Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Види непрямих податків.

Непрямі податки встановл. в цінах товарів і послуг, їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів.

Практика оподаткув. використ. кілька видів непрямих податків -універсальні та специф. акцизи, фіскальна монополія, а також мито. Специф. акцизи встанов на обмежений перелік товарів. У цьому разі застосов диференційовані ставки для окремих груп, видів товарів.

Податок з продажу- застосов у сфері оптової та роздріб­ної торгівлі. Об'єктом оподатку­в. с реалізація товарів на. заключному етапі. При цьому оподаткув. здійсн один раз.

Універсальні акцизи:

Податок з обороту- стяг. з валового обороту на всіх стадіях руху товарів. При цьому допу­ск. по2йне оподаткув. оскільки у валовий оборот включ податки, що були сплачені раніше.

ПДВ - сплач. на всіх етапах руху товарів, робіт, послуг.

Фіск-на монополія – це прибуток дер-ви від реаліз-ї монополіз-х дер-ою тов-в. Монополія д-ви може бути часткою (монополізує або процес ціноутв-ня, або ціноутв-ня і в-ва, або ціноутв-ня та реал-цію) або повною (виключне право д-ви на в-во і реал-цію окремих товарів за встановленими нею цінами);

Мито, встан-ся при переміщ. тов-в через митний кордон дер-ви при ввез., вивез. або транспортув. транзитом (статистичне, фіскальне, протекціоністське, антидемпінгове, преференційне, компенсаційне)

Переваги непрямих под-в: 1.переваги організ.хар-ру-простота та швидкість сплати, вилуч. таких под-в не потребує зб-ня под-го апарату; 2.бюджетні переваги. Непрямі под.є регулярними доходами бюджету і відносно стабільними, повне надх-ня до бюджету; 3.непрямі под.вплив-ть на сук-не спож-ня і т.ч.через непрямі под.дер-ва може впливати на спож-ня та стр-ру попиту і регулювати його.4. рівномірність територ розподілу. 5. не вплив. на процеси нагромадж. Недоліки: 1. Недоліки соц-екон.хар-ру. Непрямі под.не зал-ть від доходу окремих осіб – пл-в под-в; м. вплив на загал процеси ціноутв-ня. 2.непрямі под.обмеж-ть розмір прибутку під-в.3. необхідність правильного вибору товарів для опод-ня.

  1. Універсальний акциз, його ек. Природа та еволюційні форми.

Поява універсальних акцизів була спричинена розвитком товарного госпо­дарства і товарно-грош. відносин, активним впливом держави на еко­­номіку через механізм перероз­по­ді­лу створеного в країні ВВП (що потре­бувало додаткових доходів бюджету), а також баж.м урядів держав справ­ля­ти прості, досконалі, з невисокими витратами на адмініструв. податки. Історія розвитку універсальних акцизів доводить закономірність еволюції цих податків: від специф. акцизів до податку з обороту, від податку з обороту до податку з продажу, від податку з продажу до ПДВ; кожний вид універсального акцизу з’являвся лише тоді, коли для цього виникали необхідні ек. та політичні передумови.

Найбільш розповсюдженим універсальним акцизом у світі є ПДВ. Його стрімке пошир. поясн. багатьма чинниками: ек. теорія доводила нейтральність ПДВ щодо платників та об’єктів оподаткув., простоту в адмініструв., позитивний вплив на збільш. обсягів міжнародної торгівлі та на наповн. дохідної частини бюджету; ПДВ був рекомендований до впровадж. впливовими міжнародними організаціями; практика справляння ПДВ в Європі демонструвала переважно позитивні риси цього податку.