Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Особливості віднес. Витрат по2йного признач. До складу валових витрат платника податку на прибуток підприємств.

Особливості віднес. витрат по2йного признач. до складу валових витрат платника податку на прибуток підприємств. Слід звернути увагу, що частина витрат визначена як витрати по2йного признач. Це означає, що до складу валових витрат відносяться із вищеназваних витрат лише ті, які підпад. під ознаки, сформульовані в законі. Так, наприклад, до валових витрат включ.: витрати платника податку на забезпеч. найманих працівників спеціальним одягом, взуттям, що необхідні для викон. професійн. обов'язків, а також продуктами спеціального харчув. але не будь-які, а в межах переліку, що встановл. Кабінетом Міністрів Укр.

Розглянемо основні витрати по2йного признач., які включ. до складу валових витрат:

-витрати, пов'язані з науково-технічним забезпеч.м основної діял.;

-витрати на придб. літератури для інформаційного забезпеч. господар. діял. платника, а також на провед. аудиту;

-витрати, пов'язані з професійною підготовкою фіз. осіб, що перебув. у трудових відносинах з таким платником податку, в українських закладах освіти, за винятком пов'язаних осіб;

-витрати на гарантійний ремонт або гарантійні заміни товарів, але не вище 10% від сукупної вартості таких товарів, що були продані, та по яких не закінчився строк гарантійного обслуговув.;

-витрати на провед. передпродажних та рекламних заходів стосовно товарів (робіт, послуг), що прод. платником податку;

-витрати зі страхув. кредитних, транспортних і комерційних ризиків, майна платника;

-витрати на відрядж. фіз. осіб у межах фактичних витрат на: проїзд; оплату вартості прожив. у готелях; оформл. закордонних паспортів та віз; сум виплачених добових в межах, встановлених Кабінетом Міністрів Укр.;

-витрати платника податку на утрим., експлуатацію та забезпеч. основної діял. таких об'єктів соціальної інфраструктури, що перебували на балансі платника станом на 01.07.1997 р.;

-50 відсотків витрат на придб. пально-мастильних матеріалів для легкових автомобілів та оперативну оренду легкових автомобілів;

-проценти за борговими зобов'яз.ми, якщо такі виплати або нарахув. здійсн. у зв'язку з вед.м господар. діял. платника податку;

-витрати на оплату праці фіз. осіб;

-суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхув. та внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхув.;

-суми валових внесків працівника до додаткових пенсійних планів, але не більше як 15 відсотків його сукупного доходу та інші.

  1. Порядок визнач. Дати збільш. Валового доходу і валових витрат з податку на прибуток підприємств. Пільги, їх доцільність та строки сплати по податку на прибуток підприємств.

Як і в законі про ПДВ, існ. особливості визнач. дати збільш. валового доходу і валових витрат, в залежності від виду здійснюваної операції. Розглянемо основні випадки.

1). Датою збільш. валових витрат виробництва (обігу) вваж. подія, що сталася раніше:

або дата спис. коштів з банк. рахунків платника податку на оплату товарів (робіт, послуг);

або дата оприбуткув. платником податку товарів, а для робіт (послуг) - дата фактичного отрим. платником податку результ.в робіт (послуг).

2). У разі коли платник податку придбаває товари (роботи, послуги) з використ.м кредитних, дебетових карток або комерційних чеків, датою збільш. валових витрат вваж. дата оформл. відповідного рахунку (товарного чека).

3). Датою збільш. валових витрат платника податку при здійсн. ним операцій з особами, які є нерезидентами або резидентами, які м. пільги чи не сплач. податок на прибуток є дата оприбуткув. платником податку товарів, а для робіт (послуг), - дата їх фактичного отрим. від таких осіб, незалежно від наявності їх оплати.

Далі роглянемо, як визнач. дата збільш. валового доходу щодо різних операцій.

1). Датою збільш. валового доходу вваж. дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбув. будь-яка з подій, що сталася раніше:

або дата зарахув. коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), що підляг. продажу;

або дата ві2нтаж. товарів, а для робіт (послуг) - дата фактичного над. результ.в робіт (послуг) платником податку.

2). У разі коли торгівля продукцією (роботами, послугами) здійсн. з використ.м кредитних або дебетових карток, дорожніх, комерційних, персональних або інших чеків, датою збільш. валового доходу вваж. дата оформл. відповідного рахунку (товарного чека).

3). Датою збільш. валового доходу в разі продажу товарів (робіт, послуг) бюджетним організаціям є дата надходж. таких коштів на поточний рахунок платника податку або дата отрим. відповідної компенсації у будь-якому іншому вигляді, включаючи зменш. заборгов. такого платника податку за його зобов'яз.ми перед таким бюджетом.

4). Датою збільш. валових доходів кредитора від здійсн. кредитно-депозит. операцій є дата нарахув. процентів (комісійних) у строки, визначені кредитним (депозитним) договором.

Якщо об'єкт оподаткув. платника податку з числа резидентів за результатами звітного року має від'ємне знач. (з урахув.м суми амортиз. відрахувань), дозволяється відповідне зменш. об'єкта оподаткув. наступних звітних періодів до повного погаш. такого від'ємного знач. об'єкта оподаткув.

Прибуток платників податку, включаючи підпр-ва, засновані на власності окремої фіз. особи, оподатков. за ставкою 25% з 2004 року.

1. Звільняється від оподаткув. прибуток підприємств, що засновані громадськими організаціями інвалідів, отриманий від продажу товарів, робіт, послуг, за винятком підакцизних товарів та прибутку від грального бізнесу.

2. Звільняється прибуток, отриманий від продажу у країні спеціальних продуктів дитячого харчув. власного виробництва, спрямований на збільш. обсягів виробництва та зменш. роздрібних цін

3. Оподатков. в розмірі 50% від діючої ставки прибуток від продажу інноваційного продукту. Ці пільги діють перші 3 роки після реєстрації продукції як інноваційної.

4. Звільняється міжнародна технічна допомога та прибуток ЧАЕС, якщо вони направлені на фінансув. об’єкту “Укриття” та вивед. АЕС з експлуатації.

5. Оподаткув. підприємств - суб’єктів спеціальних ек. зон здійсн. з урахув.м особливостей, встановлених відповідними законами.

6. Для підприємств гірничо-металургійного комплексу встановлена ставка в розмірі 30% від діючої, а різниця спрямов. на поповн. обігових коштів.

7. Суми податків на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господар. діял. за кордоном зарахов. під час сплати податку на прибуток в Укр. Розмір зарахованих сум не може перевищувати суми податку, визначеної за українським законодавством.

8. 50% від ставки сплач. платники від провед. науково - дослідних та реставраційних робіт у сфері охорони культурної спадщини.

Платники податку, що м. пільги ведуть окремий облік доходів, щодо яких встановлено пільги, та витрат, пов’язаних з одерж.м таких доходів.

Платники самостійно визнач. суми податку, що підлягає сплаті. Податок сплач. не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Платники не пізніше 40 днів після закінч. звітного кварталу под. до податкового органа податкову декларацію про прибутковий податок за звітний квартал, розраховану наростаючим підсумком з початку року. Протягом звітного кварталу платники, за винятком нерезидентів, бюджетних організацій, виробників с/г продукції сплач. до бюджету авансові внески по податку на прибуток. Авансові внески сплач. за підсумками 1-го та 2-го місяця звітного кварталу до 20 числа слідуючого місяця. Надміру сплачені суми податку зарахов. в рахунок наступних платежів, або поверт. платнику не пізніше 10 днів з дня отрим. письмової заяви платника.