Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Облік платників податків в органах Державної податкової служби Укр.

Облік платників податків є однією з основних функцій держ. податкових органів, яка створює передумови для здійсн. контролю за правильністю обчисл., повнотою і своєчасністю перерахув. платниками податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до держ. цільових фондів.

Розглянемо особливості обліку платників для юридичних осіб та фіз. осіб.

Юридичні особи (їх філії), у яких згідно з чинним законодавством Укр. виник. податкові зобов'яз., повинні у 20-денний термін після одерж. свідоцтва про державну реєстрацію звернутися до держ. податкових органів за своїм місцезнаходж.м для взяття на податковий облік.

Для взяття на облік платник податків - юр. особа повинна подати до підрозділу державного податкового органу, який займ. обліком платників податків за своїм місцезнаходж.м, такі документи: заяву; нотаріально завірені копії статуту (якщо це необхідно для створюваної організаційної форми підпр-ва), установчих договорів з відміткою органу, що здійснив державну реєстрацію; копію полож. (для бюджетних установ та благодійних організацій); копію свідоцтва про державну реєстрацію; копію довідки про включ. до ЄДРПОУ з присвоєним їй ідентифікаційним кодом.

Взяття на облік платника податків - юр. особи (філії) здійсн. державним податковим органом у 2-денний термін від дня надходж. заяви. Дані із заяви про взяття на облік заносяться до районного рівня Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб і фікс. в журналі обліку платників податків - юридичних осіб.

 Після взяття платника податків на облік орган державної податкової служби ставить на першому примірнику, змінах та доповн.х до статуту (полож.) платника податків штамп про взяття його на облік за підписом відповідальної особи і видає йому довідку про взяття на облік платника податків, яка необхідна для відкриття рахунку в установах банку.

Платник податків зобов’яз. протягом 3-х робочих днів з дня відкриття/закриття рахунку (включаючи день операції) особисто подати або надіслати поштою (з повідомл.м про вруч.) на адресу органу державної податкової служби, в якому він перебуває на обліку, повідомл. про відкриття/закриття рахунків в установах банків, які повинні зберігатися в особовій справі платника.

Підрозділ, який веде облік платників податків, не пізніше наступного дня після взяття платника податків на облік друкує та передає списки платників податків, узятих на облік, до підрозділів з питань оподаткув. юридичних осіб для подальшого контролю за под.м ними податкової звітності.

З 1996 року в Укр. була введена державна реєстрація фіз. осіб -платників податків та інших обов’язкових платежів. Реєстрація фіз. осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів проводиться державними податковими інспекціями базового рівня за місцем постійного прожив. платників, а для осіб, які не м. постійного місця прожив. в Укр., - за місцем отрим. доходів або за місцезнаходж.м іншого об'єкта оподаткув.

Під час реєстрації до облікової картки фіз. особи - платника податків та інших обов'язкових платежів вносяться такі дані: прізвище, ім'я та по батькові; дата народж.; місце народж. (країна, область, район, населений пункт); місце прожив.; місце основної роботи; види сплачуваних податків та інших обов'язкових платежів.

Виходячи з цих відомостей Державна податкова адміністрація Укр. присвоює фізичній особі - платнику податків та інших обов'язкових платежів ідентифікаційний номер і надсилає до державної податкової інспекції за місцем прожив. фіз. особи або за місцем отрим. доходів чи за місцезнаходж.м об'єкта оподаткув. картку з ідентифікаційним номером.

Ідентифікаційний номер Державного реєстру є обов'язковим для використ. в разі:

- виплати доходів, з яких утрим. податки та інші обов’язк. платежі згідно з чинним законодавством Укр.;

- уклад. цивільно-правових угод, предметом яких є об'єкти оподаткув. та щодо яких виник. обов'язки сплати платежів;

- відкриття рахунків в установах банків.

Якщо фізична особа хоче займатись підприємницькою діяльністю, вона повинна зареєструватись як суб’єкт підприємн. діял. Порядок реєстрації аналогічний порядку реєстрації для юридичних осіб.