Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольные работы для заочников.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
4.75 Mб
Скачать

Тема 10. Людина та її речі: обрії соціокультурної взаємодії

Речі як соціокультурний феномен в антропологічній перспективі. Матеріальна культура та бачення її зародження. Взаємини матеріальної та духовної складової культури. Суспільство та речі: особливості і межі взаємодії. Традиційне суспільство: речі як сигнатури соціального статусу. Техніка та технологія традиційного суспільства: можливості розширення та кордони технічного росту. Ідея прогресу та зміна статусу речі в європоцентричній культурі. Зародження капіталізму та особливості "суспільства виробництва". Суспільство споживання: дискурс про речі та дискурс речей. Символіка зусилля і символіка контролю. Автоматизовані речі та зміни в їх сприйнятті в сучасному суспільстві. Розвиток технологій та стереотипна поведінка. "Масова людина" як відображення "масових речей". Стагнація технічного прогресу та зміни в соціальній сфері в сучасному суспільстві. Концепція постіндустріального суспільства та головні його риси. Принцип соціальної доступності речей. Річ і соціальний престиж.

Література

  1. Барт, Р. Мифологии. [Текст] / Р. Барт. – М., 2004. – 320 с.

  2. Бодрийар, Ж. Система вещей. [Текст] / Ж.Бодрийар. – М., 1995. – 224 с.

  3. Бродель, Ф. Материальная цивилизация, экономика, капитализм. XV – XVIII в. – Т.1. Структуры повседневности. [Текст] / Ф. Бродель.– М., 1986. – 615 с.

  4. Бурова, О.К. Вещно–языковые корелляции в пространстве интерьера [Текст] / О.К. Бурова // Философская и социологическая мысль. – 1996. – № 5–6. – с. 79–108

  5. Гусейнов, Г.Ч. Грифос: предметное и словесное воплощения греческого мифа [Текст] / Г.Ч. Гусейнов // Контекст–1986. – М., 1986. – с. 57–76.

  6. Лотман, Ю.М. Клио на распутье [Текст] / Ю.М. Лотман // Лотман Ю.М. Избранные статьи: в 3–х т. – Т. 1. – Таллин, 1992. – с. 215–1–229.

  7. Топоров, В.Н. Апология Плюшкина: вещь в антропоцентрической перспективе [Текст] / В.Н. Топоров // Топоров В.Н. Миф. Слово. Образ. – М., 1994. – с. 8–118.

Тема 11. Людина в просторі самопізнання

Генеза розвитку уявлень про особистість в людських суспільствах. Історичність концепції "індивід", та зконструйованість його характеру. Традиційне суспільство і примат традиційних форм міжособистісної взаємодії. Деіндивідуалізований характер традиційного суспільства. Важливість публічних образців поведінки для архаїки. Східна культура та концепт людської особистості. Зразок бачення індивіду в конфуціанській та даоській культурній концепції. "Людина традиційна" та "людина індивідуальна" як різновиди особистості у культурному середовищі. Людина в контексті середньовічної культури. Деіндивідуалізація особистої поведінки в межах культури європейського середньовіччя. Розвиток міст та особливості трансформації бачення людської особистості в пізньому середньовіччі. Реформація і концепт діяльної особистості. "Поява європейської людини" та зміна епістем у європейській культурі на межі 19 ст. Розвиток уявлень про людину в ХХ ст. Відкриття людської тілесності в культурному та науковому дискурсах.