Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Видатки бюджету на дитячі дошкільні заклади та основи їх фінансув.

Дошк-й заклад – заклад освіти і сусп-го вих-я дітей від 2 міс до 7 років, які здійсн-є завд-я щодо задов-я потреб у догляді, оздоровл-і, вих-ні та навч-ні дітей дошк-го віку. Обсяг фін-я дошк-х закл-ів визн-я на основі таких операт-сітьових пок-в: 1число дітей і їх груп з різним режимом переб-я на поч-к і кінець року, а також в сер-му за рік; 2к-ть штатних од-ць; 3число днів переб-я дитини в дит-у закладі: показує, скільки днів протягом року в сер-му одна дит-а його відв-є.

Крім того обч-я заг число діто-днів по плану – добуток спискового (план-го) числа дітей на число днів переб-я однієї дит-и в дит-му садку.

Вид-ки б-ту на дит-і дошк-і заклади вкл-ть такі осн статті: ¨оплата праці, ФЗП визн-я за спрощ-ю метод-ю: к-ть посад * сер ставку з/п.

Число посад вих-ів і їх поміч-ів встан-я за нормативом на одну групу залежно від трив-ті переб-я дітей у закладі. Число поад ін перс-у встан-я за типовими штатними норм-ми, вих-чи з чис-ті дітей у закладі.

Особл-ть план-я ФЗП є виділ-я коштів на заміщ-я прац-ів, які переб-ть у підпустці; ¨ вид-ки на харч-я дітей пров-я відпов-о до встан-х норм. У групах, де діти переб-ть менше 6 годин, провед-я харч-я, його форми і кратність визн-я за домовл-ю з батьками ¨мед обслуг-я здійсн-я штатним або спец закріп перс-м мед закладу держ чи комун вл-ті; ¨комун, госп та ін витрати визн-я вих-чи з розмірів буд-лі та ін необ-х пок-ів.

  1. Видатки бюджету на вищу освіту та основи їх фінансув.

Фін-ня вищих закладів освіти здійсн-ся на основі такого показника, як к-ть студентів, з урахув.м їх випуску та прийому, за формами навч. (денна, веч., заочна). Крім того на обсяг витрат впливає наявність аспірантури, докторантури та ін. форм підвищ. кваліфікації спеціалістів (к-ть аспірантів, стажистів, докторантів).

Фонд з/п ВУЗів включає 5 ел-ів: 1) профес.-викладацького складу; 2) погодинної оплати; 3) управлінського персоналу; 4) навчально-допоміжного перс-лу; 5) обслугов. персоналу.

1) Основним ел-ом є фонд з/п профес.-виклад. складу. Розрах-ся як (кільк. посад) * (середню ставку).

К-ть посад розрах. за нормативами к-ті студентів на 1 викладача (14 студ. на 1), Ставка з/п зал-ть від кваліфікації, що вираж. у вченому зв. (проф., доцент), науковому ступені тощо (кандидат наук, доктор), а також посади (ассистент, ст. викладач, доцент, проф.).

2) Фонд погодинної оплати праці викладачів розрахов. за нормативом (1—2%) до фонду зарплати професорсько-викладацько­го складу і використов. для оплати праці залучених до викла­д. фахівців нар1 господарства і наукових закладів.

3) ставка управл. персоналу (адмін. частина) встановл. окремо ректорам і проректорам. Деканам і їх заступникам – у вигляді %-ної надбавки (35%) до їх з/п як викладачів. Завкафедри – якщо професор, то з/п, а якщо доцент, то отримує доплату 10% до з/п.

4) Ставки з/п навчально-допоміж. персоналу і обслугов. установл. в твердих фікс. вел-ах , або в інтервалі.

Особ. ВУЗів є виділ. видатків на стипендію. План. шляхом множ. середньорічн. кільк. студентів, що м. право на отрим. ступендії, на сер. розмір стип.

Кошторис вищих закладів освіти включає як Б. кошти (для місць по держ. замовленню), так і доходи від платного навч. Доходи від платного навч. = кільк. контракт-ів * встановл. норматив в оплаті. Хоча цей норматив залежить від контингенту студентів (чим більше тим менше оплата).Також план. початковий фонд з/п з метою оплати праці держ. екз. комісій, спеціалістів, практиків, запрошених для провед. лекційних, семін., лабор. чи практич. занять; осіб, які кер. підготовкою студентів-дипломників, магістрів тощо. Розрахов. у % до з/п проф.-виклад. персоналу (як правило, 4%).

Крім того, в єдиному кошторисі передбач. видатки на:

-придб. предметів і матеріалів;

- відрядж.;

- оплату послуг з утрим. учбового закладу;

- оплату комунал. послуг та енергоносіїв;

-дослідж. та розробки.