Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольные работы для заочников.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
4.75 Mб
Скачать

Тема 7. Основи соціальної взаємодії та людська екзістенція: конфлікт та згода

Соціальна організація як система взаємодії. Породження та функціонування систем соціальної взаємодії; світ “варварства” і "цивілізації”: історико–культурні варіації. Засади соціальної взаємодії: конфлікт та згода, обмін та комунікація. Проблема домінування як базове питання в контексті соціальної взаємодії. Концепції пояснення домінування і насильства (біогенетична, психологічна, екологічна, соціальна тощо). Соціокультурні пояснення: домінування та проблема оперування системами культурних символів, дискурсів, дій акторів тощо. Війна та силове вирішення конфліктів в історії та сучасності. Агональність як фактор вирішення конфліктних ситуацій. Мирне вирішення конфліктів: теорія і практика. Агональний характер переговорів як характерна риса часів модерну. Символічний сенс социальної взаимодії. “Герой” та “святий” як можливі полюси поведінки при вирішенні конфлікту. Риси “героїчної” поведінки. Можливості соціального діалогу та риси “святого”. Модерні перифрази культурних типажів “герою” та “святого”.

Література

  1. Кардини, Ф. Истоки средневекового рыцарства. [Текст] / Ф. Кардини.– М., 1987. – 380 с.

  2. Карлейль, Т. Герой и героическое в истории [Текст] / Т. Карлейль // Карлейль Т. Прежде и теперь. – М., 1995. – с. 7–235.

  3. Китайская наука стратегии. [Текст] – М., 1999. – 407 с.

  4. Култыгин, В.П. Концепция социального обмена в современной социологии [Текст] / В.П. Култыгин // Социол. исслед. – 1997. – № 5. – с. 38–62.

  5. Кэмпбелл, Дж. Герой с тысячью лиц. [Текст] / Дж. Кэмпбелл. – М., 1997. – 337 с.

  6. Логунова, Л.Б. Корпорация как тип социальной интеграции [Текст] / Л.Б. Логунова // Социол. исслед. – 1996. – № 12. – с. 76–84.

  7. Марков, Б.В. Храм и рынок: человек в пространстве культуры. [Текст] / Б.В. Марков– М., 1999. – 304 с.

  8. Самсонова, Т.Н. Концепция "правящего класса" Г. Моски [Текст] / Т.Н. Самсонова // Социол. исслед. – 1994. – № 10. – с. 67–94.

  9. Социальные конфликты. Насилие: тенденции и альтернативы. [Текст] – М., 1995. – 257 с.

Тема 8. Соціальне управління та соціальний контроль в антропологічному вимірі

Політика і управління в людському суспільстві: загальні закономірності процесу. Соціальне конструювання реальності та проблеми реалізації владних процесів. Мова як універсальний механізм реалізації власних взаємин. Структурно–семіотична концепція “мови як влади” (Р.Барт, Ю.Лотман тощо). Концепції розбудови владних взаємин в соціокультурному контексті. Теорія влади та владних уповноважень як фундаменту людської культури (Ніцше та ніцшеанці). Сучасні концепції влади як “владного дискурсу”. Дискурсивні практики як форми організації світу. Влада як “контроль над дискурсом” та “контроль дискурсу” (М.Фуко).