Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Склад, признач. І роль видатків бюджету на соціальну сферу.

Видатки на соціальну сферу займ. чільне місце в системі видатків бюджету. Це пов’язано насамперед з тим, що галузі соціальної сфери активно вплив. на збільш. обсягу ВВП, прискор. науково-технічного прогресу, зрост. продуктивності праці, підвищ. кваліфікації робочої сили і є одним з важливих факторів зрост. ефективності виробництва.

Соціальна сфера більшою частиною фінанс. з місцевих бюджетів, лише загальнодержавні заходи, програми, установи фінанс. з Держ. бюджету. Таке розмежув. видатків є досить розумним і виправданим, оскільки міські органи влади краще розуміються на проблемах підконтрольних їм територіям.

Витрати на соціально-культурні заходи визнач. за допомогою ек. нормативів та фін. норм. Ек. нормативи, що регул. фін. відносини в соціальній сфері, м. відображати можливості держави щодо задовол. потреб регіону чи установи в фін. ресурсах для реалізації завдань поточ. та перспективних планів соціального розвитку. Крім того, нормативи м. виражати оптимальне співвіднош. інтересів у розподілі фін. ресурсів держави і насел. окремих регіонів. Такими нормативами можуть стати розміри бюджетних асигнувань на відповідний показник, передбачений програмою для цієї території чи установи.

Зазначені нормативи встановлює Кабінет Міністрів Укр., як правило, на 5—10 років. Вони можуть визначатися на 1 жителя, 1 учня, одну установу тощо. Нормативи є вихідною величиною, яка відображ. гарантію держави для задовол. потреб соціального забезпеч. Витрати на зазначені цілі можуть збільшуватися за рахунок доходів, які отримує установа, або за рахунок додаткових джерел, вишуканих місцевими Радами народних депутатів.

В Укр. законодавством передбачено такі статті видатків у соціальній сфері:

освіта:- спеціалізовані школи (у тому числі школи-інтернати), засновані на державній формі власності;- загальноосвітні школи соціальної реабілітації;охорона здоров'я;соціальний захист та соціальне забезпеч.:-

державні спеціальні пенсійні програми (пенсії військовослужбовцям рядового, сержантського та старшинського складу строкової служби та членам їх сімей, пенсії військовослужбовцям та особам керівного і рядового складу органів внутрішніх справ, пенсії, признач. за іншими пенсійними програмами);- державні програми соціальної допомоги (грошова допомога біженцям; - компенсації на медикаменти; програма протезув.; програми і заходи щодо соціального захисту інвалідів, у тому числі програми і заходи Фонду Укр. соціального захисту інвалідів; відшкодув. збитків, заподіяних громадянам; - заходи, пов'язані з поверн.м в Україну кримськотатарського народу та осіб інших національностей, які були незаконно депортовані з Укр.; щорічна разова - грошова допомога ветеранам Великої Вітчизняної війни);- державну підтримку громадських організацій інвалідів і ветеранів, які м. статус всеукраїнських;- державні програми і заходи стосовно дітей, молоді, жінок, сім'ї;- державну підтримку молодіжних громадських організацій, на викон. загальнодерж. програм і заходів стосовно дітей, молоді, жінок, сім'ї;

- державні програми підтримки будівництва (реконструкції) житла для окремих категорій громадян;

культура і мистецтво;державні програми підтримки телебач., радіомовл., преси, книговид., інформаційних агентств;фізична культура і спорт;

З метою поліпш. ситуації у соціальній сфері у травні 2000 року Президентом Укр. був виданий Указ, яким схвалено Основні напрями соціальної політики на період до 2010 року. Основна мета цього документа — створ. умов для формув. і реалізації соціальної політики на основі визначеної стратегії ек. розвитку та фін. стабілізації в Укр., забезпеч. права кожного громадянина на гідний життєвий рівень.

Важливим моментом у реалізації соціальної політики держави повинно стати визнач. і встановл. держ. мінімальних стандартів, які м. зафіксувати ту межу, нижче якої не повинні бути показники обсягу та якості соціальних послуг і гарантій, що над. державою населенню.