Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. База оподаткув. Податку на додану вартість.

База оподаткув. - це оборот у вартісному виразі до якого застосов. ставка для визнач. суми ПДВ. Слід звернути увагу, що всі інші непрямі податки (наприклад, акцизний збір, мито), які були включені в ціни товарів, являються базою оподаткув. ПДВ. Для різних видів операцій встановл. різний порядок визнач. бази оподаткув., що зумовлене в тому числі і намаг.м мінімізувати ухил. від цього податку. Так, якщо при продажу товарів за кошти між незалежними особами базою оподаткув. виступає фактично отримана сума продавцем, то при бартерній операції, чи при продажу пов”язаним особам фактично отримана сума може бути збільшена податковими органами, якщо вони вваж., що ціна реалізації була нижча за звичайні ціни по таких товарах.

Розглянемо як визнач. база оподаткув. у найбільш поширених випадках.

1. База оподаткув. операцій з продажу товарів (робіт, послуг) за кошти непов”язаним особам визнач. виходячи з їх договірної вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами з урахув.м акцизного збору, ввізного мита, інших податків та зборів, за винятком податку на додану вартість. Таким чином, всі інші непрямі податки збільш. базу оподаткув. ПДВ.

2. У разі здійсн.:

- бартерних операцій;

- операцій з безоплатної передачі товарів (робіт, послуг);

- натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам;

- передачі товарів (робіт, послуг) для невиробнич. використ. або пов'язаній з продавцем особі чи суб'єкту підприємн. діял., який не зареєстрований як платник податку, база оподаткув. визнач. виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни.

3. До бази оподаткув. імпортних товарів включ. митна вартість цих товарів та всі інші непрямі податки.Визначена вартість перерахов. в українські гривні за валютним (обмінним) курсом Національного банку Укр., що діяв на день оформл. митної декларації. Слід звернути увагу, що митні органи м. право самостійно визначати митну вартість імпортованих товарів у випадках і за методикою, визначених Митним Кодексом Укр.

Базою оподаткув. робіт та послуг, що викон. нерезидентами на митній території Укр. є їх договірна вартість.

4. Якщо платник займ. комісійною торгівлею, базою оподаткув. є комісійна винагорода такого платника.

5. У разі використ. вексельної форми розрахунку за товари, роботи, послуги, базою оподаткув. є сума, зазначена у векселі без врахув. дисконтів, а за процентними векселями – збільшена на суму процентів, нарахованих на суму номіналу такого векселя.

Вартість зворотної тари до бази оподаткув. не включ.

Якщо після продажу товарів, робіт, послуг здійсн. перегляд цін або поверн. проданих товарів, податок на додану вартість перерахов., виходячі зі зміненої бази оподаткув. як у продавця таких товарів, так і у покупця.

  1. Пільги щодо пдв, їх хар-ка і доцільність.

Перелік пільг щодо ПДВ, які діють згідно із законодавством Укр., є досить поширеним. Основна причина полягає в тому, що податок стяг. лише за однією ставкою, яка ж до того ж є доволі високою. Одним з видів пільг, що над., є звільн. від оподаткув. Крім цього, як вже було зазначено вище, ряд операцій не є об’єктами оподаткув., по ряду операцій введено нульову ставку. По операціях, що звільнені від оподаткув. і що не є об’єктом оподаткув., суми ПДВ, що сплачені постачал.ам за придбані товари, роботи, послуги для виробнич. признач. відносяться на валові витрати, тобто збільш. собіварт. товарів, робіт, послуг. Таким чином, віднес. цих сум до податкового кредиту не відбув.

Над. пільг щодо ПДВ у вигляді встановл. нульової ставки передбачає відшкодув. з бюджету від’ємної різниці між сумою податкового зобов’яз. і сумою податкового кредиту.Тобто платник не нараховує ПДВ на реалізацію, у нього відсутнім є сума податкого зобов”яз., в той час як сплачені постачал.ам суми ПДВ відносяться до податкового кредиту і поверт. з бюджету.

