Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольные работы для заочников.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
4.75 Mб
Скачать

Тема 7. Феноменологічна соціологія

Основні методологічні принципи феноменології. Е.Гуссерль про кризу європейських наук і критика ним позитивістської орієнтації в науках про суспільство. Поняття життєвого світу в феноменології Е.Гуссерля.

Розробка А.Шюцем феноменологічних методів в соціології. Трактовка субєктивного змісту поняття «досвід». Поняття інтерсубєктивності як основи вчення про соціальність. Комунікація, соціальні структури, культура з точки зору інтерсубєктивного аналізу. Феноменологічне розуміння природи соціального.

Феноменологія і етнометодологія. Г.Гарфінкель про раціональність соціального життя та обгрунтування принципів етнометодології.

Поняття життєвого світу в феноменологічній соціології. Явище рефлексивності та його роль в поясненні процесів стандартизації життя. Інтерпретація Г.Гарфінкелем поняття інтерсубєктивності і введення ним категорії внутрішнього світу.

Вклад П.Бергера і Т.Лукмана в розвиток феноменології. Робота «Социальное конструирование реальности». Феноменологія про внутрішньогрупові та міжгрупові відношення. Мотивація ворожості, підозрілості й агресивності стосовно “чужої групи”.

Література