Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державні установи - перелік предметів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
291.33 Кб
Скачать

Анотація дисципліни "міжнародні системи вимірювань в економіці"

  1. Мета опанування дисципліни в контексті підготовки фахівців певної спеціальності, її взаємозв'язок з іншими дисциплінами навчального плану:

Мета дисципліни полягає у формуванні у студентів розуміння того, що метрологічне забезпечення виробничої діяльності має винятково важливе значення для свідомого сприйняття проблем, пов’язаних з економічним забезпеченням функціонування виробництва в таких напрямках як організація, планування, матеріально-технічне постачання, фінансування, реалізація продукції, аналіз фінансово-економічної діяльності тощо. Знання, набуті в розрізі даної дисципліни, мають важливе значення при вивченні ряду дисциплін природничо-наукового циклу, зокрема "Системи технологій", "Природознавство і економіка", "Мікроекономіка", "Маркетинг", "Міжнародна економіка", "Менеджмент".

2. Перелік компетенцій

Знати законодавство в галузі Метрології, основи метрологічної служби України, Міжнародну систему фізичних величин SI, співвідношення одиниць системи SI з позасистемними, правила назв великих чисел, сучасну номенклатура хімічних речовин IUPAC.

Вміти робити розрахунки, використовуючи набуті знання з Міжнародних систем SI та IUPAC для опрацювання техніко-економічного аналізу в економічній діяльності грошових і матеріально-енергетичних потоків конверсії природного ресурсу у споживчу вартість.

3. Сфера реалізації набутих знань та вмінь в майбутній професії.

Дисципліна „Міжнародні системи вимірювань” має на перший погляд суто теоретичний напрям, проте, вона є методологічним та технологічним інструментом у сфері діяльності економістів та менеджерів різних напрямків діяльності, без якого не можна прийняти вдалих обґрунтованих рішень в галузі управління якістю, техніко-економічному і екологічному аналізі технологічних процесів, безпеки життєдіяльності, ринкових досліджень. Всі ці питання вимагають наявності узгоджених систем вимірювань, номенклатури речовин, стандартизації.

4. Зміст дисципліни, що пропонується для вивчення студентам за модулями та темами.

Модуль 1. Значення Метрології та її основні положення.

Тема 1. Історичні відомості про розвиток вимірювання та його значення на сучасному етапі розвитку економічної діяльності.

Тема 2. Міжнародні та вітчизняні організації з Метрології. Законодавство в галузі Метрології та метрична служба України. Постанова Кабінету Міністрів України №40-93 щодо обов’язково застосування системи SI в народному господарстві, науці і освіті.

Тема 3. Метрологія – наука про вимірювання та міри. Основні метрологічні поняття та терміни.

Тема 4. Міжнародна система одиниць фізичних величин SI, її переваги перед галузевими та національними. Основні та похідні фізичні величини, кратні та часткові та їх застосування в техніко-економічному аналізі.

Модуль 2. Використання Міжнародної системи одиниць фізичних величин SI в техніко-економічному аналізі.

Тема 5. Позасистемні одиниці фізичних величин та їх застосування. Співвідношення системних (SI) та позасистемних одиниць фізичних величин; використання в розрахунках.

Тема 6. Методи та технічні засоби вимірювання. Еталони одиниць фізичних величин. Метрологічне забезпечення технологічних процесів. Правила найменувань великих чисел.

Тема 7. Документальна підготовка виробництв відповідно до вимог ЕСТП (єдиної системи організації та управління процесами технологічної підготовки) та ЕСКД ( єдиної системи конструкторської документації), застосування стандарту в Україні.

Тема 8. Системи термінологічних правил стехіометрії і стандартів найменувань хімічних речовин. Міжнародні системи хімічної номенклатури IUPAC та ASE.