 Податок за нульовою ставкою обчисл. щодо операцій з:

- продажу товарів, робіт, послуг, що були експортовані платником податку за межі митної території Укр.;

 - продажу товарів підпр-вами роздрібної торгівлі, які розташовані на території Укр. у зонах митного контролю (безмитних магазинах);

- продажу товарів (робіт, послуг), за винятком підакцизних товарів, грального бізнесу, покупних товарів підпр-вами та організаціями громадських організацій інвалідів;

  • продажу переробним підпр-вам молока і м”яса сільськогосподарськими товаровирониками;

  • продажу бронетехніки, продукції автомобільної, суднобудівної, літакобудівної промисловості. Ці пільги м. тимчасовий характер та застосув. при викон. встановлених законом вимог.

Не дозволяється застосув. нульової ставки податку до операцій з експорту товарів (робіт, послуг) у разі, коли такі операції звільнено від оподаткув. на митній території Укр.

Одним з видів пільг, що над., є звільн. від оподат­кув. Крім цього, як зазначалося вище, ряд операцій не є об'єктами оподаткув., по ряду операцій введено нульову ставку. По операціях, які звільнені від оподаткув. і які не є об'єктом оподаткув., суми ПДВ, що сплачені покупцям за придбані товари, роботи, послуги, відносяться або на валові витрати, або за рахунок інших джерел, в залежності від виду при­дбаних товарів та напрямку їх подальшого використ. До звільнених від оподаткув. відносяться: 1. Операції з продажу: • вітчизняних продуктів дитячого харчув. молочними кух­нями та спеціалізованими магазинами і «куточками»; • періодичних видань друкованих засобів масової інформ. вітчизняного виробництва; книжок вітчизняного виробництва; учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників (вклю­чаючи їх доставку); • путівок для санаторно-курортного лікув. та відпочинку дітей; • товарів спеціального признач. для інвалідів; • товарів, робіт, послуг для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ і представництв міжнарод. організацій в Укр.; • лікарських засобів і виробів медичного признач.; • товарів, робіт, послуг (за винятком підакцизних товарів, грального бізнесу) підпр-вами, заснованими всеукраїнськи­ми громадськими організаціями інвалідів (кількість інвалідів по­винна становити не менше 50% від загальної кількості працюючих, а фонд оплати їх праці — не менше 25% від суми загальних витрат на оплату праці). 2. Операції з над. послуг: • вищої, середньої, професійно-технічної та початкової освіти закладами освіти тощо; • доставки пенсій та грошової допомоги населенню; • вихов. і навч. дітей у дитячих музичних та художніх школах, школах мистецтв; • ремонту шкіл, дошкільних установ, інтернатів, установ охо­рони здоров'я; • обробки землі сільськогосподарськими виробниками багато­дітним сім'ям, інвалідам, ветеранам, самотнім особам і особам, що постраждали від Чорнобильської катастрофи, школам, дошкі­льним установам, інтернатам, установам охорони здоров'я в сіль­ській місцевості; • перевез. пасажирів міським пасажирським транспортом, автомобіл. транспортом в межах районів, якщо ця діял. є їх основною і законодавче регул. тарифи на перевез.; • над. медичних послуг установами охорони здоров'я, що м. на це спеціальний дозвіл. 3. Операції з викон. робіт: • по будівництву житла для військовослужбовців, ветеранів вій­ни, членів сімей військовослужбовців, що загинули, виконуючи службові обов'язки, що здійсн. за рахунок коштів інвесторів; • по будівництву житла для фіз. осіб. 4. Операції з передачі: • рухомого складу однією залізницею (або підпр-вом) ін­шим залізницям, підпр-вам залізничного транспорту загал. користув. державної форми власності; • земельних ділянок, що знаходяться під будівлями, та незабудованих земель. 5. Операції із завез. на митну територію Укр. продуктів морського промислу, виловлених судами Укр.