджет - це централізований фонд коштів для держави, чи органу місцевого самоврядув., що витрач. для їх функціонув.

З суспільного боку – система ек. відносин, обумовлених об’єктивно існуючим законом вартості, існув.м товарно-грош. відносин, за допомогою яких проходить розподіл та перерозподіл ВНП.

ВНП – вартість благ і послуг, створених у сфері матеріального виробництва протягом певного часу, визначених як сума ВП галузей цієї сфери .

Бюджет – план утвор. і використ. фін. ресурсів для забезпеч. функцій, які здійсн. органами державної влади Укр., органами державної влади АРК та місцевими Радами народних депутатів.

У 1990році прийнято ЗУ “Про бюджетну систему Укр.”, відповідно до якого державний бюджет склад. з двох самостійних ланок – загальноДерж. бюджету і місцевих бюджетів. 29.06.1995р. №253/95-ВР Про внес. змін і доповнень до ЗУ “ Про бюджетну систему Укр.” за кожним з них закріплені відповідні доходи і видатки (42 статті). Закон визначає порядок склад., розгляду, затвердж. бюджетів.

Суть бюджету полягає в тому, що він виступає найважливішим засобом розподілу і перерозподілу грош. коштів між виробничою і невирпобничою сферами.

У бюджеті країни акумул. значна частина новоствореної вартості – НД. В умовах ринкових відносин розподіл. НД проходить шляхом розподіл. та використ. грош. доходів. До таких доходів належать державні доходи, доходи від підприємств, різних комерційних структур, фін. груп, банків, доходи насел.

Значна частина НД поступає до бюджету шляхом прямого розподіл. – оподаткув. Частина чистого доходу насел. перерахов. в бюджет у порядку перерозподіл.

 

Перерозподіл. НД між галузями,об”єдн.ми та ін. через бюджет обумовлений головним чином необхідністю передачі частини ЧД з однієї галузі суспільного виробництва в іншу у відповідності з планами ек. иа суспільного розвитку країни, з програмами радикальних ек. перетворень.

Перерозподіл. НД як між галузями так і всередині галузей проходить за допомогою держ. інвестицій. При розподілі НД утвор. такі форми доходів: ЗП,П,%, рентна плата, орендна плата, дивіденди. Вони назив. первинними. У результ. перерозподілу такі доходи трансформ. у вторинні. Це відбув. через ДБ, механізм цін, кредитну систему, внески у фонди.

Подальший перерозподіл НД формує кінцеві доходи у суспільстві з використ.м яких відбув. його спожив. НД склад. із фонду нагромадж. і фонду спожив. Використаний НД відрізняється від виробленого на величину відшкодув. витрат і зовнішньо-торгового сальдо.

Признач. бюджету в державі виявляється через систему ек. відносин:

- між державою і підприємницькими структурами в процесі мобілізації доходів накопичень і фінансув. з бюджету.

- між державою і насел.м у процесі розподілу і перерозподілу валового національного продукту.

- між ланками бюджетної системи при бюджетному регулюв.

Система платежів до бюджету має грунтуватися на таких принципах:

1. кожна ланка бюджетної системи повинна мати закріплений у законодавчому порядку перелік платежів, що повністю надходять до цього бюджету та є достатніми для покриття передбач. видатків

2. основою для обчисл. платежу до бюджету має бути вартість використаних у виробництві ресурсів

Другим важливим напрямом впливу бюджету на ек. та соціальні процеси в державі є видатки. Вони беруть участь у формув. величини фондів спожив.