Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Бюджетні інвестиції у розвиток ек., їх хар-ка і роль.

Формув. раціональної Державної інвестиційноїї політики, вибір оптимальних обєктів і форм інвестув. є важливою передумовою ефективного використ. бюджетних коштів на економікуку. Інвестиційна діял. Дердави за суч умов господарюв. повинна спрямовуватись на виріш. таких питань:

*визнач. шляхів прискор. реалізації ефективних інвест. проектів і програм;

*забезпеч. стабільної ек. і наступного зрост. темпів розвитку всіх галузей ек.;

*мінімізація інвестиційної кризи;

*забезпеч. максимізації доходів і прибутку від інвечтиційної діял.;

*забезпеч. фін. стабільності держави та субєктів державної власності.

В процесі формув. належного інвестиційного клімату держава повинна створити сприятливі умови як для держ, так і недерж інвестиційй з метою залуч. до інвестиційного процесу всіх можливих джерел (власних, залучених, позичкових тощо).

Планув. та реалізація держ інвестицій здійсн. за допомогою інвестиційного проектув.

Основною формою бюджетних інвестицій в економіку є капітальні вклад.

Капітальні вклад. – виділ. коштів на будівництво нових, реконструкцію, модернізацію і розшир. діючих фондів підприємств. Фінансув. капітальних вкладень здійсн.сь 2 способами:

1. У відомчому розрізі –кошти розподіляються між міністерствами і відомствами, які в свою чергу розподіляють їх між підпорядкованими підпр-вами. Це неефефективний спосіб, оскільки замість концентрації коштів веде до їх розпорош. На даний момент цей спосіб є основним в Укр., визначає вкрай невисоку резельтативність капіталовкладень;

2. Фінансув. інвест. проектів – засноване на конкурсному відборі інвест. проектів за чітко визначеними критеріями. В основі цих критеріїв є забезпеч. ек. зрост.

Фінансув. з бюджету здійсн. по відношенню до підприємницьких структур, які отримали право на реалізацію певного проекту на основі відкритого конкурсу – тендеру. Найб поширеним у світі способом фінансув. є фінансув. інвест. проектів. Фінансув. інвест. проектів здійсн. двома способами: безпосередньо з бюджету; через спеціально створену фінансову установу – банк розвитку.

Другий спосіб ефективніший, через:

*економію коштів: кошти виділені на формув. ресурсів цього банку, постійно обертаючись, приносять додаткові кошти;

*забезпеченн більш високої ефективності використ. коштів (банку кредити потрібно віддавати, тому він видає їх на реальні проекти).

  1. Порядок і напрями бюджетного фінансув. Капітальних вкладень.

Фінансув. капітальних вкладень — це забезпеч. фін.и ресурсами витрат щодо відтвор. основних фондів.

Джерела фінансув. капітальних вкладень форм. двома методами: безповоротним (метод фінансув.) і поворотним (метод кредитув.).

Безповоротний метод фінансув. передбачає над. інвесторам фін. ресурсів на капітальні вклад. в порядку прямого їх виділ. та без наступного поверн. У такому порядку використов. бюджетні асигнув., кошти спеціальних позабюджетних фондів, власні й залучені кошти інвесторів.

Фінансув. капітальних вкладень має здійснюватися через установи банків. У цьому зв'язку у відповідних банках необхідно концентрувати кошти, що виділяються на фінансув. капітальних вкладень. Кошти бюджетів, позабюджетних фондів, а також довгострок. кредит, що виділяються на фінансув. капітальних вкладень, обліков. в банках на окремих рахунках.

Кошти, що признач. для фінансув. капітальних вкладень та обліковані на відповідних рахунках в установах банків, використов. за цільовим признач.м. Бюджетні асигнув. і кошти позабюджетних фондів, що виділяються на фінансув. держ. централізованих капітальних вкладень, витрач. на оплату виконуваних обсягів цих капітальних вкладень під контролем відповідного органу і банку.

У разі фінансув. держ. централізованих капітальних вкладень за рахунок бюджетних асигнувань і власних коштів інвесторів крім розмежув. їх обліку в банку існ. особливості їх використ. У цьому разі спочатку витрач. власні кошти, а потім бюджетні асигнув.