Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Операційні видатки бюджету, їх хар-ка.

Операційні видатки, які являють собою видатки бюджету на утрим. виробничої інфраструктури, вкллюч.:

-фінансув. геолого-розвідувальних робіт;

-фінансув. лісного і в1 господарства;

-землевпоряджувальної роботи;

-заходи по боротьбі зі шкідн-и рослин, хвороб-и тварин та епід-ми;

-утр-я насін-х станцій і племін-х госп-в.

Фінансув. геол-розв-х робіт провоиться за рахунок двох джерел: бюджнту та коштів підприємств.

З бюджету фінанс. роботи з пошуку нових родовищ корисних копалин, за рахунок підприємств видобувної промисловості – роботи в межах існуючих родовищ. Фінансув. бюджетом геол-розвідувальних робіт забезп-я спец компенс-м дох-м – відрах-ми на геол-розв-і роботи, які внос-ь у б-т п-ва видоб-ї пром-ті. Обсяги ф-ня і суми надходжень відрахувань між собою врівноважені, але не збаланс-і. Щороку існ-ь незначні відх-я між цими пок-ми. Залишок відрах-нь викор-ся у пот році на фін-ня інших вид-ів. Якщо їх недостатньо, то ці вид-и перекр-ся ін дох-ми б-ту. Варт-ть геолого-розвід-х робіт визн-ся на підставі спец кошторисів, які розр-ся, виходячи з обсягів цих робіт та існ-х розцінок.

Утрим-я ліс-го і в1 госп-ва віднесене на вид-ки б-ту в зв'язку з тим, що на даний час ці рес-си — загальнонар-а вл-ть. У б-ті існ цільові дох-ди, пов'яз з фін-ням вказ витрат, — ліс-й дохід і плата за вик-ня прісних водних ресурсів. Проте на відміну від геолого-розвід робіт доходи і вид-ки за цими напрямами не врів­новажені — вид-ки набагато вищі.

Землевпорядк-ні роб-и включ заходи з підв-ня і відновл. родючості грунтів (напр, протиерозійні заходи, т/т боротьба з вітр і водн ерозією грунтів).

Заходи по боротьбі зі шкідниками рослин та хворобами тварин.

Протиепід-ні заходи у цілому фін-ся з б-ту в тих вип-х, коли вони охопл. певний регіон. Виділ-ня коштів бюджету зд-ся на підставі кошторису. На коштор основі також ф-ся насін-ві станції і плем. госп-ва, які забезп-ть потреби відп регіону.

  1. Видатки бюджету на соціальний захист насел., їх склад, признач. Та роль.

Видатки Б на соціальний захист відносяться до категорії тимчасових, тих що виник. в певний період розвитку суспільства. Ці видатки м. охоплювати незначний прошарок насел. (15-20%).

Вони пов’язані з тим, що в силу об’єктивних причин дані громадяни не м. достатніх для самозабезпеч. доходів.

Наявність видатків на соціальний захист свідчить про недоліки, насамперед, в системі пенсійного забезпеч. Неприпустимою є ситуація, коли соціального захисту потребує 70-80% громадян (Україна). З фін. точки зору такий захист неможливий, оскільки він здійсн. за рахунок тих же громадян.

Видатки на соціальний захист включ.: виплата пенсій і допомог; пільги ветеранам війни і праці; допомоги сім’ям з дітьми; пенсії військовослужбовцям та особам начальницького і рядового складу; молодіжні програми; видатки фонду соціального захисту інвалідів; інші соціальні виплати і заходи.

На даний час однією з основних форм соціального захисту в Укр. є житлові субсидії.

Особливо слід виділити видатки на соціальне забезпеч. На відміну від соціального захисту вони є постійними і виділяються в кожній країні. Вони охопл. тих громадян, які в силу об’єктивних причин не можуть утримувати себе самостійно і не були охоплені системою соціального страхув. ( інваліди від народж.). До системи соціального забезпеч. належать:

1) будинки-інтернати для пристарілих та інвалідів;

2) притулки для неповнолітніх;

3) дитячі заклади-інтернати (для дітей з різними відхил.ми у здоров'ї).

Фінансув. вказаних закладів здійсн. на кошторисній основі. В основі склад. кошторису лежать показники кількості ліжок і ліжко-днів.