Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Податковий борг, його хар-ка та шляхи мінімізації.

Існує багато думок щодо визнач. поняття «статус податкового боргу» та його класифікацій. Це поясн. тим, що податкове законодавство не є раз і назавжди зафіксованим, воно підлягає негайному реформув. з прийняттям Податкового кодексу, в якому потрібно чітко визначити поняття статусів податкового боргу з їх характерними ознаками.

Податкове зобов’яз., узгоджене платником податків або встановлене судом, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов’яз., вваж. податковим боргом - недоїмкою. Податковий борг платника може перебувати у інертному та дієвому статусах

Інертний статус хар-ся тим, що податковою службою до боржників не застосов. ніякі примусові заходи стягн., крім вруч. першої та другої податкових вимог, реєстрації податкової застави в державному реєстрі застав нерухомого майна і опису заставленого майна та, у виключних випадках, арешту активів.

Дієвий статус - це статус податкового боргу боржника, в якому зменш. такого боргу відбув. завдяки певним діям, що здійснює працівник відділу погаш. податкової заборгов. органів ДПС - податковий керуючий, застосовуючи надані йому повноваж. згідно із законодавством [4]. На цьому етапі податковий борг починає обліковуватися в дієвому режимі від дня, наступного за 30-м календарним днем від дня направл. (вруч.) ІІ податкової вимоги. В усіх випадках податковий борг 1 боржника може знаходитися лише в одному виді дієвого статусу.

Розстрочений податковий борг - це борг, правовий статус якого хар-ся активною роботою відповідного податкового органу з платником-боржником, яка обмежена рамками строків та іншими умовами кредитної угоди за бюджетним кредитом . У зазначеному випадку податковий орган постійно контролює своєчасність викон. податкового зобов’яз. таким платником, не застосовуючи заходів примусу, оскільки розстроч. сплати суми податкового зобов’яз. є узгодженим самим платником-боржником і він самостійно обирає строки його погаш., як у рамках 1 бюджетного року так і на термін, що виходить за його межі.

Реструктуризований податковий борг - це борг платника податків, погаш. якого передбачене спеціальними законодавчими актами з визначеним порядком та строками погаш. Як правило, реструктуризація боргу провадиться шляхом спис. чи розстроч. сум податкових зобов’язань й у загал. порядку носить цільовий характер.

Одним із проблемних аспектів мінімізації податкового боргу є організація та провед. заходів щодо скороч. суми боргу за податковими зобов’яз.ми, коли за статусом така заборг. визначена як безнадійна.

Необхідно пам’ятати, що статуси податкового боргу не можуть бути постійними чи однозначними. Вони можуть змінюватися і мати перехідний характер, тобто переходити з 1 виду в інший. Наприклад пасивний податковий борг може набувати стану активного податкового боргу, забезпеченого договором поруки

Крім того, важливим моментом у визнач. стану боргу за податками, зборами (обов’язковими платежами), несплаченій пені та штрафних (фін.) санкціях, розстрочених та відстрочених податкових зобов’яз.х є стан правової урегульованості податкових відносин і, особливо, взаємовідносин між податковими органами та платникамиборжниками щодо процедур, пов’язаних зі стягн.м податкового боргу

Наявність податкового боргу вимагає оцінки, результати якої повинні враховуватись контролюючими органами при розробці конкретних заходів щодо його скороч.