Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Порядок визнач. Дати виникн. Податкового зобов'яз. Та права платника на податковий кредит з податку на додану вартість.

Звітний податковий період – це період, за який платник податку зобов’яз. проводити розрахунок податку та сплачувати його до бюджету.

Податкове зобов’яз. – це загальна сума податку, одержана або нарахована платником в звітному періоді.

Податковий кредит – це сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов’яз. Він склад. з суми податків, сплачених або нарахованих платником внаслідок з придб. товарів, робіт та послуг, вартість яких відноситься до складу валових витрат, та основних фондів чи нематеріалдьних цінностей, що підляг. амортизації. Не дозволяється відносити до суми податкового кредиту будь-які витрати по сплаті ПДВ, що не підтверджені податковими накладними, митним деклараціями або іншими розрахунковими інструментами.

Датою виникн. податкових зобов’язань з продажу товарів (робіт, послуг) (також для бартерних операцій) вваж. дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбув. будь-яка з подій, що сталася раніше:

- або дата зарахув. коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підляг. продажу, а у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівкові грош. кошти – дата їх оприбуткув. в касі платника податку, а при відсутності такої – дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

- або дата ві2нтаж. товарів, а для робіт (послуг) – дата оформл. документа, що засвідчує факт викон. робіт (послуг) платником податку.

Датою виникн. права платника податку на податковий кредит вваж. дата здійсн. першої з подій:

- або дата спис. коштів з банк. рахунку платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), дата виписки відповідного рахунку (товарного чека) – в разі розрахунків з використ.м кредитних дебетових карток або комерційних чеків;

- або дата отрим. податкової накладної, що засвідчує факт придб. платником податку товарів (робіт, послуг);

для операцій із ввез. (пересил.) товарів (робіт, послуг) – дата сплати податку по податкових зобов’яз.х;

для бартерних (товарообмінних) операцій – дата здійсн. заключної (балансуючої) операції, що відбулася після першої з подій;

датою виникн. права замовника на податковий кредит з контрактів, визначених довгострок. відповідно до ЗУ “Про оподаткув. прибутку підприємств”, є дата збільш. валових витрат замовника довгострокового контракту.

Податкові векселі.

 Платник податку при ввезені товарів на митну території Укр. можуть за власним баж.м подавати митним органам простий вексель, на суму зобов’яз. по ПДВ. Один примірник такого векселя залиш. в митних органах, другий надсил. до податкового органу за місцем реєстрації платника, третій над. самому платнику. Сума, зазначена у податковому векселі, включ. до суми податкового зобов’яз. у податковом у періоді, на який припадає тридцятий календарний день з дня над. такого векселя митним органам. У наступному звітному періоді сума, що була зазначена у в податковому векселі включ. до складу податковогно кредиту. Платник податку може самостійно достроково погасити вексель, шляхом перерахув. коштів або заліку суми експортного відшкодув. Зазначена сума коштів включ. до податкового кредиту в тому податковому періоді, в якому відбулося таке погаш. та не включ. до складу податкового зобов’яз.

Податкові векселі, виписані платниками, що мали протягом ост.х 12 місяців обсяг оподаткованих операцій більше 5 000 000 гривень та не м. податкової заборгов. з ПДВ, не підляг. забезпеченню. Відповідна довідка вид. податковим органом за запитом платника та поновл. кожні три місяці. Податкові векселі інші платників підляг. підтвердж.м комерційними банками шляхом авалю. Дія цієї норми не пошир. на підакцизні товари та на товари, що відносяться до 1-24 товарної груп гармонізованої системи опису та кодув. товарів.