Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Поняття фін. Механізму і його складові елементи. Зв'язок фін. Механізму з фін. Політикою.

Реалізація фін. політики здійсн. з допомогою фін. механізму, який являє собою досить складну систему впливу на різні сторони фін. діял. окремих суб'єктів. Основним вектором цього впливу є взаємовідносини держави, яка виробляє і реалізує фінансову політику, із суб'єктами госпо­дарюв., що забезпеч. виробництво ВВП. Фінанси як розподільна категорія тісно взаємозв'язані з еконо­мікою, 3 1 боку, з допомогою фінансів розподіляється ство­рений у суспільстві ВВП, причому розподілити можна лише стіль­ки, скільки створено. З іншого боку, як уже зазначалося, обмінно-розподільні відносини форм. певну систему ек. ін­тересів, які вплив. на виробництво, стимулюючи чи, навпаки, стримуючи зрост. ВВП. При цьому фін. вплив на соці­ально-економ. розвиток, який лежить в основі формув. і реалізації фін. політики, здійсн. не автоматично сам по собі, а через фін. механізм, який відображ. напрями, характер і сутність функціонув. фінансів у суспільстві. Фін. механізм — сукупн. фін. ме­тодів і форм, інструментів та важелів впливу на соціально-економ. розвиток суспільства.

Структурна побудова фін. механізму:Фін. забезпеч. реаліз. на основі відповідної системи фінансув., яке може здійснюватись у 3-х формах: самофінансув., кредитув., зовнішнє фінансув. Різні форми фін. забезпеч. використов. на практиці одночасно через установл. оптимального для даного етапу розвитку суспільства співвіднош. між ними.

Самофінансув. являє собою забезпеч. потреб простого і розширеного відтвор. виробництва за рахунок власних кош­тів юридичних і фіз. осіб.

Кредитув. як форма фін. забезпеч. полягає у тимчасовому використ. позичених ресурсів. Якщо самофінансув. — це вихідна форма фін. забезпеч., то кредитув., особливо в умовах ринкової ек., є головною, провідною формою

зовнішнє фінансув. Воно полягає у виділ. коштів певним суб'єктам на безповоротній і безоплатній основі. Це може бути державне фінансув. з бюджету чи держ. фондів цільового признач., надходж. коштів від громадських та доброчинних фондів і організацій даної країни та з-за кордону, гранти від міжнарод. організацій тощо.

Фін. регулюв. полягас у регламентув. розподіль­них відносин у суспільстві й на окремих підпр-вах. Оскільки фінанси являють собою розподільні й перерозподільні відносини, то фін. методи регулюв., по суті, є методами розподілу. Існ. 2 методи розподілу доходів: сальдовий і нормативний.

У будь-якому механізмі управл. ґрунт. на використ. відповідних важелів. Самі по собі вони нічого не визнач. і не виріш. Вплив на дію фін. механізму, а через нього на різні сторони соці­ально-ек. розвитку, досяг. встановл.м і змі­ною полож. того чи іншого важеля. Наприклад, якщо необ­хідно прискорити економ. розвиток, то для цього є випробу­вані заходи — зниж. %-них ставок на кредит та ставок оподаткув. доходів, насамперед тих, що спрямов. на нагромадж. Або, скажімо, треба стимулювати науково-тех­нічний прогрес. Як один із заходів, можна застосувати підвищ. норм амортиз. відрахувань, установл. прискореного спис. амортизації з урахув.м морального зносу устаткув. Іноді склад. враж., що важелі діють самі по собі. Але це не так, вони тільки приводять в рух відповідні інструменти, без яких вони нічого не значать.

Сукупн. важелів становить систему управл. фін. механізмом. За напрямом своєї дії вони поділяються на 2 групи: стимули і санкції. Взагалі, у широкому розум. стимули вклю­ч. і санкції. Розмежув. цих понять має на меті розрізнити напрями дії важелів. Стимули матеріаліз. фін. заохоч., а санкції— покар. На практиці в ролі стимулів виступ. різні пільги (в оподаткув., кредитув. тощо), а санкції — це штрафи, пені та ін. Крім того, важелі керув. фін. механізмом поділяються на окремі види. Насамперед це принципи, умови і порядок формув. доходів, нагромаджень і фондів, порядок здійсн. витрат, умови і принципи фінансув. і кредитув.

Принципи — це основоположні елементи системи управл. З їх допомогою відбув. налагодж. фін. механіз­му, його орієнтув. на розв'яз. певних завдань. Принципи визнач. характер дії як окремих підсистем та їх елементів, так і механізму в цілому.