Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Особливості оподаткув. Акцизним збором алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Існ. деякі особливості у механізмі оподаткув. акцизним збором алкогольних і тютюнових виробів. Так, виробники алкогольних і тютюнових виробів повинні проводити маркув. кожної пляшки алкогольних напоїв та кожної пачки тютюнових виробів у такий спосіб, щоб марка розривалась під час розкрив. товару. Тобто до початку виробництва, виробники повинні придбати марки акцизного збору в податкових органах.

Забороняється ввез., зберіг., транспортув., прийняття на комісію з метою продажу та реалізації на території Укр. алкогольних напоїв та тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка.

Продаж марок акцизного збору проводиться відповідно до заявки-розрахунку на необхідну кількість марок.

Сплата акцизного збору по алкогольних та тютюнових виробах вітчизняними виробниками здійсн. наступним чином:

1) підпр-ва - виробники алкогольних напоїв сплач. акцизний збір на третій робочий день після здійсн. обороту з реалізації при умові якщо вони:

реаліз. алкогольні напої з умістом спирту етилового від 1,2 до 8,5 відсотка об'ємних одиниць (слабоалкогольні напої), які відповідно до законодавства не підляг. маркув. марками акцизного збору; реаліз. алкогольні напої, виготовлені без використ. спирту етилового.

Тобто сплата акцизного збору відбув. щоденно, виходячі з фактичних обсягів реалізації;

 2) якщо суб'єкти підприємн. діял. отрим. спирт етиловий для переробки на іншу підакцизну продукцію, що підлягає маркув. марками акцизного збору, вони зобов'язані видати органам державної податкової служби податковий вексель що підтверджує зобов'яз. із сплати суми акцизного збору і сплатити суми акцизного збору при придб. марок акцизного збору протягом не більше 90 календарних днів від дня отрим. спирту етилового. Тобто сплата акцизного збору відбув. після отрим. спирту , але ще до того, як продукція з цього спирту починає вироблятись.

3) підпр-ва вторинного виноградного виноробства сплач. акцизний збір при придб. акцизних марок на суму, розраховану із ставок акцизного збору на готову продукцію, вироблену з виноградних виноматеріалів чи сусла, з використ.м спирту етилового;

4) підпр-ва - виробники тютюнових виробів сплач. акцизний збір щомісячно до 16 числа наступного за звітним місяця, виходячи з фактичного обсягу реалізації тютюнових виробів за минулий місяць.

Дещо інший порядок сплати акцизного збору по імпортних алкогольних і тютюнових виробах. Сплата акцизного збору імпортером цієї продукції відбув. під час придб. марок акцизного збору (ще до початку виробництва даних товарів), які потім перед. закордонному виробнику для їх наклеюв. в процесі виробництва.

Особлива увага приділяється контролю за транзитом підакцизних товарів та експортом алкогольних напоїв, оскільки ці операції звільняються від сплати ПДВ і акцизного збору. Тому, для мінімізації податків, підприємці можуть оформити підакцизні товари на експорт або як транзит, а фактично незаконно залишити їх для реалізації на митній території Укр. Саме з цієї причини, митне оформл. цих операцій здійсн. за умови гарантув. доставки цих товарів до митного органу признач. Суб’єкт підпр діял. самостійно обирає один із заходів гарантув. доставки підакциз товарів: -над. фін гарантій митним органам; -охорона та супроводж. товарів митними органами;-перевез. товарів митним перевізником та інші.