Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні фінансиREADY.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

2)Порядок визнач. Витрат на медикаменти в медичних закладах.

Видатки на медикаменти у медичних закладах визнач. по поліклініці та лікарні окремо.

По лікарні. Для обчисл. видатків на медикаменти необхідно встановити число днів функціонув. 1 ліжка протягом року. Потім на підставі цього обчисл. число ліжко-днів у лікарні шляхом множ. середньорічної кількості ліжок на кількість функціонув. 1 ліжка протягом року. Важливе знач. має правильне визнач. кількості ліжок на початок планового періоду, виходячи з фактичної їх наявності на ост. зітну дату і врахув. можливості розгорт. нових ліжок за період часу, що залишився до кінця року в межах числа ліжок, передбач. планом. Визнач. середньорічна кількість ліжок, які встановл. залежно від строків розгорн. нових ліжок шляхом = до перехідної кількості ліжок на початок планового року середньорічного їх приросту за формулою: Ч=П+(Н*М)/12; Ч – середньорічна кількість ліжок; П – число ліжок на початок планового року; Н – кількість нововведених ліжок; М – кількість місяців функціонув. нових ліжок. Сума видатків на придб. медикаментів обчисл. шляхом множ. відповідного нормативу на кількість ліжко-днів.

По поліклініці. Видатки на придб. медикаментів обчисл. як добуток від множ. кількості амбулаторних ві2дувань на відповідний коеф.

3)Порядок розрахунку витрат на придб. Обладн. І м’якого інвентарю в лікарнях і поліклініках.

У кошторисі видатків лікувальних закладів, зокрема лікарень та поліклінік, передбачені видатки на придб. обладн. та м’якого інвентарю. Зокрема, використов. таку формулу для розрахунку середніх видатків на придб. м”якого інвентарю та обладн. Для цього використов. 2 норми – для нової і діючої мереж: Нм=(Нні*Уі+Нді*Уі):100; Нні – індивідуальна норма на придб. м’якого інвентарю та обладн., встановлена для нової мережі ліжок іншої спеціалізації; Нді – індивідуальна норма витрат на придб. м’якого інвентарю та обладн., встановлена для діючої мережі діючих ліжок і-ї спеціалізації; Уі – питома вага ліжок і-ї спеціалізації у загальній структурі ліжкового фонду.

  1. Кошторисне фінансув. Культурно-просвітницьких закладів і його хар-ка.

Фінансув. закладів культури може здійснюватися: 1)на комерційних засадах; 2)за рахунок бюджетних асигнувань. На комерційних засадах функціон. театри, кінотеатри, концертні організації. При цьому може бути як повний рівень самоокупності і отрим. прибутку, так і часткова самоокупність. При цьому збитки покрив. за рахунок держ дотації. Причиною збитків є певні обмежув. у цінах на послуги. Обсяги дотації = заплановані витрати – заплановані доходи; Об’єм доходів =заг сума доходу від продажу / кількість ві2дувань.

Середня вартість квитка визнач. на основі даних про обсяги доходів від продажу квитків і кількості ві2дувань за попередній період. Об’єм витрат може визначатися 2 способами: 1)аналогічно план-ня доходів = кількість ві2дувань * сер витрати, що припад. на 1 ві2дув.; 2)на основі склад. кошторису витрат (самі витрати не залежать від кількості ві2дувань), від ві2дувань залежать витрати на освітл., опал. і т.д., але не зовсім, тому основним є кошторис.

Форма держ дотув. – це фін підтримка. За кордоном розповсюджене меценатство.

До бюджетних закладів у сфері культури відносяться культурно-просвітницькі установи: бібліотеки, музеї, палаци, будинки культури. Їх фінансув. заснов. на таких показниках:

- бібліотеки: чис-ть бібліотечних фондів;

- музеї: чис-ть музейних фондів;

- палаци, будинки культури: чис-ть різноманітних гуртків.

Ці показники визнач. об’єм доходності даного закладу. Відносно цих показників встановл. штатний режим на основі нормативів на 1 посаду. Планув. ФЗП здійсн., виходячи з кількості посад і встановл. посадових окладів. Доплат і надбавок не передбачено. Інші статті витрат визнач. за загальною методикою.

Кошторисне фінансув. культурно-просвітницьких закладів:

До бюджетних закладів у сфері культури відносяться культурно-просвітницькі установи: бібліотеки, музеї, палаци, будинки культури. Їх фінансув. заснов. на таких показниках:

бібліотеки: чис-ть бібліотечних фондів. ФЗП бібліотекарів визнач. множ.м кількості посад, розрахованих за встановленими нормативами бібліотечного фонду на 1 посаду, на середню ставку з/п. ФЗП обслуг персоналу встановл. за типовими штатними розписами;

музеї: чис-ть музейних фондів. Чис-ть штатних працівників-спеціалістів визнач. за нормативами музейних фондів на 1працівника, посади обслуговуючого персоналу – за типовими штатними розписами. Частини витрат на утрим. музею зд-ся за рахунок встановленої вхідноїї плати;

палаци, будинки культури: чис-ть різноманітних гуртків. Штатний розпис розробляється окремо для кожного закладу залежно від того, які гуртки, секції в ньому функціон.

Ці показники визнач. об’єм діял. даного закладу. Відносно цих показників встановл. штатні режими на основі нормативів на 1 посаду. Доплат і надбавок для з/п не передбачено. Інші статті витрат визнач. за загальною методикою.