Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Вплив бюджету на економ. І соціальний розвиток країни.

Бюджет є основним інструментом державного регулюв. соціально-ек. процесів у ринкових умовах. Надходж. до бюджету прямо залежать від стану виробництва. У свою чергу можливість утримувати соціальну сферу, забезпечувати соціальний захист насел. залежить від стану надходжень до бюджету. Формув. дохідної та видаткової частин бюджету пов'язане з основними макропоказниками ек. й соціального розвитку держави на відповідний рік. Держава впливає на розвиток ек. шляхом прямої участі чи завдяки посередницькому регулюв. Основними формами прямої участі є: бюджетне фінансув. конкретних загальнодерж. структуроутворюючих інвест. програм і кредитув. за рахунок коштів бюджету. Очевидно, що всі ці форми державного втруч. в економіку матимуть найбільший успіх, якщо ґрунтуватимуться на постійному вивч. її відтворювального процесу. Сам відтворювальний процес має свої особливості, що потреб. нових методів фінансув. з бюджету. Переважну кількість витрат, пов'язаних зі структурною перебудовою ек., на впровадж. нових технологій повинна надавати держава, тому що ці витрати не дуже привабливі для банк. кредитув. і залуч. іноземних інвестицій. Важливим напрямком удосконал. регулюючої ролі бюджету є регулюв. соціальних процесів у державі. За умов переходу до активно дієвих соціальних орієнтирів ек. реформ він мас ґрунтуватися на таких принципах. вдосконал. механізму планув. соціального блоку статей Держ. бюджету на основі використ. соціальних стандартів та нормативів і запровадж. програмно-цільового методу реалізації соціальної політики; поетапного здійсн. системи заходів, що м. забезпечити зрост. частки доходів насел. v структурі валового внутрішнього продукту; визнач. шляхів поетапної реалізації права громадян на мінімальну заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, впорядкув. заробітної плати у бюджетній сфері, розшир. кола учасників на ринку держ. ЦП із метою збільш. неемісійних джерел фінансув. бюджетного дефіциту," виріш. пит. погаш. заборгов. з виплати заробітної плати у бюджетній сфері та за іншими соціальними виплатами; заверш. процесу довед. рівня оплати житлово-комунал. та інших послуг, що над. населенню, до їхньої фактичної вартості. Роль бюджету в регулюв. соціальних процесів у державі в кінцевому підсумку зводиться до того, як і кому слугуватимуть результати фін. стабілізації — реальному поглибленню майнової диференціації насел. чи більшою мірою формув. рівномірного розподілу доходів, становленню середнього класу, який є запорукою стабільності в державі.

  1. Роль і місце бюджету у фінансовому механізмі.

Фінансово-кредитний механізм є сукупністю фін. методів впливу на соціально-економ. розвиток країни. Він склад. з двох підсистем:

1) фін. забезпеч.;

2) фін. регулюв.

Фін. забезпеч. здійсн. у таких чотирьох формах:

1. Самофінансув. – покриття витрат за рахунок власних коштів. Це вихідна форма.

2. Кредитув. - покриття витрат за рахунок позичених коштів. Це регулююча форма.

3. Акціонерний капітал - форма колективного капіталу, яка дає змогу концентрувати великі ресурси.

4.Бюджетні асигнув. - форма державного фін. забезпеч. З 1 боку, вона є підпорядкованою, тобто використов. тоді, коли не вистачає інших джерел або їх важко сформувати (це насамперед непривабливі для приватного бізнесу сфери діял.). З іншого боку, ці асигнув. можуть виконувати регулюючу роль при поруш. рівноваги цін, наприклад субсидії виробникам с/г продукції.

Фін. регулюв. пов’язане з податковою системою і регулюючою функцією податків та з бюджетним субсидіюв.м.

часна ек. думка пропонує багато концепцій бюджетного дефіциту, за допомогою яких визнач. ефективн. фіскальної політики та її вплив на економічну систему.

Найважливіші з них такі:

Загальний дефіцит – назив. також фактичним, або касовим утвор. державними витратами , які перевищ. ДД та субсидії;

Зовнішній дефіцит – = зовнішнім видаткам держави, за винятком держаних надходжень від зовнішніх джерел;

Внутрішній дефіцит – це загальний дефіцит за мінусом зовнішнього дефіциту;

Операційний дефіцит - визнач. як загальний дефіцит, за винятком інфляційної частки відсоткових платежів;

Первинний дефіцит – різниця між величиною загал. дефіциту і сумою всіх відсоткових платежів;

Поточний – утвор. поточними державними доходами за винятком поточ. видатків.

DB =G – T

 

db= DB

Y

DB-загальний бюджетний дефіцит

G- державні видатки

T- податкові надходж.

db- частка бюджетного дефіциту у ВВП

Y- величина ВВП

 

Іноді бюджетний дефіцит може бути наймогутнішим інструментом отрим. коштів для майбутнього мостом, що зв’язує сьогод. з реальним майбутнім. Важливо застосувати новітні методи забезпеч. неінфляційного створ. грошей під майбутнє, у тому числі і забуте нами програмно-цільове регулюв.

У 2000 році ми мали практично інфляційну модель зрост. (інфляція становила 25,8% при зрост. ВВП на 5,9%), в 2003 році ми маємо, по суті інвестиційну модель (при інфляції у 8,2% і зрост. ВВП на 8,5% інвестиції в основний капітал збільшувалися темпами на рівні близько 30%))