Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Класифікація бюджетних видатків. Хар-ка структури видатків Держ. Бюджету Укр. Аналіз тенденцій, які простеж. У видатковій частині Держ. Бюджету Укр.

Нова класифікація видатків бюджету розроблена на основі класифікації функцій управл. (КФУ), опублікованої статистичним відділом Організації об'єднаних націй. Класифікація має три рівні категорії (від 1 до 10), групи та класи. Категорії - це загальні цілі державного управл., а групи і класи опис. засоби досягн. цих загальних цілей. Видатки бюджету класифік. за чотирма ознаками: 1. Функціональна класифікація видатків бюджету (за функціями, з викон.м яких пов'язані видатки) (КФКВ); 2.Ек. класифікація видатків бюджету (за економ. характеристикою операцій, при провед. яких здійсн. ці видатки) (КЕКВ); 3.Відомча класифікація видатків (за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів) (КВКВ); 4. Програмна класифікація видатків бюджету (КПКВ). Функціональна класифікація здійсн. відповідно до основних функцій держави, які викладені у вигляді розділів видатків, з низкою підрозділів. Можна виділити три рівні функціональної класифікації: перший рівень - розділи, в яких визнач. видатки бюджетів на здійсн. загальних функцій держави, Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядув.

Ек. класифікація видатків бюджету визначає конкретне спрямув. коштів, тобто предметно-цільове їх признач., і поділяється на: 1) поточні видатки (код 1000) - усі платежі бюджету, що передбач. на поточні цілі; 2) капітальні видатки (код 2000) - платежі з метою придб. основного капіталу, створ. держ. запасів і резервів, землі і нематеріал. активів, а також капітальні трансферти. 3) нерозподілені видатки (код 3000) - це видатки з резервних фондів Кабінету Міністрів Укр. та фондів непередбач. видатків Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних та місцевих адміністрацій, виконкомів місцевих рад; 4) кредитув. з вирахув.м погаш. (код 4000) - платежі бюджетів усіх рівнів з метою провед. економічної політики, в результ. яких у них виник. фін. вимоги до інших суб'єктів господар. діял. При застосув. категорії кредитув. обов'язковою умовою є виникн. зобов'яз. щодо поверн. коштів. Відомча класифікація видатків бюджету дає можливість здійснювати повний економ. аналіз і контроль за витрач.м бюджетних коштів. Вона засвідчує, якому міністерству, відомству спрямов. кошти, тобто містить перелік головних розпорядників бюджетних коштів На її основі Державне казначейство Укр. та місцеві фін. органи ведуть реєстр формув. і використ. фін. ресурсів розпорядниками бюджетних коштів. Відомча класифікація видатків бюджетів затвердж.: 1) для Держ. бюджету Укр. - Міністерством фінансів Укр. і визнач. відповідно до закону про Державний бюджет Укр. (частина друга статті 22 Бюджетного кодексу Укр.).

2) для бюджетів самоврядув. - міністром фінансів Автономної Республіки Крим, керівником місцевого фін. органу і визнач. відповідно до ріш. про місцевий бюджет (частина третя статті 22 Бюджетного кодексу Укр.).

Програмна класифікація видатків бюджету застосов. при формув. бюджету за програмно-цільовим методом і щорічно визнач. у законі про Державний бюджет Укр. відповідно до вимог частини третьої статті 38 Бюджетного кодексу Укр.

З метою поліпш. прозорості та контрольованості використ. бюджетних коштів бюджетну програму, обсяг видатків на яку складає більше 1-1,5 відсотка загал. обсягу видатків Держ. бюджету, доцільно розподілити на декілька менших бюджетних програм.